HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Tung pust dårlig kondisjon

Du vil legge merke til at pusten din blir tyngre når du trener eller går opp en trapp. Du puster hardere fordi kroppens behov for oksygen øker med anstrengelse.

Hva forårsaker tung pust?

For å forstå hva som forårsaker tung pust, må du vite hvordan åndedrettet fungerer. Å puste er en koordinert innsats som involverer nese, munn og lunger. Når du inhalerer, kommer luft inn gjennom nesen og munnen, og kommer seg inn i lungene. Den kommer inn i de ballonglignende luftsekkene, kalt alveoler. Derfra beveger oksygen seg inn i blodet ditt for å bli transportert til kroppen din.

Følgende er noen mulige årsaker til tung pust.

Forkjølelse og bihuleproblemer

Virus og bakterier kan tette nesegangene, noe som gjør det vanskeligere å trekke nok oksygen inn i luftveiene. Forkjølelse øker mengden slim kroppen din produserer. Bihuleinfeksjoner forårsaker betennelse i bihulene, de luftfylte rommene bak nesen og kinnene.

Allergier

Allergier er en overreaksjon av immunforsvaret ditt mot normalt ufarlige stoffer i miljøet ditt, som pollen, gress eller kjæledyr. Når immunforsvaret ditt reagerer, utløser det kroppen din til å frigjøre kjemisk histamin. Hvis du ikke er kjent med symptomene på en allergi, kan du tro at du kommer forkjølt.

Astma

Astma er en kronisk tilstand der luftveiene i lungene blir betent. Denne hevelsen gjør det vanskeligere for luft å komme inn i lungene.

Luftveisinfeksjoner

Lungebetennelse, bronkitt og tuberkulose er lungeinfeksjoner forårsaket av bakterier eller virus.

Angst

Noen ganger er årsaken til anstrengt pust ikke fysisk, men psykologisk. Når du er engstelig, stresses kroppen din, og du begynner å puste raskere, blant andre effekter. Denne raske, tunge pusten kalles også hyperventilering. Du kan også føle brystsmerter som det er lett å ta det for et hjerteinfarkt.

Fedme

Å bære mye ekstra vekt legger press på lungene, som må jobbe hardere for å utvide seg. Hvis du har en BMI på 30 eller høyere, definisjonen av fedme, kan det hende du har flere problemer med å puste, spesielt når du trener.

Hjertefeil

Du kan få hjertesvikt når en tilstand som koronar sykdom eller hjerteinfarkt skader hjertet ditt til det punktet at det ikke effektivt kan pumpe blod ut til kroppen din. Kortpustethet er forårsaket av blod som hoper seg opp i blodårene og væske som lekker inn i lungene.

Relaterte artikler:

Tung pust og hjertebank

Tung pust ved anstrengelse

Om forfatteren

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

Av Spurt

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!