20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Trykk i brystet angst

Studier antyder at en av hver fjerde person som søker behandling for trykk i brystet og brystsmerter lider av angst.

Trykk i brystet angst

12-16 prosent av befolkningen vil oppleve brystsmerter i løpet av livet. Imidlertid er ikke alle hendelser med brystsmerter tegn på hjerteinfarkt. Noen ganger er disse ubehagelige, smertefulle og skremmende symptomene, symptomer på angst. Studier antyder faktisk at en av hver fjerde person som søker behandling for brystsmerter faktisk lider av panikklidelse.

Symptomer

Følelse av svakhet, smerter i brystet og svimmelhet er symptomer på angst og panikkanfall. Brystsmerter på grunn av angst beskrives ofte som en skarp, knivstikkende følelse som begynner plutselig, selv om personen er inaktiv. Imidlertid kan personen føle seg stresset eller engstelig allerede før brystsmerter begynner.

Brystsmerter forårsaket av angst eller panikkanfall varer vanligvis rundt 10 minutter, men de andre symptomene kan vare i opptil en time.

Vanlige symptomer på angst og panikkanfall inkluderer:

 • trykk i brystet
 • svimmelhet
 • føles svak
 • kortpustethet
 • skjelving
 • endringer i kroppstemperatur
 • føler deg utenfor kontroll over situasjonen
 • nummenhet og svette i føttene og hendene
 • brystsmerter
 • hjertebank

Angst i brystsmerter er mer vanlig i panikkanfall som kommer raskt. Brystsmerter rapporteres som et symptom i bare ett av ti panikkanfall som utvikler seg sakte.

Brystsmerter og angst kontra hjertelidelser

Brystsmerter på grunn av angst kan utvikle seg oftere når en person er i ro og være konsentrert i brystet. Mens det er likheter mellom angst i brystsmerter og smerter på grunn av hjertesykdommer, er det noen signifikante forskjeller. Brystsmerter på grunn av angst utvikler seg ofte når individet er i ro, mens smerter ved hjerteinfarkt oftest utvikler seg når personen er aktiv. Smerter fra et hjerteinfarkt sprer seg ofte fra brystet til andre deler av kroppen, for eksempel kjeve, skuldre og armer, men brystsmerter forårsaket av angst forblir i brystet. Brystsmerter på grunn av angst har en tendens til å utvikle seg raskt og gå over raskt, ofte i løpet av 10 minutter, men smerter i hjertesykdom starter sakte og øker gradvis. Brystsmerter på grunn av angst kan også føles skarpere enn smertene forårsaket av et hjerteinfarkt, som folk ofte beskriver som et pressende, tungt trykk. Mens panikklidelser er mer vanlig hos kvinner, er hjerteinfarkt hyppigere hos menn.

Årsaker til trykk i brystet og brystsmerter

Brystsmerter på grunn av angst kan være forårsaket av mekanismer som ikke er relatert til hjertesystemet, mekanismer som er relatert til hjertesystemene, eller av en kombinasjon av begge. Mekanismer som ikke er koblet til hjertesystemet, men som fremdeles kan forårsake smerter i brystet, inkluderer:

 • Hyperventilering. Rask pust kan føre til lave karbondioksydnivåer i blodet, forårsake svimmelhet og prikking i ekstremitetene
 • Esophageal dysmotilitet. Denne tilstanden utvikler seg når sammentrekninger i spiserøret blir uregelmessige.

Panikkanfall kan også gi fysiske reaksjoner i hjertesystemet som resulterer i smerter i brystet. Disse inkluderer:

 • kransarteriespasmer
 • økt oksygenbehov i hjertet
 • økt blodtrykk
 • økt motstand av små blodkar i hjertet
 • økt hjerterytme

Mennesker som opplever angst kan også ha hjertesykdommer eller hjertesykdommer som kan forverres av et panikkanfall.

Behandling

Kognitiv atferdsterapi (CBT)kan hjelpe som en behandlingsmetode for angst og panikkanfall. Profesjonell hjelp kan utgjøre en enorm forskjell i livet til enkeltpersoner som opplever panikkanfall og angst. Hvis ubehandlet, kan disse forholdene begrense en persons livskvalitet. Imidlertid har medisiner og kognitiv atferdsterapi (CBT) vist seg å være effektive til behandling av panikklidelser i mange tilfeller. Kognitiv atferdsterapi (CBT) lærer en person å strukturere tankene sine og identifisere og unngå spesifikke angstutløsere. Denne typen terapi kan hjelpe enkeltpersoner med å redusere og håndtere symptomene på panikklidelse uten å bruke medisiner.

Det er også grep en person kan ta hjemme for å håndtere og redusere angstsymptomer, inkludert smerter i brystet. Følgende fremgangsmåter anbefales for å hjelpe mennesker med å takle et panikkanfall:

Trygghet: En person skal om mulig finne et sikkert og behagelig sted og vurdere å kjøre til siden hvis han eller hun kjører bil.
Dyp pust: Jevn, dyp pusting kan bidra til å redusere symptomer på angst og forhindre dem i å bli verre.
Husk at det er midlertidig: Mens du opplever smerter i brystet, fokuserer du på at disse symptomene ikke skal vare mer enn noen få minutter.
Forsøk å være positiv: Å fokusere på fredelige eller positive bilder kan hjelpe folk med å redusere alvorlighetsgraden av symptomene sine under et panikkanfall.
Telling: Å telle til 10 eller 20 og deretter gjenta kan hjelpe enkeltpersoner å fokusere under et panikkanfall.
Rangere angstanfallet: Noen mennesker opplever at det å vurdere sin generelle sinnstilstand under et panikkanfall og gi det en score på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er mest alvorlige og 1 er en knapt merkbar følelse, kan hjelpe dem med å håndtere angsten.

Det er også noen livsstilsendringer en person kan gjøre for å redusere risikoen for symptomer.

 • trene regelmessig
 • få nok søvn
 • unngå koffein, alkohol og røyking
 • unngå mat med raffinert sukker

Når du skal oppsøke lege

Trykk i brystet og brystsmerter kan være plagsomt og potensielt alvorlige symptomer. Utfordringen i å håndtere dem effektivt er å avgjøre om det er på grunn av angst eller tegn på et hjerteproblem. Personer som opplever brystsmerter, bør oppsøke lege for evaluering. Både panikklidelser og kardiovaskulære problemer er behandlingsmessige forhold, så det å bli diagnostisert av en lege vil bidra til å sikre at enkeltpersoner får passende behandling.

Relaterte artikler:

Angst mageproblemer

Tung pust angst

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!