Trimester inndeling

En normal graviditet kan variere med alt fra 37 til 40 uker. Lær mer om trimester inndeling i tiden du går gravid.

Trimester inndeling

En ‘normal’ graviditet er på 40 uker og kan variere fra 37 til 42 uker. Det er delt inn i tre trimestere. Hver trimester varer mellom 12 og 14 uker, eller omtrent 3 måneder. Hver trimester har sine egne spesifikke hormonelle og fysiologiske forandringer.

Å være klar over måtene din voksende baby påvirker kroppen din på, vil hjelpe deg med å forberede deg bedre på disse endringene når de skjer. Det er også nyttig å være klar over de spesifikke risikofaktorene (og tilhørende medisinske tester) for hvert av trimestrene.

Første trimester

Antall graviditetsdatoer starter med den første dagen i den siste normale menstruasjonssyklusen og unnfangelsen finner sted i uke 2. Første trimester varer fra første til 13. svangerskapsuke.

Selv om du kanskje ikke ser gravid ut i løpet av første trimester, gjennomgår kroppen din enorme forandringer da den rommer en voksende baby. I de første ukene etter unnfangelsen endres hormonnivået betydelig. Livmoren din begynner å støtte veksten av morkaken og fosteret, kroppen din tilfører blodtilførselen for å føre oksygen og næringsstoffer til den utviklende babyen, og hjerterytmen øker.

Disse endringene følger med mange symptomer på tidlig graviditet, for eksempel:

 • utmattelse
 • morgenkvalme
 • hodepine
 • forstoppelse

Babyen vil utvikle alle organene sine innen utgangen av tredje måned, så dette er en avgjørende tid. Det er viktig å opprettholde et sunt kosthold, inkludert å tilsette en tilstrekkelig mengde folsyre for å forhindre defekter i nevrale rør. Den første testen du vil ta i løpet av dette trimesteret, vil sannsynligvis være en graviditetstest hjemme hos deg som bekrefter at du er gravid. Din første legetime bør finne sted 6 til 8 uker etter den siste menstruasjonen. Graviditeten din vil bli bekreftet med en annen urintest eller en blodprøve.

Andre trimester

Andre trimester (uke 13 til 27) er vanligvis den mest behagelige perioden for de fleste gravide. De fleste symptomer på tidlig graviditet vil gradvis forsvinne. Du vil sannsynligvis føle et økning i energinivået på dagtid og kunne nyte en mer avslappende nattesøvn. Mens ubehagene ved tidlig graviditet bør lette, er det noen få nye symptomer å bli vant til. Vanlige klager inkluderer leggkramper og halsbrann. Du kan finne ut at du får mer appetitt, og vektøkningen vil øke.

Andre trimester er når de fleste kvinner kan føle at babyen beveger seg for første gang, vanligvis innen 20 uker. Babyen kan til og med høre og gjenkjenne stemmen din i løpet av andre trimester. Noen screeningtester kan utføres i andre trimester. Husk å snakke med legen din om din sykehistorie, familiehistorien eller genetiske problemer som kan sette deg eller babyen din i fare.

En ultralyd kan utføres mellom uke 18 og 22. Ved denne skanningen vil deler av babyens kropp bli målt og vurdert for å sikre at de fungerer.

Disse kroppsdelene inkluderer:

 • hjerte
 • lunger
 • nyre
 • hjerne

Ved ultralyden kan du kanskje finne ut kjønnet til babyen din. Gi legen din beskjed om du vil vite det. I løpet av andre trimester kan leger teste for svangerskapsdiabetes. Svangerskapsdiabetes kan oppdages mellom uke 26 og 28 av svangerskapet.

Tredje trimester

Tredje trimester varer fra den 28. uken til fødselen til babyen din. I løpet av tredje trimester vil du begynne å se helsepersonell oftere.

Legen din vil regelmessig:

 • teste urinen din for protein
 • sjekke blodtrykket ditt
 • lytte til fosterets hjertefrekvens

Dato for fødsel

En ‘normal’ graviditet kan vare alt fra 37 til 42 uker. Fødselsdato er en estimert dato. Den er datert fra den første dagen av din siste periode, selv om du faktisk blir gravid rundt to uker etter denne datoen. Denne beregningen fungerer bra for kvinner som har ganske regelmessige menstruasjonssykluser. Hvis datoen for din siste menstruasjonsperiode er usikker, kan det være nødvendig med andre metoder for å bestemme fødsel. Den neste mest nøyaktige metoden for å bestemme fødselsdato er en ultralyd i første trimester, fordi tidlig fosterutvikling er ganske regelmessig.

Relaterte artikler:

Hvor mange uker gravid kalkulator

Hvilepuls gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar