Treningsprogram for 5 km under 18 min

Denne artikkelen vil gi deg en detaljert gjennomgang av et treningsprogram som kan hjelpe deg med å nå målet om å løpe 5 km på under 18 minutter.

Løping har blitt en stadig mer populær aktivitet, både for mosjonister og konkurranseløpere. For mange løpere er det å bryte drømmegrensen på 18 minutter for en 5 km en ambisiøs, men oppnåelig målsetting. For å lykkes med dette kreves det både dedikasjon, strukturert trening og en dyp forståelse for kroppens kapasitet og behov.

Forstå treningsgrunnlaget

For å kunne løpe 5 km på under 18 minutter, må du ha en god balanse mellom utholdenhet, fart og løpsteknikk. Dette krever en strukturert tilnærming som kombinerer ulike typer trening:

 1. Utholdenhetstrening: Langkjøringene bygger aerob kapasitet og utholdenhet, som er grunnlaget for alle løpeprestasjoner.
 2. Fartsøkter: Intervalltrening og tempoøkter hjelper med å øke løpshastigheten og forbedre anaerob kapasitet.
 3. Styrketrening: En sterk kropp kan håndtere belastningen av hyppig løping og redusere risikoen for skader.
 4. Restitusjon: Kroppen trenger tid til å komme seg etter harde økter, og tilstrekkelig hvile er avgjørende for å oppnå optimal ytelse.

Relatert: Trene for å løpe 5 km under 20 min

Treningsprogrammet

Nedenfor finner du et 12-ukers treningsprogram delt inn i tre faser: oppbygging, intensivering og toppform. Hver fase har sitt spesifikke fokus for å sikre gradvis progresjon og optimal forberedelse til løpsdagen.

Uker 1-4: Oppbygging

Målet i denne fasen er å legge et solid grunnlag med fokus på utholdenhet og teknikk.

Uke 1:

 • Mandag: Rolig løp 8 km
 • Tirsdag: Intervall 6 x 800m med 2 min pause
 • Onsdag: Styrketrening (core og ben)
 • Torsdag: Langtur 12 km
 • Fredag: Hvile eller lett yoga
 • Lørdag: Tempoøkt 5 km i moderat fart
 • Søndag: Rolig løp 10 km

Uke 2-4 følger en lignende struktur, men øk antall repetisjoner i intervalløktene og lengden på langturene gradvis.

Uker 5-8: Intensivering

Her økes intensiteten med flere og lengre fartsøkter, samtidig som utholdenheten vedlikeholdes.

Uke 5:

 • Mandag: Rolig løp 10 km
 • Tirsdag: Intervall 8 x 400m med 1,5 min pause
 • Onsdag: Styrketrening (fokus på eksplosiv styrke)
 • Torsdag: Langtur 15 km
 • Fredag: Hvile eller aktiv restitusjon
 • Lørdag: Fartslek 8 km (varier farten)
 • Søndag: Rolig løp 12 km

Uke 6-8 bygger videre med flere intervaller og lengre tempoløp.

Uker 9-12: Toppform

Fokus her er på å finpusse fart og teknikk, samt å sikre tilstrekkelig restitusjon før konkurransen.

Uke 9:

 • Mandag: Rolig løp 10 km
 • Tirsdag: Intervall 10 x 200m med 1 min pause
 • Onsdag: Styrketrening (vedlikehold)
 • Torsdag: Langtur 12 km
 • Fredag: Hvile eller lett jogg
 • Lørdag: Tempoøkt 5 km i konkurransefart
 • Søndag: Rolig løp 10 km

Uke 10-12 reduserer mengden for å sikre at kroppen er fullt restituert til løpsdagen.

Relatert: Effektiv fartstrening som gjør deg raskere på 5 km

Kosthold og ernæring

For å prestere optimalt er det viktig å ha et godt kosthold. Et balansert kosthold som inneholder tilstrekkelig karbohydrater, proteiner og fett er avgjørende for å opprettholde energinivåene og støtte muskelreparasjon.

 • Karbohydrater: De viktigste energikildene for løpere. Spis rikelig med fullkorn, frukt og grønnsaker.
 • Proteiner: Viktig for muskelreparasjon og vekst. Inkluder magert kjøtt, fisk, bønner og nøtter.
 • Fett: Sunt fett som finnes i avokado, nøtter og olivenolje hjelper med å opprettholde energinivået.
 • Hydrering: Sørg for å drikke nok vann gjennom dagen og spesielt før, under og etter trening.

Restitusjon og skadeforebygging

Restitusjon er en viktig del av treningsprogrammet. Her er noen tips for å sikre optimal restitusjon og forebygging av skader:

 1. Søvn: Sikre at du får 7-9 timer søvn hver natt. Søvn er avgjørende for muskelreparasjon og generell velvære.
 2. Massetterapi: Regelmessige massasjer kan hjelpe med å løsne stramme muskler og fremme blodstrømmen.
 3. Stretching: Dynamisk stretching før trening og statisk stretching etterpå bidrar til å opprettholde fleksibilitet og redusere risikoen for skader.
 4. Lytte til kroppen: Hvis du opplever smerte eller ubehag, ta det rolig og gi kroppen tid til å komme seg.

Løpsteknikk og biomekanikk

En effektiv løpsteknikk kan forbedre ytelsen din og redusere risikoen for skader. Her er noen tips for å forbedre teknikken din:

 1. Holdning: Hold en oppreist holdning med skuldrene tilbake og avslappede armer. Unngå å lene deg for langt fremover eller bakover.
 2. Armsving: Hold armene bøyd i 90 grader og sving dem naturlig ved siden av kroppen. Unngå kryssende bevegelser foran brystet.
 3. Stegfrekvens: Prøv å opprettholde en høy stegfrekvens (rundt 180 steg per minutt) for å redusere belastningen på leddene.
 4. Fotlanding: Forsøk å lande midt på foten, under kroppen, for å minimere støt og forbedre effektiviteten.

Psykisk forberedelse

Mental styrke er like viktig som fysisk forberedelse når du setter deg mål som å løpe 5 km under 18 minutter. Her er noen strategier for å styrke den mentale utholdenheten:

 1. Visualisering: Se for deg selv krysse mållinjen på ønsket tid. Visualisering kan forbedre fokus og motivasjon.
 2. Målsetting: Sett deg både kortsiktige og langsiktige mål for å holde deg motivert gjennom treningsprosessen.
 3. Mindfulness og meditasjon: Regelmessig praksis kan hjelpe med å redusere stress og forbedre konsentrasjonen.
 4. Positive affirmasjoner: Bruk positive selvbekreftelser for å bygge selvtillit og tro på egne evner.

Konkurransedagen

På selve løpsdagen er det viktig å være godt forberedt for å sikre at du presterer ditt beste. Her er noen tips for å optimalisere konkurransedagen:

 1. Forberedelse kvelden før: Sørg for at du har alt du trenger (løpeklær, sko, nummer, osv.) klart kvelden før løpet.
 2. Kosthold: Spis et lett måltid 2-3 timer før løpet. Unngå tung eller fet mat som kan forårsake mageproblemer.
 3. Oppvarming: Utfør en dynamisk oppvarming før løpet for å få i gang sirkulasjonen og forberede musklene.
 4. Løpsstrategi: Del løpet inn i segmenter og ha en klar plan for hvert segment. For eksempel, start rolig de første 1-2 km for å finne rytmen, øk farten i midtpartiet og gi alt på de siste 1-2 km.

Etter løpet

Restitusjonen etter løpet er avgjørende for å sikre at kroppen kommer seg og er klar for fremtidige utfordringer. Her er noen etter-løps tips:

 1. Nedjogging: Ta en lett joggetur eller gåtur umiddelbart etter løpet for å fremme blodstrømmen og redusere melkesyreopphopning.
 2. Stretching: Utfør statiske strekker for å løsne opp musklene.
 3. Ernæring: Spis et måltid rik på proteiner og karbohydrater innen en time etter løpet for å starte muskelreparasjonen.
 4. Hvile: Gi kroppen tid til å hvile og komme seg før du gjenopptar treningen.

Tilpasning av treningsprogrammet

Treningsprogrammet presentert i denne artikkelen er en generell veiledning som kan tilpasses individuelle behov og nivåer. Det er viktig å lytte til kroppen og justere treningsbelastningen basert på hvordan du føler deg. Hvis du merker tegn på overtrening, som vedvarende tretthet, nedsatt ytelse eller humørsvingninger, kan det være nødvendig å redusere intensiteten eller ta ekstra hviledager.

Hvordan justere programmet

 1. Individuelle forskjeller: Alle løpere er forskjellige, og det som fungerer for én person, fungerer kanskje ikke for en annen. Juster mengden og intensiteten på treningen basert på din egen kropp og form.
 2. Alder og erfaring: Yngre løpere og de med mindre erfaring kan ha behov for lengre tid til å bygge opp utholdenhet og styrke. Eldre løpere må være spesielt oppmerksomme på restitusjon og skadeforebygging.
 3. Livsstilsfaktorer: Jobb, familie og andre forpliktelser kan påvirke hvor mye tid og energi du har til trening. Juster treningsplanen din for å sikre en god balanse mellom trening og andre livsaspekter.

Teknologiske hjelpemidler

I dagens teknologiske tidsalder finnes det mange verktøy og apper som kan hjelpe deg med å optimalisere treningen. Bruken av disse kan gi deg innsikt i din egen ytelse og bidra til bedre planlegging og gjennomføring av treningsøkter.

Nyttige apper og enheter

 1. Pulsklokker: En pulsklokke kan hjelpe deg med å holde styr på hjertefrekvensen din under trening, noe som gir verdifull informasjon om intensiteten på øktene dine. Garmin, Polar og Suunto er populære merker.
 2. Løpeapper: Apper som Strava, RunKeeper og Nike Run Club kan hjelpe deg med å spore løpene dine, sette mål og koble deg til andre løpere for motivasjon og inspirasjon.
 3. GPS-enheter: GPS-enheter gir nøyaktig informasjon om distanse og tempo, og kan være nyttige for å planlegge ruter og overvåke progresjonen.
 4. Smarttelefon-apper for styrketrening: Apper som Sworkit, Fitbod og Freeletics gir tilgang til styrke- og fleksibilitetsøkter som du kan gjennomføre hjemme eller på farten.

Å bli en del av løpefellesskapet

Å delta i et løpefellesskap kan være en utmerket måte å finne støtte og motivasjon på. Enten du løper med venner, blir med i en lokal løpeklubb, eller deltar i løpeseanser organisert av løpebutikker eller treningssentre, kan det å ha et nettverk av likesinnede være svært givende.

Konklusjon

Å løpe 5 km på under 18 minutter er en imponerende prestasjon som krever nøye planlegging, dedikasjon og disiplin. Ved å følge dette strukturert treningsprogrammet og implementere de nevnte strategiene for kosthold, restitusjon, teknikk og mental forberedelse, kan du øke sjansene dine for å nå dette ambisiøse målet. Husk at konsistens er nøkkelen; fortsett å jobbe hardt, og ikke mist motet dersom du møter utfordringer underveis. Med riktig tilnærming og holdning, kan du oppnå den etterlengtede tiden og nyte følelsen av å ha nådd et viktig mål i din løpekarriere.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar