Trening ved hjerte og karsykdommer

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Trening kan være svært gunstig for personer med hjerte- og karsykdommer, da det kan bidra til å forbedre hjertefunksjonen, senke blodtrykket og kontrollere vekten. Lær mer om trening ved hjerte- og karsykdommer.

Treningen bør inkludere både kondisjonstrening og styrketrening, og gjennomføres 3-5 ganger i uken.

Trening ved hjerte- og karsykdommer

Trening kan være svært gunstig for personer med hjerte- og karsykdommer, da det kan bidra til å forbedre hjertefunksjonen, senke blodtrykket, kontrollere vekten og forbedre det generelle velværet. Men det er viktig å merke seg at personer med hjerte- og karsykdommer bør konsultere legen sin før de begynner på et treningsprogram, spesielt hvis de ikke har trent tidligere eller har alvorlige symptomer.

Nedenfor er noen generelle retningslinjer for trening for personer med hjerte- og karsykdommer:

 1. Konsultasjon med lege: Før du begynner på et treningsprogram, bør du få godkjenning fra legen din. De kan gi deg spesifikke anbefalinger basert på din helsetilstand og individuelle behov.
 2. Start gradvis: Hvis du ikke har trent tidligere eller har vært inaktiv i lang tid, er det viktig å starte gradvis og øke intensiteten over tid. Du kan begynne med korte økter med lav intensitet og gradvis øke varigheten og intensiteten etter hvert som kroppen tilpasser seg.
 3. Kardiovaskulær trening: Kardiovaskulær trening, som for eksempel gange, jogging, sykling eller svømming, er spesielt gunstig for hjertehelsen. Målet er å utføre moderat intensitetstrening i minst 150 minutter per uke eller mer intens trening i minst 75 minutter per uke. Del opp treningsøktene i kortere økter hvis nødvendig, for eksempel 30 minutter per dag, fem dager i uken.
 4. Styrketrening: Styrketrening kan også være en del av treningsprogrammet ditt, men det er viktig å bruke riktig teknikk og starte med lav vektbelastning. Trening med vekter eller motstandsbånd to til tre ganger i uken kan hjelpe deg med å bygge styrke og muskelmasse.
 5. Lytt til kroppen: Vær oppmerksom på kroppens signaler under trening. Hvis du opplever brystsmerter, svimmelhet, tungpustethet eller andre uvanlige symptomer, bør du stoppe treningen og kontakte legen din umiddelbart.
 6. Ta pauser og hvil: Det er viktig å ta pauser og hvile ved behov. Lytt til kroppen din, og unngå overbelastning eller utmattelse.
 7. Medisinsk oppfølging: Fortsett å følge opp med legen din og delta i regelmessige kontroller for å overvåke fremgangen din og justere eventuelle medisinske behandlinger etter behov.

Husk at disse retningslinjene er generelle, og det er viktig å få individuell rådgivning fra legen din basert på din helsetilstand og medisinske historie.

Relatert: Hvorfor gir overvekt økt risiko for hjerte og karsykdommer

Konsultasjon med lege

Konsultasjon med legen din er svært viktig før du begynner på et treningsprogram, spesielt hvis du har hjerte- og karsykdommer. Legen din vil kunne gi deg spesifikke anbefalinger basert på din nåværende helsetilstand, medisinske historie og eventuelle begrensninger eller risikofaktorer du må ta hensyn til.

Under en konsultasjon med legen din kan du diskutere følgende:

 1. Helsetilstand: Legen din vil vurdere din nåværende helsetilstand og hvilke typer hjerte- og karsykdommer du har. Dette kan inkludere tidligere hjerteinfarkt, angina, hjertesvikt, høyt blodtrykk eller andre relevante forhold.
 2. Medisinsk historie: Legen din vil spørre om din medisinske historie, inkludert eventuelle tidligere hjerte- eller karsykdommer, operasjoner eller prosedyrer du har gjennomgått, og hvilke medisiner du tar.
 3. Symptomer: Diskuter eventuelle symptomer du opplever under fysisk aktivitet, som brystsmerter, tungpustethet, svimmelhet eller uregelmessig hjerterytme. Dette vil hjelpe legen din med å vurdere risikoen din og gi råd om riktig treningsintensitet og type trening.
 4. Tidligere treningsnivå: Informer legen din om ditt tidligere treningsnivå og hvor lenge det er siden du sist har trent. Dette vil hjelpe legen med å tilpasse et treningsprogram som passer for deg.
 5. Måloppnåelse: Diskuter hvilke mål du ønsker å oppnå gjennom treningen din, for eksempel å senke blodtrykket, redusere vekten eller forbedre generell kondisjon.
 6. Begrensninger og risikofaktorer: Legen din vil vurdere eventuelle begrensninger eller risikofaktorer som kan påvirke treningsprogrammet ditt, for eksempel leddproblemer, lungesykdommer eller høy risiko for komplikasjoner under fysisk aktivitet.

Basert på denne informasjonen vil legen din kunne gi deg spesifikke anbefalinger om riktig treningsintensitet, type trening og eventuelle begrensninger du bør ta hensyn til. De kan også hjelpe deg med å utarbeide en treningsplan som er trygg og effektiv for deg.

Relatert: Forebygge hjerte og karsykdommer

Start gradvis

Det er svært viktig å starte gradvis når du begynner på et treningsprogram, spesielt hvis du har hjerte- og karsykdommer eller hvis du har vært inaktiv over lengre tid. Å starte gradvis bidrar til å redusere risikoen for skader og ubehag, og det gir kroppen din tid til å tilpasse seg den økte fysiske aktiviteten.

Her er noen retningslinjer for å starte gradvis:

 1. Konsultasjon med lege: Som nevnt tidligere, er det viktig å først konsultere legen din og få deres godkjenning før du starter et treningsprogram. De kan gi deg spesifikke anbefalinger basert på din helsetilstand og individuelle behov.
 2. Vurder din nåværende form: Ta hensyn til din nåværende fysiske form og aktivitetsnivå. Hvis du ikke har vært aktiv på en stund, eller hvis du er i dårlig form, bør du begynne med en lav intensitet og gradvis øke over tid.
 3. Start med lav intensitet: Begynn med en aktivitet som har lav intensitet, for eksempel en rolig spasertur, svømming eller sykling på et flatt terreng. Dette vil hjelpe kroppen din med å tilpasse seg den økte aktiviteten uten å overbelaste hjertet ditt.
 4. Øk varigheten gradvis: Begynn med korte økter, for eksempel 10-15 minutter, og øk gradvis varigheten etter hvert som kroppen din blir mer vant til treningen. Målet er å etter hvert bygge opp til 30 minutters moderat intens aktivitet de fleste dagene i uken.
 5. Lytt til kroppen din: Vær oppmerksom på kroppens signaler og vær forsiktig med å overanstrenge deg. Hvis du opplever brystsmerter, svimmelhet, tungpustethet eller andre uvanlige symptomer, bør du stoppe treningen og kontakte legen din umiddelbart.
 6. Øk intensiteten forsiktig: Etter hvert som du blir mer komfortabel med aktiviteten og opplever bedre utholdenhet, kan du gradvis øke intensiteten. Dette kan inkludere å øke tempoet på turen, øke motstanden på sykkelen eller introdusere intervalltrening.
 7. Gi kroppen tid til å restituere: Husk å inkludere hviledager mellom treningsøktene for å gi kroppen din tid til å restituere og reparere seg selv. Dette bidrar til å unngå overbelastningsskader og utmattelse.

Ved å følge disse retningslinjene for å starte gradvis, kan du redusere risikoen for komplikasjoner og skader, samtidig som du gradvis bygger opp styrke og utholdenhet. Husk at tålmodighet er viktig, og at det tar tid å oppnå målene dine.

Kardiovaskulær trening

Kardiovaskulær trening, også kjent som aerob trening eller kondisjonstrening, er en form for trening som setter hjertet og lungene i arbeid over en lengre periode. Denne typen trening er spesielt gunstig for hjerte- og karsykdommer, da den forbedrer hjertefunksjonen, senker blodtrykket, øker den gode kolesterolet (HDL-kolesterol), kontrollerer vekten og forbedrer den generelle kondisjonen.

Her er noen vanlige former for kardiovaskulær trening:

 1. Gåturer: Gåturer er en enkel og effektiv form for kardiovaskulær trening. Du kan starte med å gå i ditt eget tempo og gradvis øke hastigheten eller avstanden over tid.
 2. Jogging/ Løping: Jogging eller løping er mer intens enn gange og kan gi betydelig hjerte- og karsykdomsfordeler. Begynn med korte løpeintervaller og gradvis øk lengden eller antallet intervaller når kondisjonen din forbedres.
 3. Sykling: Enten det er utendørs eller på en stasjonær sykkel, gir sykling en flott kardiovaskulær trening. Du kan tilpasse intensiteten ved å justere motstanden eller terrengvalget.
 4. Svømming: Svømming er en skånsom treningsform som er spesielt gunstig for personer med leddproblemer. Det gir en helhetlig kardiovaskulær trening som involverer flere muskelgrupper samtidig.
 5. Dans: Dans er ikke bare en morsom aktivitet, det er også en flott form for kardiovaskulær trening. Du kan prøve ulike dansestiler som zumba, salsa eller aerobic-dans for å få hjertet til å slå raskere og samtidig ha det gøy.
 6. Gruppetimer: Meld deg på gruppetimer som spinning, aerobic, trinn-trening eller dansetimer. Disse timene gir strukturert og veiledet trening som kan hjelpe deg med å opprettholde motivasjonen og engasjementet.

Målet er å utføre moderat intensitetstrening i minst 150 minutter per uke eller mer intens trening i minst 75 minutter per uke. Del opp treningsøktene i kortere økter hvis nødvendig, for eksempel 30 minutter per dag, fem dager i uken. Du kan også inkludere variasjon i treningsrutinen din ved å kombinere forskjellige former for kardiovaskulær trening for å holde det interessant og utfordrende.

Husk å starte gradvis, lytte til kroppens signaler, og sørg for å få godkjenning fra legen din før du begynner på et treningsprogram.

Styrketrening

Styrketrening er en viktig del av et helhetlig treningsprogram, selv for personer med hjerte- og karsykdommer. Styrketrening hjelper til med å bygge muskelstyrke og -masse, forbedre balansen og stabiliteten, øke beinmineraltettheten og øke stoffskiftet. Det kan også ha positive effekter på hjertehelsen, inkludert senking av blodtrykket og bedring av insulinfølsomheten.

Her er noen retningslinjer for å inkludere styrketrening i treningsrutinen din:

 1. Konsultasjon med lege: Før du begynner på et styrketreningsprogram, er det viktig å diskutere det med legen din, spesielt hvis du har hjerte- og karsykdommer eller har spesifikke begrensninger eller risikofaktorer.
 2. Riktig teknikk: Det er viktig å lære riktig teknikk for styrketreningsøvelsene. Dette kan bidra til å unngå skader og maksimere effektiviteten av treningen. Vurder å jobbe med en erfaren treningsinstruktør eller personlig trener for å få veiledning i starten.
 3. Start med lav vektbelastning: Begynn med lav vektbelastning og fokus på å mestre riktig teknikk før du gradvis øker belastningen. Dette gir musklene og leddene tid til å tilpasse seg og reduserer risikoen for skader.
 4. Velg øvelser som involverer store muskelgrupper: Øvelser som trener flere muskelgrupper samtidig er effektive og tidsbesparende. Dette kan inkludere øvelser som knebøy, utfall, markløft, brystpress, skulderpress og roing.
 5. Varier intensiteten og volumet: Juster intensiteten og volumet av styrketreningen basert på din nåværende form, mål og legens anbefalinger. Dette kan inkludere varierende antall repetisjoner, sett, og vektbelastning.
 6. Ha en balansert tilnærming: Husk å inkludere styrketrening for alle større muskelgrupper i kroppen, inkludert overkroppen, underkroppen og kjernemusklene. Dette bidrar til å skape en balansert og funksjonell kroppsstyrke.
 7. Hvile og restitusjon: Gi musklene tid til å hvile og restituere mellom styrketreningsøktene. Dette bidrar til å minimere risikoen for overbelastningsskader og gir musklene tid til å bygge seg opp igjen.
 8. Progressiv overload: Etter hvert som du blir sterkere, kan du gradvis øke vektbelastningen, antall repetisjoner eller sett for å opprettholde fremgang. Dette prinsippet kalles progressiv overload og er viktig for å stimulere musklene til kontinuerlig forbedring.

Lytt til kroppen

Det å lytte til kroppens signaler er en viktig del av ethvert treningsprogram, spesielt for personer med hjerte- og karsykdommer. Kroppen gir signaler om hvordan den responderer på treningen, og det er viktig å være oppmerksom på disse signalene for å unngå overanstrengelse eller skade.

Her er noen viktige punkter når det gjelder å lytte til kroppen under trening:

 1. Smerte: Hvis du opplever brystsmerter, ubehag i armer, nakke, kjeve eller andre uvanlige smerter under trening, bør du stoppe umiddelbart og søke medisinsk hjelp. Dette kan være et tegn på alvorlige hjerteproblemer, og det er viktig å ta det på alvor.
 2. Pust og tungpustethet: Det er normalt å få økt pust og føle seg litt andpusten under trening. Men hvis du opplever alvorlig tungpustethet, kvelning eller vanskeligheter med å puste, bør du stoppe og hvile. Dette kan være et tegn på overanstrengelse eller hjerteproblemer.
 3. Svimmelhet eller svakhet: Hvis du føler deg svimmel, uvel, svak eller har problemer med balansen under trening, bør du ta en pause og sørge for å være trygg. Dette kan skyldes dehydrering, lavt blodsukker eller andre faktorer som kan påvirke hjertet.
 4. Uvanlig tretthet: Det er normalt å føle seg sliten etter en treningsøkt, men hvis du opplever ekstrem eller uvanlig tretthet som varer i lang tid etter treningen, kan det være et tegn på overanstrengelse eller at kroppen din trenger mer hvile.
 5. Hydration: Sørg for å drikke nok vann under treningen for å unngå dehydrering. Tørste er et signal fra kroppen om at den trenger væske, så drikk jevnlig og lytt til tørstfølelsen.
 6. Generell velvære: Vær oppmerksom på hvordan du føler deg før, under og etter trening. Hvis du føler deg godt og energisk, er det et godt tegn på at treningsprogrammet ditt passer bra for deg. Hvis du derimot føler deg uvanlig dårlig, sliten eller nedstemt, kan det være lurt å revurdere treningsrutinen og eventuelt konsultere legen din.

Husk at det er normalt å oppleve en viss grad av ubehag under trening, spesielt når du starter et nytt program eller utfører mer intens trening. Men hvis du opplever alvorlige eller vedvarende symptomer, er det viktig å søke medisinsk hjelp og justere treningsprogrammet ditt etter behov. Lytt alltid til kroppen din og respekter grensene dine for å opprettholde en trygg og effektiv treningsrutine.

Ta pauser og hvil

Det er viktig å ta pauser og hvile under treningen, spesielt for personer med hjerte- og karsykdommer. Pauser og hvileperioder gir kroppen tid til å gjenopprette seg, reduserer risikoen for overbelastning og gir deg muligheten til å opprettholde en sikker og effektiv treningsrutine.

Her er noen retningslinjer når det gjelder å ta pauser og hvile under trening:

 1. Lytt til kroppen din: Vær oppmerksom på kroppens signaler under treningen. Hvis du føler deg svimmel, svak, uvel eller opplever alvorlig tungpustethet, er det viktig å ta en pause umiddelbart. Dette kan være tegn på at kroppen din trenger hvile eller at du har overanstrengt deg.
 2. Planlegg hvileperioder: Bygg inn regelmessige hvileperioder i treningsprogrammet ditt. Dette kan være korte pauser mellom settene av styrketrening, eller korte perioder med lavintensitetstrening under kardiovaskulære økter. Hvor ofte og hvor lenge du trenger hvile vil variere avhengig av din fysiske form, treningsintensitet og individuelle behov.
 3. Lytt til hvilebehovet ditt: Hver person er unik, og hvilebehovet kan variere. Noen mennesker kan trenge lengre hvileperioder enn andre. Vær oppmerksom på hvordan kroppen din reagerer på treningen og tilpass hvileperiodene etter behov. Hvis du føler deg utmattet eller overanstrengt, kan det være lurt å øke hvileperiodene eller redusere treningsintensiteten.
 4. Ha en balanse mellom trening og hvile: Det er viktig å finne en balanse mellom trening og hvile. Selv om regelmessig trening er viktig, er det også nødvendig å gi kroppen tilstrekkelig tid til å hvile og reparere seg selv. Overbelastning kan føre til redusert ytelse, økt risiko for skader og lengre restitusjonstid.
 5. Søvn og restitusjon: Søvn spiller en viktig rolle i restitusjonsprosessen. Sørg for å få tilstrekkelig mengde søvn av god kvalitet for å støtte kroppens gjenoppretting. Prioriter også andre former for restitusjon, som avslapningsteknikker, riktig ernæring og stressmestring.
 6. Konsulter legen din: Hvis du er usikker på hvilken hvileperiode som er mest passende for deg, kan det være lurt å konsultere legen din eller en treningsekspert. De kan gi deg råd som er tilpasset din helsetilstand og treningsmål.

Husk at hvile er like viktig som trening når det gjelder å opprettholde en balansert og sunn treningsrutine.

Medisinsk oppfølging

Medisinsk oppfølging er viktig for personer med hjerte- og karsykdommer som deltar i trening. Det er viktig å fortsette å følge opp med legen din og delta i regelmessige kontroller for å overvåke fremgangen din, justere eventuelle medisinske behandlinger etter behov og sikre at treningen er trygg og passende for deg.

Her er noen viktige punkter når det gjelder medisinsk oppfølging under trening:

 1. Konsultasjon med legen: Før du begynner på et treningsprogram, bør du konsultere legen din for å få deres godkjenning og råd. Legen vil kunne gi deg spesifikke anbefalinger basert på din nåværende helsetilstand, medisinske historie og eventuelle begrensninger eller risikofaktorer du må ta hensyn til.
 2. Kontroller og oppfølging: Fortsett å delta i regelmessige kontroller hos legen din for å overvåke hjertehelsen din og vurdere eventuelle endringer i medisinske behandlinger. Dette kan bidra til å sikre at treningsprogrammet ditt er tilpasset dine individuelle behov og at du trener på en trygg og effektiv måte.
 3. Medisinjustering: Hvis du tar medisiner for å behandle hjerte- og karsykdommer, kan det hende at doseringen eller typen medisiner må justeres når du begynner å trene regelmessig. Legen din vil kunne vurdere behovet for justeringer og veilede deg om når og hvordan du skal ta medisiner i forbindelse med trening.
 4. EKG eller stress test: I noen tilfeller kan legen din anbefale ytterligere tester, som elektrokardiogram (EKG) eller stress test, for å vurdere hjertefunksjonen og bestemme riktig treningsintensitet og -grenser for deg.
 5. Symptomoppfølging: Vær oppmerksom på eventuelle endringer i symptomer under trening, som brystsmerter, tungpustethet eller svimmelhet. Dette kan være tegn på at treningen er for intens eller at det er behov for ytterligere medisinsk oppfølging.
 6. Kommunikasjon med helsepersonell: Hold legen din oppdatert om din treningsrutine, eventuelle endringer i symptomer eller eventuelle bekymringer du måtte ha. Det er viktig å være åpen og ærlig med helsepersonell for å sikre at du får riktig oppfølging og rådgivning.

Husk at medisinsk oppfølging er en viktig del av din totale helsetilstand. Samarbeid med legen din og andre helsepersonell for å sikre at treningen din er trygg, effektiv og tilpasset dine spesifikke behov og mål.

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren