Trening som kan forebygge skader

Lær mer om hvordan du kan trene løping for å forebygge skader, og hvordan restitusjon og alternativ trening kan bidra til å redusere risikoen for skader.

Trene på en måte som forebygger skader

Skadeforebygging er alfa og omega for alle som trener løping. Blir først skadet kan du være satt ut i uker, måneder og i verste fall i flere år. Skader forbundet med løping kommer sjeldent over natt, men heller snikende gjennom diffuse symptomer. Når det først begynner å gjøre vondt, kan du allerede ha en langt fremskreden skade. Det er alle løperes verste mareritt. For å unngå dette scenarioet må du være i forkant, og tenke forebygging av skader parallelt med treningen du gjennomfører. Med relativt enkle grep kan du redusere risikoen for skader, gjennom variert trening og tilstrekkelig med restitusjon.

Trene variert for å forebygge skader

Variert trening gjør at du belaster utsatt muskulatur på ulik måte, noe som kan bidra til å forebygge skader. I andre enden av skalaen har vi ensidig trening som på sikt øker risikoen for skader. Trene variert med tanke på hva du trener av løping, med hvilken intensitet og i hvilke løyper du trener løping. I tillegg bør du ha en overvekt av løping med lav intensitet, for vi vet at trening med høyere intensitet øker risikoen for skader.

Ha en gradvis økning i treningsmengde

Mange skader oppstår fordi løpere trener for mye, med for hard intensitet, for raskt. Dette er den klassiske fella mange ivrige løpere går i, og det er slett ikke bare nybegynnere som går i den! Det tar tid for å kroppen å venne seg til økt treningsbelastning, og du må gi den tiden den trenger, ellers risikerer du å bli skadet. Lytt til kroppen for å bestemme hvor mye du skal øke treningsmengden med. Ikke la lysten til å trene mer overstyre signalene kroppen gir deg.

Trene for å restituere, ikke omvendt!

Mange løpere har problemer med å restituere tilstrekkelig. Årsaker til det kan være at restitusjon blir sett på som et nødvendig onde for å kunne trene enda mer. Denne oppfatningen går hånd i hånd med en manglende forståelse for hvor viktig restitusjon egentlig er. Det er når du restituerer at kroppen blir sterkere, raskere og mer utholdende. I stedet for å se på restitusjon som heft, se heller på restitusjon som en bonus for all treningen du har lagt ned. Aldri undervurdere viktigheten av restitusjon!

Trene alternativt for å forebygge alternativt

Ikke vent til du blir skadet før du gjennomfører alternativ trening! For mange løpere kan det dessverre fortone seg slik; Alternativ trening blir ikke utført før de må det, og da er en skade kanskje allerede en realitet. Bruk alternativ trening som restitusjonstrening, eller trening i perioder du er sliten fysisk og mentalt. Sykle, gå, svømme, ro, eller gjennomføre andre former alternativ trening.

Trening som kan forebygge skader

Skader kan sette deg som løper ut i lange perioder, og har en tendens til å bli kroniske dersom du ikke tar det på alvor. Du skal være i forkant og unngå skader, og det gjør du langt på vei ved å følge rådene du får i denne artikkelen.

Relaterte artikler:

10 tips for å forebygge skader ved løping

Hvordan forebygger du skader?

Om forfatteren

Legg inn kommentar