Denne artikkelen belyser hva som skal til for å holde treningsmotivasjonen oppe, og hvilke praktiske løsninger som kan bidra til å gjøre trening til en varig del av hverdagen din.
Å finne motivasjon til trening kan være utfordrende for mange, spesielt når den første entusiasmen har lagt seg og hverdagen begynner å kreve sitt. For å kunne opprettholde en aktiv livsstil, er det viktig å finne treningsformer og strategier som kan gi vedvarende motivasjon.
Hva er motivasjon?
Motivasjon er drivkraften bak handlingene våre, og uten den blir det vanskelig å opprettholde sunne vaner over tid. I treningssammanheng handler motivasjon om å finne den indre eller ytre ønsket som får deg til å ønske å være fysisk aktiv. Det finnes ulike typer motivasjon, og for å kunne oppnå langsiktige mål kan det være nyttig å forstå disse.
VINTERSALG! Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – KJØP NÅ 🎁✨
Indre vs. ytre motivasjon
Indre motivasjon er knyttet til den personlige gleden og tilfredsstillelsen man får fra selve treningen. Dette kan være alt fra å føle seg sterkere, å oppleve mestring, eller å nyte øyeblikket når man er fysisk aktiv. Ytre motivasjon, derimot, handler om de eksterne belønningene man får, som for eksempel ros fra andre, å oppnå et visst utseende, eller å vinne konkurranser (Ryan & Deci, 2000).
Forskning viser at personer som primært har indre motivasjon har en større sannsynlighet for å opprettholde gode treningsvaner på lang sikt (Teixeira, Carraca, Markland, Silva & Ryan, 2012). Å utvikle en indre motivasjon for trening kan derfor være nøkkelen til varig aktivitet.
Målsetting og treningsmotivasjon
Målsetting er en viktig del av å holde motivasjonen oppe. Ved å sette seg tydelige og realistiske mål, blir det lettere å holde seg engasjert i treningen. Mål kan bidra til å skape struktur og retning, samtidig som de fungerer som en kilde til motivasjon.
Smarte mål
En effektiv metode for målsetting er å bruke SMART-prinsippet, hvor målene skal være spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte. For eksempel kan et spesifikt mål være å løpe 5 km uten stopp innen tre måneder. Dette gir en tydelig plan og gir deg noe konkret å jobbe mot, som igjen øker motivasjonen (Locke & Latham, 2002).
Delmål og feiringer
En annen effektiv strategi er å dele opp store mål i mindre delmål. Dette gir hyppigere mestringsfølelse, noe som er viktig for å opprettholde motivasjonen. Å feire små seiere langs veien kan være med på å holde treningen morsom og givende (Bandura, 1997).
Vaner og rutiner som bygger motivasjon
Motivasjon alene er ikke alltid nok. For å oppnå varig endring er det viktig å bygge vaner og rutiner rundt treningen. Vaner gir stabilitet og reduserer behovet for konstant viljestyrke.
Start i det små
En vanlig feil mange gjør er å sette for høye krav til seg selv fra start, noe som kan føre til at motivasjonen svikter raskt. Ved å begynne i det små, som å starte med korte økter eller enklere øvelser, kan man gradvis bygge opp en rutine som blir en naturlig del av hverdagen. James Clear (2018) hevder at små, inkrementelle endringer kan føre til store resultater over tid, og at etablering av en “treningsvane” er et av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å vedlikeholde motivasjonen.
Finn en treningspartner
Å trene sammen med noen kan være en sterk motivator. Det sosiale aspektet ved trening gjør det enklere å holde seg til planene, da man føler et ansvar overfor partneren sin. I tillegg kan det å ha noen å dele opplevelsen med, gjøre treningen morsommere og mer givende (Burke, Carron, Eys & Ntoumanis, 2006).
VINTERSALG hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! Kjøp før det er for sent! KJØP NÅ 🎁🛒
Motivasjon gjennom variasjon
En vanlig årsak til sviktende motivasjon er kjedsomhet. Dersom treningen blir for ensformig, er det lett å miste lysten. Variasjon i treningen er derfor viktig for å holde motivasjonen oppe.
Prøv nye treningsformer
Det kan være motiverende å prøve noe nytt, som for eksempel yoga, kickboksing, dans, eller klatring. Ved å utforske ulike treningsformer kan du finne noe som gir deg glede og som kanskje utfordrer deg på en ny måte. Ifølge en studie utført av Bartlett et al. (2011), kan variasjon i treningen øke motivasjonen og gjøre det lettere å opprettholde en aktiv livsstil.
Kombiner ulike aktiviteter
Å kombinere styrketrening, utholdenhetstrening og bevegelighetstrening kan bidra til å opprettholde interessen og motivasjonen. Dette kan også bidra til en mer helhetlig utvikling av kroppen, noe som gir flere fordeler på lang sikt (ACSM, 2018).
Relatert: 15 måter for å holde motivasjonen for løping oppe
Betydningen av en positiv tankegang
Mental innstilling spiller en stor rolle for treningsmotivasjonen. Å utvikle en positiv tankegang kan bidra til at man lettere ser frem til treningen og får glede av den.
Selvsnakk og selvoppfatning
Måten vi snakker til oss selv på, kan ha stor betydning for hvorvidt vi klarer å motivere oss til trening. Å ha en positiv og oppmuntrende dialog med seg selv kan gjøre det lettere å takle motgang og komme seg gjennom økter som kanskje føles tunge. Albert Bandura (1997) påpekte at troen på egen mestringsevne er en viktig faktor for motivasjon og prestasjon. Jo mer vi tror på oss selv, jo lettere blir det å opprettholde gode treningsvaner.
Visualisering
Visualisering er en teknikk som brukes av mange toppidrettsutøvere for å styrke motivasjonen og forbedre prestasjonen. Ved å se for seg selv lykkes med treningen, kan man øke motivasjonen og bygge opp under troen på egne evner (Weinberg & Gould, 2019).
Trening som sosial aktivitet
For mange kan trening som en sosial aktivitet være en sterk motivasjonsfaktor. Å delta på gruppetimer, treningsklubber eller organiserte aktiviteter kan gjøre det lettere å opprettholde en treningsrutine.
Gruppetimer og fellesskap
Deltakelse i gruppetimer, som spinning, aerobic eller bootcamp, kan bidra til å øke motivasjonen. Fellesskapet man opplever i en gruppe, kan gi støtte og inspirasjon til å fortsette å trene. I tillegg gir instruktører ofte god veiledning og oppmuntring, noe som kan hjelpe med å holde motivasjonen oppe (Carron, Hausenblas & Mack, 1996).
Konkurranse som motivator
For enkelte kan konkurranse være en sterk motivasjonsfaktor. Dette trenger ikke å være formelle konkurranser, men kan også handle om små utfordringer med venner eller å konkurrere mot seg selv ved å sette nye personlige rekorder. Konkurranseaspektet kan gjøre treningen mer spennende og gi et ekstra puff når motivasjonen begynner å dale (Festinger, 1954).
Trening og mental helse
Trening har ikke bare positive effekter på den fysiske helsen, men kan også ha en stor innvirkning på den mentale helsen. Dette kan igjen bidra til å opprettholde motivasjonen for å trene.
Frigjøring av endorfiner
Fysisk aktivitet fører til økt frigjøring av endorfiner, kroppens egne “lykkehormoner”. Disse hormonene gir en følelse av velvære og kan bidra til å redusere stress og øke humøret. Denne effekten kan være en sterk motivator for å fortsette med treningen, spesielt når man begynner å merke de positive effektene på humøret (Harber & Sutton, 1984).
Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB! VINTERSALGET er i gang – HANDLE NÅ >> 🎄🔥
Mindfulness og trening
Trening kan også bidra til en form for mindfulness, der man er fullt til stede i øyeblikket og fokuserer på kroppen og pusten. Dette kan gi en avkobling fra stress og hverdagslige bekymringer, og dermed øke motivasjonen til å gjøre treningen til en regelmessig del av livet (Kabat-Zinn, 1990).
Teknologi som motivasjonsverktøy
Bruken av teknologi har blitt stadig mer utbredt innen trening, og det finnes mange apper og enheter som kan bidra til å holde motivasjonen oppe.
Treningsapper og smartklokker
Treningsapper og smartklokker kan bidra til å gjøre treningen mer systematisk og oversiktlig. Ved å loggføre treningsøkter og se progresjonen svart på hvitt, kan man bli motivert til å fortsette å forbedre seg. Mange apper tilbyr også treningsprogrammer, oppmuntring og mulighet for å dele resultater med venner, noe som kan bidra til å opprettholde motivasjonen (Duncan, Wunderlich, Zhao & Faulkner, 2020).
Virtuelle treningsfelleskap
Virtuelle treningsfelleskap, som finnes gjennom apper og sosiale medier, kan gi et fellesskap og en kilde til inspirasjon. Å dele egne prestasjoner og få tilbakemeldinger fra andre kan bidra til å styrke motivasjonen og øke treningsgleden (Stragier, Vanden Abeele, Mechant & De Marez, 2016).
Relatert: Løpetrening som er motiverende
Kosthold og trening
Det er vanskelig å diskutere treningsmotivasjon uten å ta opp kosthold. Et sunt kosthold kan bidra til å gi kroppen den energien den trenger for å prestere på trening, og et balansert forhold mellom fysisk aktivitet og riktig ernæring kan bidra til å opprettholde motivasjonen.
Riktig drivstoff til kroppen
For å holde motivasjonen oppe og sikre best mulig treningsresultater, er det viktig å tilføre kroppen riktig type næring. Et kosthold rikt på karbohydrater, proteiner og sunt fett vil gi den energien som trengs for å gjennomføre treningsøktene og bidra til å styrke kroppen (Phillips & Van Loon, 2011).
Restitusjon og kosthold
Riktig kosthold etter trening er avgjørende for restitusjonen. Det å spise en kombinasjon av proteiner og karbohydrater innen to timer etter trening kan bidra til bedre restitusjon og økt treningslyst. Dette vil gi deg energi til å møte neste treningsøkt med ny giv (Ivy, 2004).
Ikke gå glipp av VINTERSALGET! Hundrevis av tilbud til knallpris hos MILRAB! SIKRE DEG NÅ >> 🎄💥
Konklusjon
Treningsmotivasjon er en kompleks og individuell prosess som krever både indre og ytre motivasjonsfaktorer, en positiv mental innstilling, og en helhetlig tilnærming til fysisk aktivitet. Ved å sette tydelige mål, bygge vaner, søke variasjon og inkludere trening som en sosial aktivitet, kan man skape en vedvarende motivasjon for fysisk aktivitet. Teknologi, kosthold og mentale teknikker er verktøy som ytterligere kan hjelpe deg å finne og opprettholde gleden ved trening. Det handler om å finne de rette verktøyene og tilnærmingen som fungerer for deg, slik at trening ikke blir en byrde, men en positiv og integrert del av hverdagen.
- American College of Sports Medicine. (2018). ACSM’s guidelines for exercise testing and prescription (10th ed.). Wolters Kluwer.
- Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. W.H. Freeman.
- Bartlett, J. D., Close, G. L., MacLaren, D. P. M., Gregson, W., Drust, B., & Morton, J. P. (2011). High-intensity interval running is perceived to be more enjoyable than moderate-intensity continuous exercise: Implications for exercise adherence. Journal of Sports Sciences, 29(6), 547-553.
- Burke, S. M., Carron, A. V., Eys, M. A., & Ntoumanis, N. (2006). Group versus individual approach? A meta-analysis of the effectiveness of interventions to promote physical activity. Journal of Sport and Exercise Psychology, 28(1), 18-35.
- Carron, A. V., Hausenblas, H. A., & Mack, D. (1996). Social influence and exercise: A meta-analysis. Journal of Sport and Exercise Psychology, 18(1), 1-16.
- Clear, J. (2018). Atomic habits: An easy & proven way to build good habits & break bad ones. Penguin Random House.
- Duncan, M., Wunderlich, K., Zhao, Y., & Faulkner, G. (2020). Walk this way: Validity evidence for integrating Fitbit technology into a third-party physical activity app for individuals with spinal cord injury. Journal of Sport and Health Science, 9(1), 39-49.
- Festinger, L. (1954). A theory of social comparison processes. Human Relations, 7(2), 117-140.
- Harber, V. J., & Sutton, J. R. (1984). Endorphins and exercise. Sports Medicine, 1(2), 154-171.
- Ivy, J. L. (2004). Regulation of muscle glycogen repletion, muscle protein synthesis and repair following exercise. Journal of Sports Science & Medicine, 3(3), 131-138.
- Kabat-Zinn, J. (1990). Full catastrophe living: Using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delacorte.
- Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey. American Psychologist, 57(9), 705-717.
- Phillips, S. M., & Van Loon, L. J. C. (2011). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29(S1), S29-S38.
- Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Intrinsic and extrinsic motivations: Classic definitions and new directions. Contemporary Educational Psychology, 25(1), 54-67.
- Stragier, J., Vanden Abeele, M., Mechant, P., & De Marez, L. (2016). Understanding persistence in the use of online fitness communities: Comparing novice and experienced users. Computers in Human Behavior, 64, 34-42.
- Teixeira, P. J., Carraca, E. V., Markland, D., Silva, M. N., & Ryan, R. M. (2012). Exercise, physical activity, and self-determination theory: A systematic review. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 9, 78.
- Weinberg, R. S., & Gould, D. (2019). Foundations of sport and exercise psychology (7th ed.). Human Kinetics.