Trening som får deg raskt i form

Trening som får deg raskt i form. Lær hvordan du kan gjennomføre variert og motiverende trening for å komme raskt i form.

Raskt i form med trening

De aller fleste av oss som allerede gjennomfører en eller annen for trening, eller har planer om å komme i gang med trening, har et ønske om å komme raskt i form. Hvor effektive ulike treningsformer er vil naturlig nok variere, men noen idretter får deg raskere i form enn andre. Skal du velge trening som får deg raskt i form, bør du vurdere løping, som sannsynligvis er en av de mest effektive måtene å komme raskt i form på. De aller fleste er klar over dette, men mange sliter likevel med å komme i gang med løping.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan gjennomføre trening med løping som er effektiv og motiverende for å komme raskt i form.

Løpetrening som får deg raskt i form

For å komme raskt i form med løping må du trene smart, og gjennomføre løpetrening som er effektiv og ikke for hard, slik at du får den formstigningen du ønsker, og samtidig greier å opprettholde motivasjonen. Dette kan du få til med målrettet løpetrening som er variert både med tanke på hvordan du trener løping og med hvilken intensitet du trener.

Hvorfor du bør unngå lite variert løpetrening

Å trene løping i samme tempo med samme intensitet, og løpe den samme ruten uke etter uke, vil ikke bare tære på motivasjonen for løping, men kan også føre til stagnasjon og økt risiko for skader.

Dersom du løper med samme intensitet for når du trener, vil denne treningen ikke få deg raskere i form, men heller at du får en utflating i formkurven. Ofte kan det oppleves som om løpstreningen er bortkastet når formkurven flater ut. Du føler at du gjør alt riktig, og likevel er formen uendret. Du blir ikke i dårligere form, men heller ikke bedre.

Det som skjer er at kroppen din raskt venner seg til det samme tempoet. og du kan etter en kort tids formstigning oppleve at du stagnerer. Dette kan være frustrerende og gå hardt utover motivasjonen din, og formen blir ikke noe bedre, selv om du legger ned et godt stykke trening hver uke. Da er det på høy tid at du varierer løpstreningen din.

Hvordan variere treningen for å komme raskt i form

Du kan enkelt variere treningen din for å komme raskt i form, uten at det nødvendigvis blir for hardt og uoverkommelig. Tvert imot; Dersom du trener riktig vil du oppleve det som motiverende, fordi du vil se at formutviklingen din stort sett hele tiden vil ha en stigende kurve.

Trening av kortintervaller er motiverende og får deg raskt i form

Kortintervall er en effektiv form for deg trening som vil få deg raskt i form. Intervalltrening med kortintervall er trening du gjennomfører over et relativt kort tidsrom. Intervallene er korte og overkommelige. Det samme er pausene, noe som du får opp pulsen raskt, og med det får god effekt ut av løpetreningen. Dette er motiverende trening som de aller fleste greier å gjennomføre, og er også motiverende.

Selv om kortintervall ofte blir gjennomført med høy intensitet, vil kroppen og muskulaturen som regel restituere raskt, fordi belastningen strekker seg over et så kort tidsrom.

Mest trening med lav intensitet for å komme raskt i form

Mange uerfarne løpere har en forestilling om at løping er og skal være et blodslit. Det er helt feil. Faktisk skal så mye som 80 prosent av løpetreningen gjennomføres med lav intensitet. 80-20 regelen sier at bare 20 prosent av løpetreningen skal gjennomføres med moderat til hard intensitet. Dette er ikke en regel som gjelder bare for mosjonister. Også idrettsutøvere på toppnivå trener etter dette prinsippet.

Dette er godt nytt for deg som har en forestilling om at løping skal være hardt. Trener du 2 timer løping i uka, skal bare 32 minutter av disse være med moderat til hard intensitet. Og det som er enda bedre; Du skal ikke trene hardere disse 32 minuttene hardere enn at fint kan greie å trene enda mer med samme intensitet.

For godt til å være sant? Egentlig ikke, fordi hele målet med treningen du gjennomfører for å komme raskt i form er å ha en kontinuerlig formutvikling, og det får du til blant annet ved gradvis å øke belastningen gjennom løping, uten at du tar ut alt du har av energi.

Bruk eget formnivå som utgangspunkt for å komme raskt i form

Som vi allerede har vært inne på i forrige kapittel, skal du ikke trene hardere enn at du har mer å gi når treningen er avsluttet.  Den mest effektive treningen for å komme raskt i form, er å bygge formen gradvis med utgangspunkt i eget formnivå. Trener du på denne måten vil du aldri ta deg helt ut, du vil hele tiden bygge videre på formnivået ditt, og kanskje det aller viktigste; Du tar vare på motivasjonen din for løping!

Trening som får deg raskt i form

Det enkle er ofte det beste, også med løping. Det høres enkelt ut å trene kortintervall ut ifra eget formnivå, og trene løpetrening mesteparten av tiden med lav intensitet, og det er det også. For å sikre variasjon for hvordan du trener løping, sørg for å variere på løypene du trener i. Veksle mellom ulendt terreng, flate og mer kuperte løyper. I stedet for å gjennomføre rene treningsøkter med intervall, kan du i stedet legge inn kortintervaller i en ellers rolig løpetur. Husk at det er den totale tiden du trener med moderat og hard intensitet du trener i løpet av en uke som teller.

Når du greier å holde på motivasjonen for løping, vil du etter hvert merke at du er klar for mer avansert løpetrening, og du kan du legge inn annen variert løpetrening som får deg raskt i form.

Relaterte artikler:

Løping som får deg i toppform

Variasjon når du trener løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar