Trening som er motiverende

Denne artikkelen tar sikte på å belyse hva som gjør trening motiverende, samt gi praktiske tips og strategier for å øke treningsglede og opprettholde treningsrutiner.

Trening er en viktig del av en sunn livsstil, men mange sliter med å opprettholde en treningsrutine over tid. Når motivasjonen svikter, kan det være vanskelig å holde fast ved gode treningsvaner. Denne artikkelen tar sikte på å belyse hva som gjør trening motiverende, samt gi praktiske tips og strategier for å øke treningsglede og opprettholde treningsrutiner. Vi vil også se på psykologiske og fysiologiske faktorer som bidrar til motivasjon, og hvordan ulike former for trening kan tilpasses for å øke motivasjonen.

Hva er motivasjon, og hvorfor er det viktig for trening?

Motivasjon er drivkraften bak menneskers handlinger og en avgjørende faktor for å opprettholde en aktiv livsstil. Motivasjon kan deles inn i to hovedtyper: indre og ytre motivasjon. Indre motivasjon kommer fra en personlig interesse eller glede ved å utføre en aktivitet, mens ytre motivasjon er drevet av eksterne faktorer som belønninger eller andres anerkjennelse (Ryan & Deci, 2000). Når det gjelder trening, er indre motivasjon ofte mer varig og bærekraftig enn ytre motivasjon, da den er forankret i personlig tilfredsstillelse og glede.

Motivasjonens betydning i trening kan ikke undervurderes. Studier viser at personer som har høy grad av indre motivasjon er mer sannsynlige til å opprettholde treningsvaner over tid (Teixeira et al., 2012). For å skape en treningsrutine som varer, er det derfor viktig å finne aktiviteter som gir glede og personlig tilfredsstillelse.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Hvordan finne den rette treningsformen

En av de viktigste faktorene for å opprettholde motivasjonen er å finne en treningsform som passer ens interesser og behov. Dette kan være alt fra løping og sykling til dans, yoga eller styrketrening. Her er noen tips for å finne riktig treningsform:

Utforsk ulike aktiviteter

Det finnes et bredt spekter av treningsformer, og det er viktig å prøve ut forskjellige aktiviteter for å finne det som passer best. Mange treningssentre tilbyr prøvetimer, og dette kan være en fin måte å utforske nye aktiviteter på. Noen kan finne glede i lagsporter, mens andre foretrekker individuelle aktiviteter som jogging eller svømming (Dishman et al., 2005).

Tilpass trening etter livsstil og behov

En annen viktig faktor for å finne motivasjon i trening er å tilpasse treningen etter egen livsstil. For eksempel kan personer med en travel hverdag ha nytte av korte, intensive treningsøkter som HIIT (høyintensitets intervalltrening), som gir god effekt på kort tid (Gillen & Gibala, 2014). Andre kan foretrekke roligere treningsformer som yoga eller pilates for å redusere stress og øke mental velvære.

Psykologiske strategier for å opprettholde motivasjon

Psykologiske strategier spiller en sentral rolle i å opprettholde motivasjonen for trening. Her ser vi nærmere på noen av de mest effektive strategiene:

Sett realistiske og målbare mål

Målsetting er en viktig del av motivasjonsprosessen. Målene bør være realistiske, spesifikke og målbare for å gi en klar retning og holde motivasjonen oppe. For eksempel kan man sette som mål å løpe 5 kilometer innen en bestemt tid, eller øke antall push-ups man klarer å utføre. Slike mål bidrar til å skape mestringsfølelse og øke selvtilliten (Locke & Latham, 2002).

Bruk positiv forsterkning

Positiv forsterkning innebærer å belønne seg selv etter å ha oppnådd et mål eller gjennomført en treningsøkt. Dette kan være noe så enkelt som å unne seg et varmt bad, se en favorittserie, eller kjøpe noe man har ønsket seg. Belønninger hjelper med å skape positive assosiasjoner til trening og kan bidra til å opprettholde motivasjonen (Ryan & Deci, 2000).

Finn en treningspartner

Å trene sammen med en venn eller i en gruppe kan være en stor motivasjonsfaktor. Sosial støtte bidrar til å øke forpliktelsen til treningsprogrammet og gjør det mer sannsynlig at man holder seg til treningsplanen (Carron et al., 1996). En treningspartner kan gi oppmuntring, utfordre deg til å presse deg litt ekstra, og gjøre treningen mer morsom og sosial.

Relatert: 15 måter å holde motivasjonen for løping oppe

VINTEREN SKAL UT hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Variasjon og glede som motivasjonsfaktorer

Mangel på variasjon er en vanlig årsak til at mange mister motivasjonen til å trene. Ensformig trening kan føre til kjedsomhet og redusert engasjement. Derfor er det viktig å inkludere variasjon i treningsplanen for å holde motivasjonen oppe.

Variasjon i treningsplanen

Ved å variere treningsøvelsene og inkludere ulike treningsformer kan man holde interessen ved like og redusere risikoen for overbelastningsskader (Foster et al., 1995). For eksempel kan man kombinere styrketrening, kondisjonstrening og fleksibilitetstrening for å få en helhetlig treningsopplevelse.

Gjør treningen morsom

Trening bør være noe man gleder seg til, og det er derfor viktig å finne aktiviteter som gir glede. Dette kan inkludere å danse til favorittmusikken, gå på tur i naturen, eller spille en favorittsport. Trening som er morsom øker sannsynligheten for at man fortsetter med det over tid (Biddle & Mutrie, 2008).

Teknologi og treningsmotivasjon

Moderne teknologi har gitt oss mange verktøy for å øke motivasjonen til å trene. Treningsapper, smartklokker og sosiale medier kan spille en viktig rolle i å opprettholde motivasjonen.

Treningsapper og smartklokker

Treningsapper som Strava, MyFitnessPal og Nike Training Club kan bidra til å øke motivasjonen ved å gi oversikt over treningsøktene, sette mål og følge fremgangen. Smartklokker som Fitbit og Apple Watch gir også verdifull informasjon om fysisk aktivitet, som antall skritt, kaloriforbrenning og puls, noe som kan bidra til å øke bevisstheten rundt egen aktivitet (Walsh et al., 2016).

Sosiale medier og treningsfellesskap

Sosiale medier kan også være en viktig kilde til motivasjon. Ved å dele treningsmål og fremgang med venner og følgere kan man få støtte og oppmuntring, noe som kan bidra til å holde motivasjonen oppe. Online treningsfellesskap gir mulighet til å få tips, dele erfaringer og få inspirasjon fra andre som har lignende mål (Vaterlaus et al., 2015).

Mestringsfølelse og selvbestemmelsesteori

Selvbestemmelsesteori (Self-Determination Theory, SDT) er en sentral teori når det gjelder motivasjon, og den kan gi viktige innsikter i hvordan man kan øke motivasjonen til å trene (Ryan & Deci, 2000). Ifølge SDT er det tre grunnleggende psykologiske behov som må være oppfylt for å oppnå høy indre motivasjon: autonomi, kompetanse og tilhørighet.

Autonomi

Autonomi handler om å føle at man har kontroll over egne handlinger. Når det gjelder trening, er det viktig å ha frihet til å velge hvilken type trening man ønsker å utføre, og når og hvordan man skal trene. Dette øker sjansen for å finne glede i aktiviteten og dermed opprettholde den over tid (Ryan & Deci, 2000).

Kompetanse

Kompetanse handler om å føle at man mestrer det man gjør. Når man opplever fremgang, enten det er å øke vektene i styrketrening eller øke løpsdistansen, får man en følelse av mestring som bidrar til å opprettholde motivasjonen. Å sette små, oppnåelige delmål er en effektiv strategi for å øke mestringsfølelsen (Bandura, 1997).

Tilhørighet

Tilhørighet refererer til å føle en forbindelse med andre. Dette kan oppnås gjennom å delta i treningsgrupper, idrettslag eller online fellesskap. Tilhørighet til et treningsmiljø kan bidra til å øke motivasjonen ved å gi sosial støtte og en følelse av fellesskap (Ryan & Deci, 2000).

Relatert: Løpetrening som er motiverende

Praktiske tips for å opprettholde treningsmotivasjon

Motivasjon kan variere fra dag til dag, men det finnes flere praktiske tips som kan bidra til å holde motivasjonen oppe på lang sikt:

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Lag en treningsplan

En treningsplan kan hjelpe deg å holde fokus og strukturere treningen din. Det kan være nyttig å skrive ned hvilke dager og tidspunkter du skal trene, samt hvilke øvelser du skal utføre. En konkret plan gjør det lettere å holde seg til rutinen og reduserer sjansen for å hoppe over økter (Dishman et al., 2005).

Feire små seire

Det er viktig å feire de små fremskrittene underveis. Dette kan bidra til å opprettholde motivasjonen og gi en følelse av at treningen gir resultater. Det trenger ikke være store milepæler; selv små forbedringer kan være verdt å feire, som å løpe litt lenger enn forrige uke eller mestre en ny øvelse.

Juster målene ved behov

Noen ganger kan det være nødvendig å justere målene for å holde motivasjonen oppe. Dette kan være spesielt relevant dersom man opplever skader, sykdom eller andre utfordringer som gjør det vanskelig å opprettholde treningsnivået. Ved å justere målene slik at de fortsatt er oppnåelige, kan man unngå følelsen av nederlag og heller fokusere på det som er mulig å oppnå (Locke & Latham, 2002).

Konklusjon

Motivasjon er en avgjørende faktor for å opprettholde en aktiv og sunn livsstil. For å finne motivasjon i trening er det viktig å velge en aktivitet som gir glede, sette realistiske mål, og bruke psykologiske strategier som positiv forsterkning og sosial støtte. Teknologi kan også spille en viktig rolle i å opprettholde motivasjonen, gjennom bruk av treningsapper, smartklokker og sosiale medier. Selvbestemmelsesteorien gir oss innsikt i hvordan autonomi, kompetanse og tilhørighet bidrar til å øke indre motivasjon, noe som igjen øker sjansen for å opprettholde treningsvaner over tid. Ved å bruke de praktiske tipsene og strategiene som er presentert i denne artikkelen, kan man øke sannsynligheten for å finne varig treningsmotivasjon og oppnå en bedre helse.

Referanser

  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. W.H. Freeman.
  • Biddle, S. J. H., & Mutrie, N. (2008). Psychology of physical activity: Determinants, well-being, and interventions (2nd ed.). Routledge.
  • Carron, A. V., Hausenblas, H. A., & Mack, D. (1996). Social influence and exercise: A meta-analysis. Journal of Sport and Exercise Psychology, 18(1), 1-16.
  • Dishman, R. K., Farquhar, R. P., & Cureton, K. J. (2005). Participation in physical activity. In C. Bouchard, R. J. Shephard, & T. Stephens (Eds.), Physical activity, fitness, and health (pp. 75-100). Human Kinetics.
  • Foster, C., Hector, L. L., Welsh, R., Schrager, M., Green, M. A., & Snyder, A. C. (1995). Effects of specific versus cross-training on running performance. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 70(4), 367-372.
  • Gillen, J. B., & Gibala, M. J. (2014). Is high-intensity interval training a time-efficient exercise strategy to improve health and fitness? Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 39(3), 409-412.
  • Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey. American Psychologist, 57(9), 705-717.
  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
  • Teixeira, P. J., Carraca, E. V., Markland, D., Silva, M. N., & Ryan, R. M. (2012). Exercise, physical activity, and self-determination theory: A systematic review. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 9(1), 78.
  • Vaterlaus, J. M., Patten, E. V., Roche, C., & Young, J. A. (2015). #Gettinghealthy: The perceived influence of social media on young adult health behaviors. Computers in Human Behavior, 45, 151-157.
  • Walsh, J. A., Jakicic, J. M., & Rogers, R. J. (2016). Physical activity trackers: A personalized approach to monitoring physical activity. Journal of Physical Activity and Health, 13(1), 7-11.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Close the CTA
Close the CTA