Trening og forkjølelse

I denne artikkelen vil vi utforske hvordan trening påvirker forkjølelse, og gi råd om hvordan du kan tilpasse treningsrutinen din for å opprettholde god helse mens du er syk.

Trening er en viktig del av en sunn livsstil, men hva skjer når du blir rammet av en forkjølelse? Mange mennesker lurer på om de bør fortsette å trene når de føler seg syke, eller om de bør ta en pause. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan trening påvirker forkjølelse, og gi råd om hvordan du kan tilpasse treningsrutinen din for å opprettholde god helse mens du er syk.

Trening og immunforsvaret

Immunforsvaret er kroppens første forsvarslinje mot infeksjoner som forkjølelse. Mange studier har vist at moderat trening kan styrke immunforsvaret over tid. Regelmessig trening kan øke antallet hvite blodlegemer i kroppen, som spiller en viktig rolle i å bekjempe virus og bakterier.

Men hva skjer når du allerede er syk? I de fleste tilfeller er det trygt å fortsette å trene med milde forkjølelser. Det kan til og med hjelpe deg med å føle deg bedre. Imidlertid er det viktig å lytte til kroppen din og unngå intens trening når du er alvorlig syk. Her er noen retningslinjer for å tilpasse treningen din når du er forkjølet:

Lytt til kroppen din

Det er viktig å være oppmerksom på kroppens signaler når du er syk. Hvis du har feber, vondt i halsen eller føler deg svak, er det best å hvile og la kroppen din komme seg. Trening når du har en høy feber kan føre til ytterligere svekkelse av immunforsvaret og forlenge sykdomsperioden.

Redusere intensiteten

Hvis du føler deg i stand til å trene, bør du redusere intensiteten. Velg en lettere økt eller en kortere treningsøkt enn vanlig. Dette vil bidra til å unngå overbelastning av kroppen og tillate deg å opprettholde bevegelsen uten å forverre symptomer.

Velg riktig type trening

Noen former for trening kan være mer skånsomme enn andre når du er syk. For eksempel kan lavintensitetsaktiviteter som yoga, stretching eller rolig gange være bedre alternativer enn intensiv kondisjonstrening eller styrketrening.

Hygiene er viktig

Når du trener mens du er forkjølet, er det ekstra viktig å opprettholde god hygiene. Vask hendene grundig før og etter trening, og unngå å berøre ansiktet mens du er på treningssenteret. Bruk også et rent håndkle eller desinfiseringsmiddel for å tørke av utstyr før du bruker det.

Rådfør deg med lege

Hvis du er usikker på om du bør trene mens du er syk, bør du kontakte legen din. De kan gi deg råd basert på din spesifikke tilstand og symptomer.

Trening og restitusjon

Når du har kommet deg gjennom forkjølelsen, er det viktig å huske på betydningen av restitusjon. Kroppen din har brukt mye energi på å bekjempe infeksjonen, så gi den tid til å komme seg helt. Gradvis øk treningsintensiteten og varigheten etter hvert som du føler deg bedre.

Relatert: Trening etter forkjølelse

Fordelene ved moderat trening under forkjølelse

Selv om det er viktig å være forsiktig når du trener mens du er forkjølet, er det også verdt å merke seg noen potensielle fordeler. Moderat trening kan faktisk hjelpe deg med å føle deg bedre når du er syk. Her er noen av fordelene:

 1. Bedre sirkulasjon: Trening kan forbedre blodsirkulasjonen i kroppen din, noe som kan bidra til å lindre tett nese og redusere muskelsmerter som kan følge med forkjølelse.
 2. Frisk luft: Å trene utendørs gir deg tilgang til frisk luft, som kan bidra til å lindre symptomer som tett nese og hodepine.
 3. Stressreduksjon: Moderat trening kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret ditt. Dette kan være spesielt nyttig når du føler deg nedstemt på grunn av forkjølelse.
 4. Bedre søvnkvalitet: Trening kan hjelpe deg med å få bedre søvn, noe som er avgjørende for å komme seg raskere fra en forkjølelse.

Det er imidlertid viktig å huske at disse fordelene gjelder moderat trening og ikke intensiv trening. Å pushe deg for hardt når du er syk kan ha motsatt effekt og forlenge restitusjonstiden.

Treningsstrategier under forkjølelse

Nå som vi har sett på fordelene ved moderat trening under forkjølelse, la oss se på noen strategier du kan bruke for å tilpasse treningen din til din nåværende tilstand:

 1. Oppvarming og nedkjøling: Start treningen med en grundig oppvarming for å forberede musklene dine. Etter treningen, ta deg tid til å kjøle ned for å unngå overanstrengelse og muskelspenninger.
 2. Hydrering: Sørg for å drikke nok vann før, under og etter treningen. Dette er spesielt viktig når du er syk, da kroppen din trenger ekstra væske for å bekjempe infeksjonen.
 3. Treningsintervaller: Del opp treningen din i korte intervaller med pauser mellom. Dette reduserer belastningen på kroppen din og gir deg muligheten til å sjekke hvordan du føler deg etter hver økt.
 4. Lytte til kroppen: Det er viktig å være ærlig med deg selv om hvordan du føler deg under treningen. Hvis du merker at symptomene forverres, bør du umiddelbart avslutte treningen.

Relatert: Forkjølelse og trening

Når bør du unngå trening helt?

Selv om moderat trening kan være gunstig under forkjølelse, er det noen tilfeller der du bør unngå trening helt. Disse inkluderer:

 1. Høy feber: Hvis kroppstemperaturen din er over 38°C, er det best å hvile og unngå trening helt til feberen går ned.
 2. Alvorlig hoste og pustevansker: Hvis du opplever alvorlig hoste, kortpustethet eller brystsmerter, bør du unngå trening og søke medisinsk råd.
 3. Generell svekkelse: Hvis du føler deg ekstremt svak, sliten eller har muskelsmerter over hele kroppen, bør du gi kroppen din tid til å komme seg uten trening.

Kosthold og hvile som støtte for trening under forkjølelse

For å støtte treningen din når du er forkjølet, er det også viktig å fokusere på kosthold og hvile. Her er noen tips for å optimalisere disse aspektene av din helse:

Kosthold

 1. Hydrering: Som nevnt tidligere, er det viktig å drikke mye vann når du er forkjølet. Dette hjelper med å holde deg hydrert og kan bidra til å tynne ut slim i halsen og nesen.
 2. Balansert kosthold: Spis et variert kosthold som inneholder frukt, grønnsaker, magre proteiner og fullkorn. Dette gir kroppen din de nødvendige næringsstoffene for å styrke immunforsvaret og akselerere helingsprosessen.
 3. Vitamin C: Noen studier antyder at høye doser av vitamin C kan bidra til å redusere varigheten av forkjølelse. Du kan få vitamin C fra matvarer som appelsiner, sitroner, kiwi og brokkoli.
 4. Unngå alkohol og koffein: Disse kan dehydrere kroppen din, noe som kan forverre symptomene på forkjølelse. Det er best å begrense inntaket av alkohol og koffein mens du er syk.

Hvile

 1. Søvn: Å få tilstrekkelig søvn er avgjørende for å komme seg fra en forkjølelse. Kroppen din trenger hvile for å bekjempe infeksjonen, så prøv å få minst 7-9 timers søvn per natt.
 2. Nappe i løpet av dagen: Hvis du føler deg veldig trøtt på grunn av forkjølelse, er det greit å ta en kort lur i løpet av dagen for å gjenopprette energi.
 3. Unngå overanstrengelse: Selv om du prøver å opprettholde treningen din, er det viktig å unngå å overanstrenge deg selv. Dette kan forlenge restitusjonstiden og gjøre det vanskeligere å komme tilbake til full treningskapasitet.

Relatert: Rolig trening etter forkjølelse

Hvilken type trening anbefales og hvilke forholdsregler bør du ta når du er forkjølet?

Før du drar på deg treningstøyet og trener, er det visse forholdsregler du bør ta. Som en generell veiledning er mild til moderat fysisk aktivitet vanligvis greit hvis du har forkjølelse. Symptomer på forkjølelse inkluderer rennende nese, tett nese, nysing eller lettere sår hals. Hvis du er forkjølet, bør du vurdere å redusere intensiteten og varigheten på treningen. For eksempel kan du gå en tur i stedet for å løpe.

Når det gjelder å trene med forkjølelse, er det viktig å lytte til kroppen din. Hvis du har det som betraktes som forkjølelsessymptomer som rennende nese og sår hals, kan det hende at en treningsøkt ikke er en dårlig idé hvis du føler for det. Mange sier at de føler seg bedre etter å ha trent og merker forbedring i symptomer som overbelastning. Sørg imidlertid for at du er godt hydrert, fordi dehydrering kan forverre symptomene når du trener.

Det er imidlertid noe helt annet hvis du får feber eller har mer alvorlige symptomer. Hvis du får feber, har frysninger, har vondt i kroppen eller hoster, bør du vurdere å hoppe over treningen en dag eller to og la kroppen din få ro, spesielt hvis du har andre underliggende helsemessige forhold. Hvis du har en underliggende medisinsk tilstand som astma, KOLS eller hjertesykdom, kan det være lurt å ta kontakt med legen din først, da trening kan forverre et underliggende medisinsk problem.

Relatert: Trene med forkjølelse

En tommelfingerregel å huske er at hvis symptomene dine er “over nakken” som tett eller rennende nese, er det sannsynligvis forkjølelse og greit å trene. Hvis symptomene dine er “under nakken”, for eksempel hoste, tett i brystet og urolig mage (spesielt hvis de ledsages av feber), kan det indikere en mer alvorlig infeksjon, som influensa, og du bør ta noen dager fri.

Lytt til kroppen din Hvis du føler at du ikke kan takle trening, ta en pause og la kroppen hvile og helbrede. Enten du bestemmer deg for å hvile eller trene, må du sørge for at du får i deg nok væske. Vær også oppmerksom slik at du ikke sprer virus eller bakterier, hvis du bestemmer deg for å trene i et område med andre mennesker. Forkjølelses- og influensavirus er svært smittsomme og spres lett.

Å trene og holde seg i form er en fin måte å forbedre din generelle helse på, og ifølge noen studier kan det til og med bedre immunforsvaret ditt. Men når noen av disse virusene eller bakteriene trenger gjennom forsvaret ditt, vær forsiktig, ikke overdriv, og snart er du tilbake i din vanlige treningsrutine.

Når du kan gjenoppta normal trening?

Etter hvert som symptomene på forkjølelse begynner å avta, kan du gradvis gjenoppta normal trening. Start med lette økter og øk intensiteten og varigheten gradvis. Det er viktig å lytte til kroppen din og ikke tvinge deg selv til å trene for hardt for tidlig.

Det kan ta noen uker å komme tilbake til ditt vanlige treningsnivå, avhengig av hvor alvorlig forkjølelsen var. Det er viktig å være tålmodig og ikke sette urealistiske forventninger til deg selv.

Relatert: Hvordan bli kvitt forkjølelse

Konklusjon

Trening og forkjølelse kan håndteres på en forsiktig og fornuftig måte. Å lytte til kroppen din og tilpasse treningen etter symptomene dine er nøkkelen. Mens mild trening kan hjelpe deg med å føle deg bedre, bør du unngå intens aktivitet når du har feber eller er alvorlig syk. Husk også å opprettholde god hygiene for å unngå å spre smitte til andre på treningsstudioet. Rådfør deg alltid med legen din hvis du er usikker på om du bør trene mens du er syk.

Trening er en viktig del av å opprettholde en sunn livsstil, men helsen din bør alltid være hovedprioriteten. Ved å følge disse retningslinjene kan du balansere trening og forkjølelse på en trygg og effektiv måte for å oppnå og opprettholde god helse.

Om forfatteren