Trening med stepkasse

Step-up er en flott og allsidig trening for underkroppen. Den er perfekt for alle mosjonister, enten du nettopp har begynt å trene eller har trent i flere år.

Step-ups gir lav risiko for skader, og med noen få justeringer gir den også god kondisjonstrening, styrke og balansetrening.

Fordeler med step

Den vektede oppgangen er utmerket for å bygge styrke i quadriceps-muskelen foran på låret. Magemusklene dine er i mindre grad i bruk ved løping eller gange, og det kan derfor være nyttig å trene dem for å holde dem i balanse hvis gå og løpe er de viktigste kardioaktivitetene dine. Å trene lårmusklene hjelper deg med å beskytte kneet, og step-ups, når de utføres riktig, skaper minimalt stress på kneet.

En annen bonus er at step-ups med manualer styrker hvert bein individuelt. Dette bidrar til å sikre at du bygger styrke likt på hver side, og ikke favoriserer ett bein fremfor det andre. Denne øvelsen forbedrer også balanse, stabilisering og propriosepsjon, fordi du må kontrollere vekten når du beveger deg både opp og ned, og fremover og bakover.

Step-ups kan gjøres nesten hvor som helst, siden det eneste utstyret som trengs er et justerbart trinn eller en benk og noen vekter. Det er et flott alternativ til andre øvelser som plyometrisk hopping eller knebøy, fordi det er lettere å gjøre, krever minimalt med utstyr og er enklere å utføre.

Hvordan gjennomføre step-ups

Stå foran et trappetrinn eller en boks med bestemt høyde (lavere for nybegynnere og høyere når du får økt styrke

  • Hold manualer i hendene eller en vektstang over skuldrene (hvis du er nybegynner kan la være å bruke vekter, om ønskelig)
  • Trinn opp med høyre fot, trykk gjennom hælen for å rette høyre bein.
  • Ta med venstre fot for å møte høyre fot på toppen av trinnet.
  • Bøy høyre kne og gå ned med venstre fot.
  • Ta høyre fot ned for å møte venstre fot på bakken.

Gjenta dette for et bestemt antall repetisjoner, før deretter med venstre fot og gjenta samme antall repetisjoner. En nybegynner kan velge å gjøre dette i en bestemt tid (for eksempel ett minutt), i stedet for et bestemt antall repetisjoner.

Vanlige feil når du tar step-ups

For å få mest mulig ut av denne øvelsen, unngå disse feilene.

Knærne passerer tærne

Beskytt kneet på det aktive beinet ditt ved å sørge for at kneet ikke skyver fremover tærne når du tråkker opp. Dette fremmer de bakre kjedemusklene (setemuskler og hamstrings), noe som legger mer stress på knærne.

Skyver opp med underbeinet

Arbeidet skal komme fra det fremre beinet, og bringe det bakre beinet opp som i utgangspunktet er dødvekt. Ikke skyv opp med underbeinet, da dette vil redusere belastningen på overbeinet.

Avrunder ryggen

Du må kanskje lene deg litt fremover for å unngå å stresse kneleddet. Mens du gjør det, hold overkroppen så rett og oppreist som mulig, og hold brystet oppe i stedet for å avrunde ryggen.

Kne glir inn eller ut

Kneet på det aktive beinet ditt skal spore over andre og tredje tær. Unngå å la den kollapse inn eller ut.

Relaterte arttikler:

Styrketrening bein hjemme

Trappetrening for nybegynnere

Om forfatteren