Trening med høy fart

Lær mer om trening med høy fart, og hva og hvordan du kan trene for å bli en raskere løper.

Trene med høy fart

Å trene med høy fart kan bidra til å stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, og på sikt gjøre deg til en raskere løper. Du kan trene med høy fart over kortere og lenger distanser, avhengig av som er målet ditt med treningen. Vanlige måter å trene med høy fart kan være sprintintervall, kortintervall og langintervall.

Hvordan trene med høy fart

Når du skal trene med høy fart så bør du gjøre det på underlag som stimulerer til fart. Å trene på bane eller fast underlag som asfalt, er passende når du skal gjennomføre trening med høy fart. Trener du langs vei bør du gjøre det i flate partier, for å få opp farten. Å trene med høy fart kan øke risiko for skader, så det er viktig at du gjennomfører en skikkelig oppvarming på 15 minutter, og gjerne enda lenger når du skal trene sprintintervaller. Avslutt gjerne oppvarmingen med noen stigningsløp, for å forberede kroppen på belastningen som kommer. Trening med høy fart bør bli gjennomført progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis gjennom hele intervallet. Farten bør som hovedregel aldri være høyere enn at du holder deg innenfor aerob terskel. Unntaket kan være for sprintintervaller, som ofte kan bli gjennomført med hard til maksimal intensitet.

Sprintintervall med høy fart

Sprintintervaller kan ha en lengde på alt fra 30-300 meter. Intervallene blir gjennomført med hard til maksimal intensitet. Siden intensiteten er så høy, bør du ha lange pauser mellom hvert sprintintervall, der du har aktiv hvile i form av gange eller jogging.

Korintervall med høy fart

Gjennomføre kortintervaller med en lengde på alt fra 60-400 meter. Intensiteten kan veksle mellom moderat til hard. Kortintervaller er trening som ofte blir gjennomført med høy fart, men noe lavere intensitet enn sprintintervaller. Pausene mellom hvert intervall kan være korte, slik at pulsen ikke går helt ned igjen for hvert intervall.

Langintervall med høy fart

Langintervaller med høy fart kan ha en lengde på alt fra 600-1500 meter eller mer. I likhet med kortintervaller kan langintervaller gjennomføres med moderat til hard intensitet. Langintervaller kan være mer krevende med tanke på å disponere kreftene riktig slik at du greier å gjennomføre ønsket antall repetisjoner progressivt raskere.

Trening med høy fart

Å trene med høy fart kan være krevende, men med tilpasning av intensitet etter formnivå, kan dette være trening løpere på alle nivå greier å gjennomføre. For nybegynnere er det å anbefale å begynne med kortintervaller, som kan være en enklere inngang til trening med høyere fart. Selv om intensiteten er høy, vil kortintervaller være av relativt kort varighet, og kan dermed være mindre belastende.

Relaterte artikler:

Trening for å komme raskt i form

Hvilken fart skal du ha på trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar