Trening med barn

Enten du er en forelder, besteforelder eller omsorgsperson, vil denne artikkelen gi deg verdifulle innsikter om hvordan du kan oppmuntre barna til å være aktive og sunne.

Selv om trening med barn kan virke som en utfordrende oppgave, er det faktisk en flott måte å fremme god helse og trivsel hos barna dine. I denne artikkelen vil vi utforske hvorfor trening er viktig for barn, gi praktiske tips for å inkludere trening i deres daglige rutine, og diskutere ulike typer aktiviteter som barna kan glede seg over. Enten du er en forelder, besteforelder eller omsorgsperson, vil denne artikkelen gi deg verdifulle innsikter om hvordan du kan oppmuntre barna til å være aktive og sunne.

Hvorfor er trening viktig for barn?

Barnas helse er av avgjørende betydning, og trening spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn livsstil. Her er noen grunner til hvorfor trening er så viktig for barn:

1. Fysisk helse

Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde en sunn vekt, styrke muskler og bein, og forbedre kardiovaskulær helse. Dette reduserer risikoen for fedme og relaterte helseproblemer som diabetes og hjertesykdom senere i livet.

2. Mental helse

Trening kan ha en positiv innvirkning på barnas mentale helse. Det frigjør endorfiner som kan bidra til å redusere stress, angst og depresjon. Aktive barn har også en bedre selvfølelse og selvtillit.

3. Utvikling

Fysisk aktivitet er avgjørende for barnas utvikling. Det hjelper dem med å utvikle motoriske ferdigheter, koordinasjon og balanse. Aktive barn har også bedre konsentrasjon og læringsevne.

4. Sosiale ferdigheter

Trening gir barna muligheten til å samhandle med jevnaldrende, utvikle vennskap og lære viktige sosiale ferdigheter som samarbeid og konfliktløsning.

5. Livslang vane

Når barn lærer å sette pris på trening som en del av sin daglige rutine, er det mer sannsynlig at de vil opprettholde en aktiv livsstil som voksne. Dette kan bidra til å forhindre helseproblemer senere i livet.

Relatert: Løpetrening barn

Praktiske tips for å inkludere trening i barnas rutine

Nå som vi har forstått hvorfor trening er viktig for barn, la oss se på noen praktiske tips for å inkludere trening i deres daglige rutine:

1. Vær et godt eksempel

Barn lærer ved å etterligne, så det er viktig at du som voksen viser en positiv holdning til trening. Delta i aktiviteter sammen med barna dine, slik at de ser at trening er gøy og viktig.

2. Lag en plan

Planlegging er nøkkelen. Sett opp en ukentlig timeplan for fysisk aktivitet og involver barna i å velge hvilke aktiviteter de vil delta i. Dette gir dem en følelse av eierskap og motivasjon.

3. Varier aktivitetene

Barn kan bli kjedelige hvis de gjør den samme aktiviteten om og om igjen. Prøv å inkludere en rekke aktiviteter som svømming, sykling, dans, ballspill og turer i naturen for å holde ting interessante.

4. Gjør det til en morsom opplevelse

Trening trenger ikke å være kjedelig. La barna leke og ha det gøy mens de trener. Lag leker som hinderløyper, skattejakter eller dansefester for å gjøre treningen mer engasjerende.

5. Begrense skjermtid

Reduser tiden barna tilbringer foran TV-en, datamaskinen eller telefonen. Dette vil oppmuntre dem til å være mer aktive og delta i fysisk aktivitet.

6. Bygg det inn i daglige aktiviteter

Finn måter å inkludere trening i daglige aktiviteter. For eksempel kan du gå eller sykle til skolen i stedet for å kjøre, eller ta trappen i stedet for heisen.

Relatert: Stasjonstrening for barn

Forskjellige typer aktiviteter for barn

Det er en rekke ulike aktiviteter som barna kan glede seg over, avhengig av deres alder, interesser og fysiske evner. Her er noen forslag:

1. Leke ute

Leker som hoppetau, frisbee, fotball og klatring i lekeparker er flotte måter å få barna ut og i bevegelse.

2. Svømming

Svømming er en flott helkroppsøvelse som også er morsom for barna. Det er også en viktig ferdighet som kan være livreddende, så det er en ekstra fordel.


3. Sykling

Å sykle er en flott måte for barn å utforske verden rundt seg samtidig som de får god trening. Det er også en aktivitet som hele familien kan delta i sammen.

4. Danse

Dans er en kreativ måte for barn å uttrykke seg på samtidig som de får god trening. Dansetimer eller dansefester hjemme kan være en morsom måte å holde barna i aktivitet.

5. Yoga og stretching

Selv barn kan dra nytte av yoga og stretching for å forbedre fleksibiliteten og øke kroppens bevissthet. Det kan også bidra til å redusere stress og forbedre konsentrasjonen.

6. Lag en hage

Å delta i hagearbeid kan være en flott måte for barn å komme seg utendørs og lære om planter og naturen samtidig som de får trening. La dem hjelpe med å plante blomster, grønnsaker eller trær.

7. Kampsport

Kampsport kan hjelpe barna med å utvikle disiplin, selvtillit og fysisk styrke. Det er også en morsom måte å lære selvforsvar på.

8. Turer i naturen

Utforsk nærliggende parker, skoger eller naturreservater sammen med barna. Dette gir dem muligheten til å oppdage naturen og få en god treningsøkt samtidig.

Relatert: Trening for barn

Hva med barn som ikke liker trening?

Det er normalt at noen barn kan være motvillige til å delta i trening. Her er noen tips for å motivere dem:

1. Vær tålmodig

Ikke press barna til å trene hvis de virkelig ikke vil. Gi dem tid og rom til å finne en aktivitet de liker.

2. Gi valgmuligheter

La barna velge aktiviteter som interesserer dem. Dette gir dem en følelse av kontroll og eierskap.

3. Vær en støttespiller

Oppmuntre barna og gi positiv tilbakemelding når de deltar i trening eller prøver nye aktiviteter.

4. Gjør det til en familieaffære

Deltakelse som en familie kan gjøre treningen mer sosial og morsom. Dette kan også styrke båndet mellom familiemedlemmene.

5. Begynn sakte

Hvis barna er uvant med trening, begynn med korte økter og øk gradvis intensiteten. Dette gir dem tid til å tilpasse seg.

Styrketrening, ikke vektløfting

Ikke forveksle styrketrening med vektløfting, kroppsbygging eller styrkeløft. Å prøve å bygge store muskler kan legge for store belastninger på unge muskler, sener og områder av brusk som ennå ikke har blitt til bein, spesielt når riktig teknikk ofres til fordel for å løfte større mengder vekt. For barn er lett motstand og kontrollerte bevegelser best – med spesiell vekt på riktig teknikk og sikkerhet. Barnet ditt kan gjøre mange styrketreningsøvelser med egen kroppsvekt.

Hva er fordelene med styrketrening for barn?

Gjort riktig, styrketrening kan:

 • Øke barnets muskelstyrke og utholdenhet
 • Hjelp til å beskytte barnets muskler og ledd mot sportsrelaterte skader
 • Bidra til å forbedre barnets ytelse i nesten alle idretter, fra dans og kunstløp til fotball og andre kontaktsportidretter
 • Utvikle riktige teknikker som barnet ditt kan fortsette å bruke når han eller hun blir eldre

Husk at styrketrening ikke bare er for idrettsutøvere. Selv om barnet ditt ikke er interessert i sport, kan styrketrening:

 • Styrke beina til barnet ditt
 • Bidra til å fremme sunt blodtrykk og kolesterolnivå
 • Hjelp barnet ditt med å opprettholde en sunn vekt
 • Forbedre barnets selvtillit og selvfølelse

Relatert: Trening for barn hjemme

Når kan et barn begynne med styrketrening?

I barndommen forbedrer barna kroppsbevisstheten, kontrollen og balansen gjennom aktiv lek. Allerede i alderen 7 eller 8 kan styrketrening imidlertid bli en verdifull del av en samlet treningsplan – så lenge barnet er modent nok til å følge instruksjonene og være i stand til å trene med riktig teknikk.

Det er anbefalt at barn i skolealder har 60 minutter eller mer av daglig aktivitet. Som en del av denne aktiviteten anbefales muskel- og beinforsterkende øvelser minst tre dager i uken.

Hvis barnet ditt uttrykker interesse for styrketrening, må du minne han eller henne på at styrketrening er ment å øke muskelstyrken og utholdenheten. Å trene mer målrettet med vekter er tryggest gjort etter ungdomsårene, når barnets bein har vokst ferdig.

Hva er den beste måten å starte et styrketreningsprogram for barn på?

Et barns styrketreningsprogram er ikke nødvendigvis en nedskalert versjon av hva en voksen ville gjort. Husk disse generelle prinsippene:

 • Rådføre deg med en profesjonell. Start med en trener eller personlig trener som har erfaring med styrketrening for barn og ungdom. Treneren kan lage et trygt, effektivt treningsprogram basert på barnets alder, størrelse, ferdigheter og interesser. Eller registrere barnet ditt i et kurs designet for barn.
 • Varme opp og avkjøle. Oppfordre barnet ditt til å starte hver styrketrening med fem til ti minutter med lett aerob aktivitet, for eksempel å gå, jogge på plass eller hoppe tau. Dette varmer musklene og forbereder dem for mer kraftig aktivitet. Forsiktig tøying etter hver økt er også en god idé.
 • Hold det lett. I de fleste tilfeller er det nok med ett eller to sett med 12 til 15 repetisjoner. Det er viktig at styrketreningsøvelsene bruker kroppen som belastning.
 • Legg vekt på riktig teknikk. Teknikk er viktig. Barnet ditt kan gradvis øke motstanden eller antall repetisjoner når han eller hun blir eldre.
 • Overvåke. Ikke la barnet ditt trene alene. Voksenoppsyn av noen som kan riktig styrketreningsteknikk er viktig.
 • Hvile mellom treningsøktene. Sørg for at barnet ditt hviler minst en hel dag mellom å trene hver spesifikke muskelgruppe.
 • Ha det gøy. Hjelp barnet ditt med å variere rutinen for å forhindre kjedsomhet.

Relatert: Styrkeøvelser for barn

Sikkerhet først

Når du involverer barn i fysisk aktivitet, er det viktig å prioritere deres sikkerhet. Her er noen viktige retningslinjer å huske på:

1. Riktig utstyr

Sørg for at barna bruker riktig utstyr og klær for aktiviteten de deltar i. Dette inkluderer hjelm når de sykler, passende sko for løping og beskyttelsesutstyr for idretter som skateboarding eller inlineskøyting.

2. Oppvarming og nedkjøling

Innfør rutiner for oppvarming og nedkjøling før og etter trening. Dette bidrar til å forhindre skader og stivhet.

3. Hydrering

Før, under og etter trening er det viktig at barna drikker nok vann for å unngå dehydrering. Ha alltid en vannflaske tilgjengelig.

4. Overvåkning

Hold øye med barna mens de trener, spesielt hvis de er i nærheten av trafikk eller farlige områder. Vær alltid oppmerksom på deres sikkerhet.

5. Lær førstehjelp

Ha kunnskap om grunnleggende førstehjelp i tilfelle uhell eller småskader oppstår. Dette kan bidra til å håndtere situasjoner på en trygg måte.

Skap gode vaner

For å gjøre trening til en varig vane for barna dine, er det viktig å fokusere på å skape gode vaner. Her er noen tips:

1. Rutine

Inkluder trening som en fast del av barnas daglige rutine. Jo mer forutsigbart det er, desto mer sannsynlig er det at de vil følge det.

2. Belønningssystem

Etablér et belønningssystem som gir barna insitament til å delta i trening. Dette kan være en liten belønning etter en uke med aktivitet.

3. Oppfordre til uavhengighet

La barna ta ansvar for sin egen trening. Dette gir dem en følelse av selvstendighet og ansvar.

4. Positive tilbakemeldinger

Gi barna positive tilbakemeldinger og oppmuntre dem til å sette mål for sin egen fremgang. Dette kan bidra til å opprettholde deres motivasjon.

Konklusjon

Trening med barn er en verdifull investering i deres helse og velvære. Det bidrar til å fremme fysisk og mental helse, utvikle viktige ferdigheter og etablere sunne vaner som kan vare livet ut. Ved å inkludere varierte og morsomme aktiviteter i barnas daglige rutine og være en positiv støttespiller, kan du hjelpe dem med å glede seg over fordelene ved trening og sette grunnlaget for en sunn fremtid. Så kom deg ut og aktiver deg sammen med barna dine, og nyt den aktive livsstilen sammen!

Om forfatteren