Trening i jula

Trening i jula. Det er ingen grunn til å ligge på latsiden i jula. Opprettholde formnivået med å trene regelmessig i jula. 

Trene i jula

Juletiden er gylden mulighet for å trene. De aller fleste av oss har noen fridager som kan brukes til å trene. I en tid da det blir spist mye og fet mat, kan trening i jula bidra til å gjøre jula litt lettere og opprettholde formnivået du hadde før du gikk inn i julefeiringen. 

I denne artikkelen vil du få noen tips til hvordan du kan trene i jula for å opprettholde formen, og unngå skippertaket på nyåret for å komme i form igjen. 

Gjennomføre korte, effektive treningsøkter i jula

Dersom du ikke ønsker å bruke for mye tid på trening i jula, og ha mer tid til å slappe av sammen med familien, kan du gjennomføre korte, effektive treningsøkter i jula. Fordelen med å gjennomføre korte treningsøkter, er at du frigjør mer tid, og gjøre det mulig trene oftere, fordi du kommer deg raskt etter en treningsøkt. Treningsøktene du gjennomfører i jula kan ha en varighet på mellom 20 minutter og 1 time, avhengig av hva slags trening du gjennomfører. 

Hva du kan trene i jula

Å trene løping kan være den treningsformen som er mest effektiv, med tanke på korte treningsøkter. Veksle mellom å trene rolige løpeturer og kortintervall i jula. Du kan også legge inn en treningsøkt med fartslek, om ønskelig. Kortintervaller blir gjerne løpt med høy intensitet, men er overkommelig for de fleste, fordi intensiteten varer over relativt kort tid. Fartslek der du veksler mellom å løpe med lav og moderat intensitet, er også overkommelig trening for de aller fleste i jula. 

Klassisk kortintervall

Klassisk kortintervall kan bli gjennomført i flate partier, for å ha stor fart på intervallene.

Eksempel på klassisk kortintervall kan være 15×20 sekunders intervall, med 40 sekunders gåpause mellom hvert intervall. De lange pausene gjør det mulig for deg å løpe intervallene med høy intensitet. Det er viktig å holde seg i bevegelse i pausene, for å holde muskulaturen i gang, og unngå å stivne i muskulaturen. Etter hvert som du blir i bedre form kan du øke lengden på intervallene, inntil 1 minutt, og eventuelt korte ned på pausene.

Trene fartslek i jula

Fartslek er en effektiv, enkel og morsom form for fartstrening som kan gjøre det enklere for nybegynnere å komme i gang med andre former for løpetrening med høyere intensitet. Fartslek kan være å veksle mellom løping med lav og moderat intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer. Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall.

Trening i jula

Å trene i jula vil du ikke angre på når vi har gått inn i et nytt år. Du vil garantert føle deg bedre, kanskje også lettere. Trene regelmessig i jula for å opprettholde formnivået du hadde før julefeiringen startet. Da slipper du å bruke flere uker på nyåret for å komme tilbake i form igjen. 

Relaterte artikler:

Hvorfor trene kortintervall

Tren fartslek for å komme i form med løping 

Om forfatteren

Legg inn kommentar