HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Trening hver dag

Når det gjelder trening, er mer alltid bedre, ikke sant? Det er sant til et visst punkt, og for de fleste er det ikke noe problem å trene kondisjon hver dag.

Faktisk, mange eksperter, anbefaler at du gjør akkurat det, med mål om å gjennomføre 30 minutter kondisjonstrening hver dag for å holde kroppen sunn. Når det er sagt, hvis du begynner å oppleve symptomene på overtrening, er det på tide å vurdere nøye hva du skal gjøre videre.

Intensitet og varighet på trening

Å finne riktig mengde aerob trening for deg betyr å balansere ikke bare kvantitet, men også kvalitet – eller for å si det mer presist, intensitet og treningsmengde. For å opprettholde god helse, bør voksne ha minst 150 minutter med aerob trening med moderat intensitet per uke, eller 75 minutter med hard intensitet. Hvis du kan doble denne mengden per uke, 300 minutter med moderat intensitet eller 150 minutter med hard intensitet, vil du nyte enda større helsemessige fordeler.

Du må ta et valg

Det er opp til deg å bestemme hvordan du skal fordele denne aerobe treningen i løpet av en uke. La oss si at du trener i 300 minutter med moderat intensitet per uke, tilsvarer det fem timer, som de fleste ikke en gang ville tenkt å gjøre på en dag.

Men hvis du er en ivrig løper eller syklist, kan du trener mer enn de fem timene i fire eller fem lengre treningsøkter i løpet av uken. Hvis du heller vil trene på tredemølle eller elliptisk trener i treningsstudioet hver dag, kan du bruke litt over 40 minutter for hver økt på å gjennomføre aerob trening og likevel oppfylle målet ditt.

Poenget er at det å velge et treningsopplegg som fungerer for deg – slik at du faktisk kan opprettholde motivasjonen for trening – noe som er enda viktigere for helsen din enn å trene hver eneste dag.

Se opp for symptomer på overtrening

Forsikre deg om at du er oppmerksom på symptomer på overtrening, som kan komme fordi du har gått over grensen der trening begynner å gjøre mer skade enn godt for deg. Det skjer vanligvis fordi du enten ikke har gitt kroppen din nok restitusjonstid mellom treningsøktene – tross alt blir du sterkere når du kommer deg mellom treningsøktene, ikke under treningsøktene selv – eller fordi du ikke har gitt kroppen din nok sunt drivstoff (mat og vann) for å komme seg ordentlig. Noen vanlige symptomer på at du overdriver det til det punktet å skade deg selv inkluderer:

  • Overdreven utmattelse
  • Irritabilitet, konsentrasjonsvansker eller humørsyke
  • Søvnforstyrrelser
  • Kroniske skader
  • Tap av appetitt
  • Depresjon

Hvis du overtrener, er det på tide å søke hjelp for å løse symptomene dine. Du kan også dra nytte av litt tid med en trener, som kan hjelpe deg med å sette opp et periodisert treningsprogram, som i utgangspunktet betyr å finne den rette balansen mellom anstrengelse, aktiv restitusjon og fullstendig hvile for samtidig å nå dine treningsmål og holde deg frisk.

Trene alternativt

Belastningsskader er et annet problem som kan sette deg tilbake hvis du trener så ofte at kroppen ikke kan komme seg mellom treningsøktene. Du kan også risikere skader dersom du ikke bruker riktig teknikk. Å bruke riktig teknikk og ha tilstrekkelig restitusjonstid, er åpenbart de to viktigste faktorene for å unngå overtrening. Men du kan også trene alternativt, slik at kroppen din belaster andre typer muskler enn du vanligvis gjør.

I tillegg til å redusere risikoen for skade med konstant repeterende bevegelser, kan alternativ trening også hjelpe deg med å unngå muskulære ubalanser som noen ganger dukker opp hvis treningsøktene dine belaster visse muskler i kroppen, og samtidig forsømmer annen muskulatur.

Relaterte artikler:

Om forfatteren

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

Av Spurt

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!