Trening for vektnedgang

Du kan se aerob og vekttrening som to forskjellige typer trening, men når du kombinerer dem, har du et kraftfullt verktøy for vektnedgang.

Et av de flerårige spørsmålene om trening for vekttap, er om du skal konsentrere deg om aerob trening eller vekttrening. Du bør gjennomføre begge deler for det beste resultatet.

Fordeler med vekttrening

Styrke- og motstandstrening bygger muskler. Muskler har høyere metabolsk hastighet enn fett, så å ha mer muskler øker din hvilemetabolske hastighet (energiforbruk) litt sammenlignet med å ha mer kroppsfett. Forskjellene er imidlertid ikke dramatiske.

Likevel, i et vekttapsprogram, er vekttrening viktig for å opprettholde muskler. Når du går ned i vekt, har det en tendens til å være en kombinasjon av fett og muskler. Ideelt sett vil du miste fettet, men holde på musklene. Vekttrening hjelper deg med å oppnå dette, og har mange andre fordeler for helse og ytelse, i tillegg til å bygge ekstra muskler.

Hvis ekstra muskler ikke gir så mye fordel i energiforbruket, hva med etterforbrenningen, lenge omtalt som en fordel med vekttrening? Etterbrenningen er mengden energi du bruker etter at du slutter å trene. Dette er en annen måte å si at stoffskiftet øker i flere timer eller lenger etter en treningsøkt. Treningsforskere kaller denne etterbrenningseffekten for “oksygenforbruk etter trening”, eller EPOC. Etterbrenning skjer når du trener med høyere intensitet – større enn 75% av maksimal hjertefrekvens – enten det er vekter eller aerob trening. Du må imidlertid kunne opprettholde den intensiteten, noe som betyr mye hardt arbeid.

Fordeler med utholdenhetstrening

Den største fordelen med aerob trening med moderat intensitet er at du kan gjøre det kontinuerlig i mye lenger tid enn når du løfter vekter. Det er denne uavbrutt bevegelsen som gir aerob trening en iboende fordel i energiforbruket under en treningsøkt. Aerob trening er den beste øvelsen for kardiovaskulær og kardiorespiratorisk (hjerte og lunge) kondisjon.

Tips til trening for vektnedgang

Bruk disse fem retningslinjene for å bygge ditt treningsprogram og for å gå ned i vekt.

  • Bygg muskler med vekttrening. Ekstra muskler hjelper til med å forbrenne mer energi i hvile, selv om det bare er litt.
  • Løft tyngre vekter. Vektstreningen skal være tung, med antall repetisjoner som holdes i den lave til middels enden av skalaen, mellom 8 og 12 repetisjoner. Lavt antall repetisjoner og høy vekt bygger muskelstyrke, og høyt antall repetisjoner med lav vekt toner og bygger utholdenhet. Begge er verdifulle.
  • Kombiner styrketrening med kontinuerlig bevegelse i et sirkeltreningsprogram eller et lignende anaerobt treningsprogram der du trener på progressive arbeidsstasjoner med moderat til høy intensitet.
  • Å gjennomføre regelmessig aerob trening etter eget valg, med rask jogging, rask sykling eller svømming, er å foretrekke fremfor å gå, for maksimalt forbrenning av kalorier på kortere tid. Med tanke på hvor mye energi du vil bruke i en time med enten statiske vekter eller aerob trening, må du gjøre noe regelmessig aerob trening for å forbrenne fett. Prøv å veksle vekttrening og utholdenhetstrening seks dager hver uke, og pass på at du har én hviledag.

Relaterte artikler:

Kosthold for vektnedgang

Styrketrening for vektnedgang

Om forfatteren