Trening for utrente

Lær mer om hvordan du kan trene dersom du er utrent eller liten erfaring med trening fra før av.

Trening når du er utrent

Trening for utrente bør bli gjennomført med en mengde og intensitet som er tilpasset den enkelte sitt formnivå. Når du er utrent, kan relativt små treningsmengder være en stor belastning. Derfor det viktig at du har en gradvis progresjon med tanke på hvor mye du trener og med hvilken intensitet, med utgangspunkt i ditt formnivå.

Trening for utrente med utgangspunkt i formnivå

Å ta utgangspunkt i eget formnivå er det første du bør gjøre når du skal starte opp med trening. Om det betyr at du må gå før du kan jogge, er det det du skal gjøre. Å hele tiden trene med en belastning som kroppen din til enhver tid tåler, er smart både med tanke på å redusere risikoen for skader og ha en best mulig formutvikling. Er du usikker på eget formnivå bør du trene noen uker for å teste ut hva du tåler av trening. Da er det viktig at du ikke tar deg helt ut, men trener godt innenfor hva du tåler av trening.

Trening for utrente med lav intensitet

Du bør trene med lav intensitet en periode, inntil du har opparbeidet deg et treningsgrunnlag du kan bygge videre på. Trening med lav intensitet er mye mindre belastende og mer motiverende for deg som er utrent. Når vi også vet at trening med lav intensitet skal utgjøre hovedvekten av treningen du gjennomfører, er det ingen grunn til å trene for hardt, i hvert fall ikke i en tidlig fase av treningsprogrammet ditt. Vær tålmodig og bygg opp et treningsgrunnlag, sakte, men sikkert.

Trening for utrente som er variert

Å trene med variasjon er viktig for en jevn og god formutvikling og forebygging av skader. Det er også mye mer motiverende å trene variert. Trener du løping bør du derfor variere med tanke på hvilke løyper du trener, underlag, og etter hvert også med hvilken intensitet du trener med. Trener du variert vil du garantert oppleve treningen som mer lystbetont og gøy.

Trening for utrente

Vær tålmodig og lytt til kroppen når du trener. Er du mye sliten, kan det være at du trener for mye eller med for høy intensitet. Da bør du legge inn noen ekstra dager med restitusjon for å hente deg inn igjen.

Relaterte artikler:

Hvor mye trening for nybegynnere

Treningstips for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar