Trening for nybegynnere

Trening for nybegynnere. Lær hvordan du som nybegynner skal komme i gang med en motiverende og effektiv form for trening.

Hvordan komme i gang med trening for nybegynnere

Trening for nybegynnere bør være enkel og komme i gang med, og på samme tid motiverende. Treningen bør også være effektiv, fordi som nybegynner bør du ikke trene for mye og heller ikke med for hard intensitet. Løping har alt hva trening for nybegynnere bør ha.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor løping kan være den ideelle treningen for nybegynnere.

Løping som motiverende trening for nybegynnere

Løping, motiverende? Mange nybegynnere som ønsker å komme i gang med trening vil kanskje ikke tenke på løping som den mest motiverende treningsformen, heller tvert i mot. Løping kan for mange være synonymt med blodsmak i munnen, verkende og støl muskulatur, og det er kanskje ikke så rart. Mange nybegynnere har en oppfatning om hvor mye, hvor langt og hvor hardt de skal trene løping, og gjør nettopp det; løper for mye, med for hard intensitet og med for lite variasjon. Resultatet er ofte nedslående. Hvem orker å fortsette med løping når du nesten ikke kommer deg opp fra senga neste morgen, på grunn av verkende muskulatur?

Trening for nybegynnere med utgangspunkt i eget formnivå

Alle løpere, også de mer erfarne, må starte treningen med utgangspunkt i eget formnivå. Om det betyr at du må gå og jogge i 500 meter, så er det ditt utgangspunkt. Deretter øker du treningsmengden gradvis fra uke til uke. Legg inn en hviledag eller så mange du trenger mellom hver treningsøkt. Føler du deg sliten eller er stiv og stål over flere dager, kan være tegn på en begynnende overbelastning, og du bør ta det rolig igjen til beina er friske.

Intensitet på trening for nybegynnere

For nybegynnere med liten eller ingen trening i kroppen fra før av, kan selv rask gange gi høy puls, for høy puls. Da er det kanskje ikke så rart at mange nybegynnere trener for mye med hard intensitet. Trening for nybegynnere bør i all hovedsak bli gjennomført med lav intensitet. Uttrykket at «du må krabbe før du kan gå» er ganske dekkende. På samme måte kan vi kanskje si at du bør gå før du kan løpe. Finn et tempo som ikke er hardere enn at du kan snakke mens du går eller løper.

Variert trening for nybegynnere

Alle har sin favorittrunde. Du har kanskje også? Variasjon betyr ikke at du må finne en ny løype hver gang du skal ut og trene, men du bør ha noen løyper du kan trene i som varierer mellom kupert og flatt terreng. Løypene du trener i bør også varieres med tanke på underlag, slik at du ikke hele tiden løper på hardt underlag. Variasjon er også viktig for hva du skal trene av løping. Prøv å variere noe med hvilket tempo du holder nå du er ute og løper. Trening for nybegynnere kan være ustrukturert fartslek, der du legger inn korte fartsøkninger underveis i en ellers rolig joggetur.

Trening for nybegynnere

Det viktigste med trening for nybegynnere er at aktiviteten bør være motiverende, slik at du fortsetter lenge nok til at treningen blir en innarbeidet rutine. Det vil som regel ta noen måneder, kanskje så mye som et halvt år. For at du skal komme deg igjennom denne perioden er det viktig at du har en gradvis økning i treningsmengde og intensitet og varierer hvordan og i hvilket terreng du trener løping. Løping skal være gøy, og er gøy når du føler mestring og har full kontroll på hver treningsøkt.

Relaterte artikler:

Effektiv trening for nybegynnere

Trening for nybegynnere som vil starte med løpin

Om forfatteren

Legg inn kommentar