I denne artikkelen skal vi se nærmere på betydningen av trening for gravide, hvilke typer trening som er trygge og anbefalte, og hvordan man kan tilpasse treningsrutiner til de ulike stadiene av svangerskapet.
Trening vil også hjelpe deg å takle fødselsrier og komme tilbake i form etter fødselen. Fortsett med din normale daglige fysiske aktivitet eller trening (sport, løping, yoga, dans eller å gå til butikkene og tilbake) så lenge du føler deg komfortabel. Trening er ikke farlig for babyen din. Det er noen bevis for at aktive kvinner har mindre sannsynlighet for å oppleve problemer senere i svangerskapet og fødselen.
I dagens samfunn er det allment akseptert at trening er en viktig del av et sunt liv. Men hva med gravide kvinner? Er trening like viktig for dem? Svaret er ja! Faktisk kan regelmessig trening under graviditeten gi en rekke fordeler for både mor og baby. I denne artikkelen skal vi se nærmere på betydningen av trening for gravide, hvilke typer trening som er trygge og anbefalte, og hvordan man kan tilpasse treningsrutiner til de ulike stadiene av svangerskapet.
Hvorfor trene under graviditeten?
Å være gravid innebærer en rekke fysiske og mentale endringer. Noen kvinner kan oppleve ubehag som ryggsmerter, kramper og søvnløshet. Trening kan bidra til å lindre disse symptomene og forbedre den generelle helsen til både mor og baby. Studier har vist at gravide kvinner som trener regelmessig, har lavere risiko for å utvikle svangerskapsrelaterte komplikasjoner som svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning.
Relatert: Lavt jernlager og trening
BLACK WEEK hos MILRAB! Opptil 60% rabatt på klær, sko og utstyr. Sikre deg tilbudene nå >>🏃💪
Undersøke trygge treningsmetoder
Når det gjelder trening under graviditeten, er det viktig å velge øvelser som er trygge og skånsomme for kroppen. Her er noen trygge treningsmetoder for gravide:
1. Svangerskapsgymnastikk Svangerskapsgymnastikk fokuserer på å styrke bekkenbunnsmusklene og kjerneområdet, noe som kan bidra til å forhindre rygg- og bekkenplager.
2. Svømming Svømming er en lav-impact øvelse som gir en full-body trening uten å belaste leddene. Det er spesielt gunstig for gravide kvinner da vannet gir en følelse av vektløshet.
3. Yoga Graviditetsyoga fokuserer på pusteteknikker, strekkøvelser og avslapningsteknikker som kan bidra til å redusere stress og forbedre søvnen.
4. Moderat kondisjonstrening Gåturer eller bruk av elliptiske maskiner er gode alternativer for gravide kvinner som ønsker å opprettholde sin kardiovaskulære helse uten å overbelaste kroppen.
Treningstips for graviditet
Ikke utmatt deg selv. Du må kanskje bremse etter hvert som graviditeten utvikler seg, eller hvis legen eller jordmor råder deg til det. Hvis du er i tvil, ta kontakt med barselteamet ditt. Som en generell regel bør du kunne føre en samtale mens du trener når du er gravid. Hvis du blir andpusten mens du snakker, trener du sannsynligvis for anstrengende.
Hvis du ikke var aktiv før du ble gravid, må du ikke plutselig gjennomføre anstrengende trening. Hvis du starter et aerobt treningsprogram (for eksempel løping, svømming, sykling eller aerobic), fortell instruktøren at du er gravid, og begynn med ikke mer enn 15 minutter med kontinuerlig trening 3 ganger i uken. Øk dette gradvis til daglige 30-minutters økter. Husk at trening ikke trenger å være anstrengende for å være fordelaktig for deg.
Treningstips når du er gravid:
- varm alltid opp før du trener, og kjøle deg ned etterpå
- prøv å holde deg aktiv hver dag – 30 minutters gange hver dag kan være nok, men hvis du ikke klarer det, er noe beløp bedre enn ingenting
- unngå anstrengende trening i varmt vær
- drikk rikelig med vann og andre væsker
- hvis du går på treningstimer, må du sørge for at treneren kvalifisert og vet at du er gravid, samt hvor mange uker du er på vei
- kan du prøve å svømme fordi vannet vil støtte din økte vekt. Noen lokale svømmebassenger tilbyr vann-natal klasser med kvalifiserte instruktører.
- øvelser som har fare for å falle, som ridning, slalåm, ishockey, gymnastikk og sykling, bør bare gjøres med forsiktighet. Fall har en risiko for skade på babyen din
Relatert: Styrketrening for gravide
Øvelser som skal unngås under graviditet
ikke ligg flatt på ryggen i lange perioder, spesielt etter 16 uker, fordi vekten av magen din trykker på hovedblodkaret og fører blod tilbake til hjertet ditt, og dette kan få deg til å føle deg svimmel
ikke delta i kontaktsport der det er fare for å bli truffet, for eksempel kickboksing, judo eller squash
ikke gå på dykking, fordi babyen ikke har noen beskyttelse mot dekompresjonssykdom og gassemboli (gassbobler i blodet)
ikke trene i høyder over 2500 meter over havet – dette er fordi du og babyen din er i fare for høydesyke
Øvelser for en aktiv graviditet
Hvis du er gravid, kan du prøve å tilpasse øvelsene i denne delen til din daglige rutine. Denne typen trening vil styrke musklene dine for å hjelpe deg med å bære den ekstra vekten under graviditeten. De vil også gjøre leddene sterkere, forbedre sirkulasjonen, lette ryggsmerter og generelt hjelpe deg til å føle deg bra.
Mageforsterkende øvelser
Når babyen din blir større, kan det hende at buen i korsryggen øker, og dette kan gi deg ryggsmerter. Disse øvelsene styrker muskler i magen og kan lette ryggsmerter, noe som kan være et problem under graviditet:
- start i en boksestilling (på alle fire) med knær under hofter, hender under skuldre, med fingrene vendt fremover og magesekken løftet for å holde ryggen rett
- trekk inn magemusklene og løft ryggen opp mot taket, krølle midtseksjonen og la hodet slappe av forsiktig fremover. Ikke la albuene låse seg
- hold i noen sekunder, og gå deretter sakte tilbake til posisjonen
- pass på å ikke bue ryggen: den skal alltid gå tilbake til en rett / nøytral posisjon
- gjør dette sakte og rytmisk 10 ganger, slik at musklene dine jobber hardt og beveger ryggen forsiktig
- bare flytt ryggen så langt du kan komfortabelt
Bekken tiltøvelser
- stå med skuldrene og ryggen mot en vegg
- hold knærne myke
- trekk mageen mot ryggraden, slik at ryggen din flater mot veggen: hold i 4 sekunder og slipp den deretter
- gjenta opptil 10 ganger
Relatert: Trening tidlig i svangerskapet
Tilpasning til de forskjellige stadiene av svangerskapet
Som svangerskapet utvikler seg, vil kroppen din gjennomgå en rekke endringer som kan påvirke treningsrutinene dine. Her er noen retningslinjer for å tilpasse treningen til de ulike stadiene av svangerskapet:
1. Første trimester (uker 1–12) I første trimester kan du fortsette med de fleste treningsrutiner du hadde før graviditeten, så lenge du føler deg komfortabel. Unngå imidlertid aktiviteter som innebærer risiko for fall eller kollisjoner.
2. Andre trimester (uker 13–26) I andre trimester kan du oppleve økt energi og mindre kvalme. Dette er en flott tid å fokusere på styrketrening og svangerskapsgymnastikk.
3. Tredje trimester (uke 27–fødsel) I tredje trimester kan du føle deg tyngre og mindre balansert. Reduser intensiteten og varigheten av treningen, og velg øvelser som ikke legger for mye press på bekkenet og ryggen.
Relatert: Er det farlig å gå ned i vekt når man er gravid
BLACK WEEK: Opptil 60% på klær, sko og ustyr hos MILRAB! Få tilbudene før de forsvinner >> ⏳🧥❄️
Konklusjon
I denne artikkelen har vi sett nærmere på betydningen av trening for gravide kvinner og hvilke trygge og anbefalte treningsmetoder som kan benyttes gjennom svangerskapet. Vi har utforsket hvordan regelmessig trening kan bidra til å forbedre både den fysiske og mentale helsen til både mor og baby, samt redusere risikoen for svangerskapsrelaterte komplikasjoner.
Det er viktig å huske på at hver graviditet er unik, og det er derfor viktig å konsultere legen din før du starter et nytt treningsprogram. Å lytte til kroppens signaler og tilpasse treningen til de ulike stadiene av svangerskapet er avgjørende for å sikre en trygg og komfortabel treningserfaring.
Gjennom denne artikkelen har vi håpet å gi gravide kvinner informasjonen og verktøyene de trenger for å kunne opprettholde en aktiv livsstil under svangerskapet. Ved å velge trygge treningsmetoder, ta forholdsregler og lytte til kroppens signaler, kan gravide kvinner dra nytte av regelmessig trening for å fremme sin egen helse og velvære, samt helsen til deres ufødte barn.