Trening for å restituere

Trening for å restituere. Lær mer om hvordan du kan restituere for å for å ha en best mulig formutvikling og forebygge skader.

Hvorfor restituere

Når du trener pågår en nedbryting av muskelceller i muskulaturen din. Denne nedbrytingen vil øke ytterligere når du gjennomfører en hard og lang treningsøkt. Som regel vil du da trenge lenger tid på å restituere deg etter treningsøkta, men det vil være individuelle variasjoner for hvor raskt den enkelte kommer seg etter forskjellige typer løpetrening. Noen restituerer fortere, mens andre igjen trenger mye lenger tid. Gjennom løpetrening må du finne ut hvor dine grenser går, og respektere disse.

Kroppen trenger tid til å restituere

Du må være tålmodig, fordi kroppen trenger tid på restitusjon for at den skal bli sterkere, raskere og mer utholdende. Ved å planlegge restitusjon på lik linje med treningen du gjennomfører, og ellers ved behov, sikrer du at kroppen får tid til å bygge seg opp igjen etter treningen. I stedet for en tankegang der restitusjon blir sett på som et middel for å trene enda mer, bør du snu på det, og heller tenke at du skal trene for å restituere.

Trene for å restituere

Formstigningen din kommer mellom treningsøktene, når du restituerer. Belastningen når du trener løping vil aktivere områder i kroppen som gjør det mulig å tilpasse seg økt treningsbelastning før neste treningsøkt. Men denne adapsjonen er bare mulig når du hviler eller gjennomfører restitusjonstrening. Målet ditt bør derfor være å optimalisere restitusjonen. I stedet for å restituere for å kunne trene mer, bør du trene for å restituere.Når du restituerer for å trene, blir restitusjonen «et nødvendig onde». Uten restitusjon vil du ikke oppnå fremgangen du ønsker med tanke på treningen du gjennomfører. Du kan anta at det å gjennomføre en treningsøkt er nok for å komme i form, hvilket ikke stemmer. Når du trener for å restituere ser du løpetreningen opp mot mulighetene restitusjonen gir, og uten restitusjon vil du ikke oppleve den fremgangen du ønsker. Å tenke på trening og restitusjon på denne måten kan bidra til at du greier å balansere løping og restitusjon på en bedre måte, som igjen kan føre til at du blir i enda bedre form med samme treningsmengde.

Relaterte artikler:

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Raskere restitusjon etter løpetrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar