Trening etter blodgiving

Blodgiving er en av de viktigste måtene å dele din gode helse med andre, men å donere blod kan også vekke noen spørsmål om din daglige rutine. Er det trygt å trene etter å ha gitt blod?. Lær mer om trening etter blodgiving.

Hvordan vil det å blodgiving påvirke ytelsen din?

Hvis du deltar i utholdenhetsidretter, som langdistanseløping, kan det ta en måned eller mer å gjenvinne den fulle aerobe kapasiteten etter å ha donert blod. Hvis du liker de fleste andre idretter, kan det hende du bare legger merke til en nedgang i ytelsen i en uke eller to etter at du har gitt blod. Uansett aktivitet, anbefales det at du ikke gir blod samme dag som en intens treningsøkt eller konkurranse.

Her er noen tips du bør huske på dagen du donerer blod:

  • Hydrere skikkelig
  • Bytt ut jernlagrene med matvarer med mye jern som rødt kjøtt, sjømat, fjærfe, jernberikede frokostblandinger, hele korn, bønner, erter og mørkegrønne grønnsaker
  • Unngå anstrengende aktivitet

Risikoen ved intens trening etter blodgiving

Ikke forhast deg tilbake til treningsstudioet. Generelt, når folk gir blod, bør de unngå veldig tøff trening som tunge løft og høyintensiv intervalltrening resten av dagen. Den viktigste grunnen er at du ikke ønsker å oppleve svimmelhet og besvimelse under trening.

Hvis du føler deg sløv når du trener etter å ha gitt blod, kan du falle og slå hodet. Eller, hvis du tar en løpetur i en park i nærheten og deretter setter deg inn i den varme bilen din, er det mulig du kan besvime mens du kjører.

Når du donerer en enkelt enhet blod, mister du vanligvis omtrent 10 prosent av det totale blodet i kroppen din. Mer enn halvparten av det blodet er den flytende delen, kalt plasma.

Kroppen din erstatter væskedelen av blodet ditt veldig raskt, vanligvis innen en dag. Sannsynligvis innen 8 timer, men absolutt innen 24 timer, har kroppen din balansert blodvolumet på nytt.

Den gjenværende delen – røde og hvite blodceller og blodplater – kan ta lengre tid å komme seg. Fullstendig påfyll av de røde blodcellene, som frakter oksygen gjennom hele kroppen, tar omtrent fire til seks uker.

Husk også at sikkerheten ved å trene etter bloddonasjon også varierer avhengig av hvilken type donasjon du gir. For eksempel, hvis du donerer dobbel dose røde blodlegemer – kan legen din fortelle deg at du bør unngå anstrengende trening i mer enn en dag.

Hvor lenge etter å ha donert blod kan du trene?

Selv om du bør unngå anstrengende treningsøkter etter å ha gitt blod, trenger du ikke sitte på sofaen hele dagen. Etter at du har hatt en sjanse til å drikke litt væske, er det generelt trygt å ha lett til moderat aktivitet – som en rask spasertur eller en rolig sykkeltur – hvis du føler for det.

Hvis du føler deg svimmel under eller etter trening etter blodgiving, sett deg eller legg deg ned til du føler deg bedre. Sørg for at du drikker mye væske og kontakt donasjonssenteret eller helsepersonell hvis du er bekymret for symptomer du opplever etter å ha gitt blod.

Relaterte artikler:

Lav blodprosent mat

Laktat i blodet

Referanser

Om forfatteren