Trenger vi fett når vi løper?

I hvilken grad har din fettprosent betydning for hvor raskt du kan løpe?

KAMPANJER HOS MILRAB |

Vi vet det er bedre å ha lite fett på kroppen når du vil prestere på et høyere nivå når du løper. De fleste mannlige maratonløpere har en fettprosent på rundt 5, mens det for kvinner er noe høyere rundt 10-11 prosent. Så, med noen unntak er de aller fleste langdistanseløpere lette og tynne. Noen har mer muskler, men ellers har de en tendens til å passe inn i en spesifikk kroppstype. Problemet med fett i kroppen er at hvert kilogram krever 0,17 ml oksygen for å løpe hver meter, noe som gir lette løpere en umiddelbar fordel. Det er mulighet for å kompensere noe gjennom muskelkraft, mer drive og bedre løpsøkonomi, men det holder ofte ikke over lenger distanser.

Kvinner og løping

Med tanke på kvinner og løping, har vi kommet langt de siste 40 årene. Tidligere var det holdning som gikk på at kvinner ikke var i stand til å løpe 800 eller 1500 meter. Nå vet vi at kvinner kan trene like hardt som menn. Ikke så raskt, men med en treningsmengde tilsvarende det menn har. Det eneste kvinner mangler er muskelkraften mannlige løpere har.

Måle fettprosent med SpurtFat

Velg kjønn og legg inn alder, høyde og kroppsvekt. Klikk for å kalkulere, og kalkulatoren estimerer dine verdier for fettprosent og kroppsmasse.

Relaterte artikler:

Ned i fettprosent med et sunt kosthold

Hvordan gå ned i fettprosent

Om forfatteren

Legg inn kommentar