Trene uten å gå ned i vekt

Trener du uten å greie å gå ned i vekt? Lær mer om hvorfor du ikke går ned i vekt når du trener, og hvordan du kan trene for å gå ned i vekt.

Hvorfor du ikke går ned i vekt når du trener

Du har kommet godt i gang med treningen, og trener regelmessig kanskje 2-3 ganger i uka eller mer. Ett av målene med treningen var å gå ned i vekt, men vekten er uforandret. Hvorfor? En av de vanligste årsakene til at du ikke går ned i vekt er økt energibehov. Kroppen din trenger mer energi når du trener, og spesielt hvis du gjennomfører en treningsform der du bruker de store muskelgruppene. Økt energibehov vil nødvendigvis føre til at du spiser mer, og det er også nødvendig for at du skal bli i bedre form. En annen viktig årsak til at du ikke går ned i vekt når du trener, kan være fordi du trener lite variert. Trener du løping og løper den samme ruta med samme intensitet, vil det raskt føre til at kroppen venner seg til den samme belastningen, noe som kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt.

Hvordan trene og spise for å gå ned i vekt

To viktige grep du bør gjøre når du trener er derfor å tenke på hva du spiser når du trener, og at du trener variert for å øke forbrenningen din.

Når du må spise mer fordi du trener mer, er det viktig å spise mat som ikke er for kaloririk og får et overskudd av kalorier. Ha som mål å ha et balansert kosthold der du får i deg nok proteiner, sunt fett og karbohydrater. På dager der du trener med lav intensitet, trenger du mindre karbohydrater, enn dager der du gjennomfører trening med høyere intensitet. Spis mye grønnsaker og unngå sukker, annet enn det som finnes i stort sett alle matvarer. Styr unna søte drikker som brus og juice. En sjokolade i ny og ned kan du fint unne deg når du trener.

Trene variert der du veksler mellom å trene med lav, moderat og hard intensitet. Trener du løping, kan du veksle mellom rolige løpeturer og langturer, fartslek og intervalltrening i ditt treningsprogram. Rolige langturer vil stimulere fettforbrenningen din og gjøre kroppen mer effektiv i å omsette og lagre glykogen. Når du trener med høyere intensitet, vil det bidra til økt forbrenning. Variasjon vil derfor være viktig dersom du har som mål å gå ned i vekt når du trener.

Trene løping om morgenen

En studie publisert i British Journal of Nutrition fant at trening på tom mage om morgenen kan øke forbrenningen av kroppsfett med inntil 20% mer, enn det å trene etter frokost. Forskere fra Universitetet i Northumbria ba 12 fysisk aktive menn løpe med moderat intensitet på tredemølle om morgenen, uten å ha spist frokost først, mens enn annen gruppe spiste frokost før de løp. 90 minutter etter treningsøkta fikk deltakerne en sjokolademelk, mens de senere fikk pasta til lunsj, og ble bedt om å spise seg mette. Forskerne fant at deltakerne som ikke spiste frokost hadde mindre appetitt senere på dagen, og gjorde ingenting for å kompensere for sulten de hadde om morgenen da de ikke spiste frokost, sammenlignet med de som spiste frokost før de trente. I tillegg hadde de som trente på tom mage 20% høyere fettforbrenning enn de som hadde spist frokost.

Trene uten å gå ned i vekt

Ha fokus på variert trening og et sunt og balansert kosthold når du trener. Da øker du sannsynligheten for at du skal gå ned i vekt. Unngå å overspise når du er veldig sulten etter en treningsøkt, og styr unna mat som er veldig kaloririk.

Relaterte artikler:

Trene om morgenen

Ned i vekt med løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar