Trene til motbakkeløp

I denne artikkelen vil vi gå grundig gjennom alt du trenger å vite om motbakkeløp, inkludert bakkeintervaller, løping og hvordan du setter opp et effektivt treningsprogram.

Motbakkeløp er en av de mest utfordrende og givende formene for løping. For å lykkes med motbakkeløp kreves det styrke, utholdenhet og en solid treningsplan. I denne artikkelen vil vi gå grundig gjennom alt du trenger å vite om motbakkeløp, inkludert bakkeintervaller, løping og hvordan du setter opp et effektivt treningsprogram. Målet er å gi deg praktisk kunnskap og løsninger for å forbedre din motbakkeløpsteknikk og prestasjoner.

Fordelene med motbakkeløp

Motbakkeløp byr på en rekke fordeler som går utover vanlig løping. Her er noen av de mest bemerkelsesverdige:

Forbedret kondisjon

Å løpe i motbakke krever mer energi og øker hjertefrekvensen raskere enn løping på flatt underlag. Dette resulterer i bedre kardiovaskulær kondisjon og økt oksygenopptak.

Økt muskelstyrke

Motbakkeløp aktiverer flere muskelgrupper, spesielt i bena, inkludert quadriceps, hamstrings, gluteus og leggmuskler. Denne typen løping fungerer som en naturlig styrketrening for disse musklene.

Forbedret løpsteknikk

Å løpe i motbakke krever god teknikk og riktig kroppsholdning. Dette kan hjelpe deg med å utvikle en mer effektiv løpestil, som også kan overføres til løping på flatt underlag.

Mental tøffhet

Motbakkeløp er krevende og kan være mentalt utfordrende. Å mestre motbakker bygger mental styrke og utholdenhet, som er nyttig i alle aspekter av livet.

Relatert: Teknikk motbakkeløp

Bakkeintervaller: Nøkkelen til suksess i motbakkeløp

Bakkeintervaller er en essensiell del av treningen for motbakkeløp. De hjelper deg med å utvikle spesifikk styrke og utholdenhet som kreves for å takle bratte stigninger. La oss se nærmere på hvordan du kan inkludere bakkeintervaller i treningsprogrammet ditt.

Velge riktig bakke

For å få mest mulig ut av bakkeintervaller, må du finne en bakke med riktig stigning og lengde. Ideelt sett bør bakken ha en stigning på 5-10 % og være mellom 100 og 400 meter lang. Dette gir en god balanse mellom utholdenhet og styrke.

Oppvarming

Før du begynner med bakkeintervaller, er det viktig å varme opp grundig. Start med 10-15 minutter lett jogging for å øke blodgjennomstrømningen til musklene og forberede kroppen på den kommende belastningen. Inkluder dynamiske strekkøvelser som høye kneløft og butt kicks for å ytterligere forberede musklene.

Utføre bakkeintervaller

Når du er varm, kan du starte med intervallene. Her er en enkel struktur for en bakkeintervalløkt:

 1. Løp opp bakken i høyt tempo (80-90 % av maksimal innsats)
 2. Gå eller jogg rolig ned bakken som restitusjon
 3. Gjenta 6-10 ganger avhengig av ditt treningsnivå

Viktige teknikker for bakkeintervaller

Under bakkeintervaller er det viktig å fokusere på riktig teknikk for å få mest mulig ut av treningen og redusere risikoen for skader:

 • Hold kroppen oppreist: Unngå å lene deg for mye fremover. Hold brystet oppe og skuldrene avslappet.
 • Bruk armene aktivt: Sving armene frem og tilbake i takt med bena for å skape ekstra fremdrift.
 • Kortere steg: Ta kortere og raskere steg for å opprettholde fart og stabilitet i bakken.

Nedtrapping

Etter å ha fullført bakkeintervallene, avslutt økten med 10-15 minutter rolig jogging og statiske tøyninger for å fremme restitusjon og redusere muskelstivhet.

Relatert: Stigningsløp i motbakker

Utvikle et effektivt treningsprogram for motbakkeløp

Et godt treningsprogram er avgjørende for å oppnå suksess i motbakkeløp. Programmet bør inkludere en blanding av utholdenhetstrening, styrketrening og spesifikke motbakketreninger. Her er en veiledning til å sette opp ditt eget treningsprogram.

Utholdenhetstrening

For å forbedre din generelle utholdenhet, bør du inkludere lange, rolige løpeturer i treningsprogrammet ditt. Disse turene hjelper med å bygge grunnleggende utholdenhet og forbedre kroppens evne til å bruke oksygen effektivt.

 • Ukentlig langtur: Planlegg en langtur hver uke som gradvis økes i varighet. Start med 60 minutter og øk til 90-120 minutter over tid.
 • Variasjon: Inkluder ulike typer terreng, inkludert flate stier, grusveier og motbakker, for å forbedre løpsteknikken og styrken i ulike muskelgrupper.

Styrketrening

Styrketrening er en kritisk komponent i motbakkeløptrening. Det hjelper med å bygge muskelstyrke og utholdenhet, samt redusere risikoen for skader.

 • Fokuser på benmuskler: Inkluder øvelser som knebøy, utfall, markløft og legghev i treningsrutinen din.
 • Kjernestyrke: En sterk kjerne er viktig for å opprettholde riktig løpsteknikk i motbakker. Øvelser som planke, russiske vri og benhev er effektive.
 • To ganger per uke: Planlegg styrketrening to ganger per uke, med fokus på både underkroppen og kjernemuskulaturen.

Spesifikke motbakketreninger

I tillegg til bakkeintervaller, bør du inkludere andre spesifikke motbakketreninger i programmet ditt for å simulere konkurranseforhold og forberede kroppen på den spesifikke belastningen.

 • Tempoøkter i motbakke: Løp i moderat tempo opp en lang bakke (2-3 km) for å simulere konkurranseforhold og forbedre utholdenheten.
 • Fartslek i motbakke: Inkluder korte, intense motbakkespurter i løpet av en lengre løpetur for å bygge styrke og hurtighet.

Restitusjon og hvile

Restitusjon er en nøkkeldel av ethvert treningsprogram. Uten tilstrekkelig hvile vil kroppen ikke kunne tilpasse seg treningen, og du risikerer overbelastningsskader.

 • Hviledager: Inkluder minst en eller to hviledager hver uke for å la kroppen hvile og gjenoppbygge seg.
 • Aktiv restitusjon: På dager hvor du ikke trener hardt, kan du inkludere lett aktivitet som yoga, svømming eller en rolig gåtur for å fremme blodgjennomstrømning og muskelreparasjon.

Ernæring for motbakkeløpere

Riktig ernæring spiller en viktig rolle i treningen og prestasjonene dine som motbakkeløper. Her er noen ernæringsstrategier for å optimalisere din ytelse og restitusjon.

Før trening

Forbered kroppen på trening med riktig næring:

 • Karbohydrater: Spis et måltid rik på komplekse karbohydrater 2-3 timer før trening for å fylle opp glykogenlagrene.
 • Hydrering: Sørg for å drikke nok vann i timene før treningen for å opprettholde optimal væskebalanse.

Under trening

Under lange treningsøkter og konkurranser kan det være nødvendig med påfyll av energi og væske:

 • Sportsdrikke: Bruk sportsdrikke for å erstatte væske og elektrolytter tapt gjennom svette.
 • Energigeler eller -barer: For økter som varer over 60 minutter, vurder å innta energigeler eller -barer for å opprettholde energinivåene.

Etter trening

Restitusjon begynner umiddelbart etter treningsøkten. Her er noen tips for optimal restitusjon:

 • Proteiner og karbohydrater: Innta et måltid eller en snack som inneholder både proteiner og karbohydrater innen 30 minutter etter trening for å fremme muskelreparasjon og fylle opp glykogenlagrene.
 • Hydrering: Fortsett å drikke vann eller en restitusjonsdrikk for å erstatte væsketapet.

Mentale aspekter ved motbakkeløp

Motbakkeløp er ikke bare en fysisk utfordring, men også en mental utfordring. Her er noen strategier for å utvikle mental styrke og utholdenhet.

Visualisering

Visualisering er en kraftig teknikk som kan hjelpe deg med å forberede deg mentalt på utfordringer i motbakkeløp. Bruk litt tid før konkurranser og trening til å visualisere deg selv løpe opp bakken med riktig teknikk og styrke.

Positiv selvprat

Selvprat kan ha en stor innvirkning på prestasjonene dine. Bruk positive og oppmuntrende setninger som «Jeg kan gjøre dette» og «Jeg er sterk» for å opprettholde motivasjonen under harde økter.

Sett mål

Sett deg klare og oppnåelige mål for motbakkeløpingen din. Dette kan inkludere både kortsiktige mål (som å fullføre en bestemt treningsøkt) og langsiktige mål (som å delta i et bestemt motbakkeløp). Mål gir deg noe å jobbe mot og kan holde deg motivert.

Mestring av smerte

Motbakkeløp kan være smertefullt, spesielt i de bratteste bakkene. Lær deg å akseptere og håndtere smerten ved å fokusere på pusten din, opprettholde en jevn rytme, og bryte bakken ned i mindre, mer håndterbare seksjoner.

Konkurransestrategier for motbakkeløp

Når du har trent hardt og er klar for konkurranse, er det viktig å ha en strategi på plass for å maksimere prestasjonene dine. Her er noen tips for konkurransedagen:

Oppvarming

En god oppvarming er avgjørende for å forberede kroppen på belastningen som kommer. Start med 10-15 minutter lett jogging, etterfulgt av dynamiske tøyninger og noen korte, intense spurter for å aktivere musklene.

Pacing

Å holde et jevnt tempo er nøkkelen til suksess i motbakkeløp. Start i et moderat tempo som du kan opprettholde hele veien opp bakken. Unngå å gå for hardt ut, da dette kan føre til tidlig utmattelse.

Bruk terrenget

Lær å bruke terrenget til din fordel. På brattere deler kan det være mer effektivt å gå raskt enn å prøve å løpe. Bruk armene aktivt og oppretthold en oppreist kroppsholdning.

Mental styrke

Motbakkeløp er en mental utfordring, spesielt mot slutten når utmattelsen setter inn. Bruk positive selvbekreftelser og visualiseringsteknikker for å holde motivasjonen oppe. Husk hvorfor du trener og hva du ønsker å oppnå.

Etter løpet

Etter å ha fullført løpet, ta deg tid til å kjøle ned med lett jogging og statiske tøyninger. Hydrer godt og spis en restitusjonsmåltid for å hjelpe kroppen med å komme seg raskt.

Vanlige feil i motbakkeløp og hvordan unngå dem

Selv erfarne løpere kan gjøre feil i motbakkeløp. Her er noen vanlige feil og hvordan du kan unngå dem:

Feil tempo

Å starte for raskt er en vanlig feil som kan føre til tidlig utmattelse. Sørg for å starte i et tempo du kan opprettholde hele veien opp bakken.

Dårlig teknikk

Å lene seg for mye fremover eller ha en ujevn løpestil kan redusere effektiviteten din. Fokuser på å opprettholde en oppreist kroppsholdning og bruk armene aktivt.

Mangel på variasjon i trening

Kun å trene på flatt underlag eller bare utføre én type trening kan begrense fremgangen din. Inkluder variert terreng og forskjellige treningsmetoder i programmet ditt.

Ignorere hvile og restitusjon

Overtrening kan føre til skader og redusert ytelse. Sørg for å inkludere tilstrekkelig hvile og restitusjon i treningsplanen din.

Feil ernæring

Feil eller utilstrekkelig ernæring kan påvirke prestasjonene dine negativt. Følg de ernæringsrådene vi har diskutert for å optimalisere energinivåene dine og fremme rask restitusjon.

Skadeforebygging i motbakkeløp

En viktig del av enhver løperutine, spesielt for motbakkeløp, er skadeforebygging. Den intense naturen av motbakkeløp kan føre til belastningsskader hvis ikke riktig forholdsregler tas. Her er noen strategier for å holde deg skadefri.

Riktig fottøy

Valg av sko er kritisk i motbakkeløp. Bruk sko som tilbyr god støtte, tilstrekkelig demping og solid grep for å takle varierende terreng. Terrengsko er ofte det beste valget da de er designet for å håndtere ulendt terreng og gi bedre beskyttelse mot ujevnheter og skarpe steiner.

Progressiv treningsbelastning

Øk treningsbelastningen gradvis for å unngå overbelastningsskader. Følg 10 %-regelen, som sier at du ikke bør øke den totale treningsvolumet med mer enn 10 % fra uke til uke. Dette gir kroppen tid til å tilpasse seg økt belastning.

Styrketrening

Som tidligere nevnt er styrketrening avgjørende. Fokus på styrking av underkroppen, kjernemuskulaturen og stabiliseringsmuskler kan bidra til å forebygge skader. Øvelser som knebøy, markløft og sideplanker er spesielt effektive.

Mobilitet og fleksibilitet

Inkluder mobilitets- og fleksibilitetsøvelser i treningsrutinen din. Yoga og dynamiske tøyninger kan hjelpe med å opprettholde og forbedre leddbevegelighet og muskelbalanse, noe som reduserer risikoen for skader.

Lytt til kroppen

Det er viktig å lytte til kroppens signaler. Smerter som vedvarer eller forverres bør tas på alvor. Hvile og justering av treningsrutinen ved første tegn på skade kan forhindre at en liten skade utvikler seg til noe mer alvorlig.

Utstyr for motbakkeløp

I tillegg til riktig fottøy, er det annet utstyr som kan være nyttig for motbakkeløpere. La oss se på noen av de viktigste elementene.

Løpebelte eller ryggsekk

Et lett løpebelte eller en kompakt løperyggsekk kan være nyttig for å bære nødvendigheter som vann, energigeler og en jakke. Sørg for at det er komfortabelt og ikke hindrer bevegelsen.

Hydreringssystem

Hydrering er avgjørende under lange motbakkeløp. Et hydreringssystem, som en drikkeblære eller flasker festet til beltet, kan hjelpe deg med å holde deg hydrert uten å måtte stoppe.

Teknisk bekledning

Bruk teknisk bekledning som er pustende, fukttransporterende og komfortabel. Lag-på-lag prinsippet er effektivt, spesielt i fjellterreng hvor været kan endre seg raskt.

GPS-klokke

En GPS-klokke kan hjelpe deg med å spore distanse, høydemeter og tempo, noe som er nyttig for å overvåke fremgang og justere treningsprogrammet etter behov.

Staver

I svært bratte og tekniske motbakker kan løpestaver være til stor hjelp. De gir ekstra stabilitet og kan hjelpe til med å fordele belastningen mellom over- og underkroppen.

Trening i ulike værforhold

Motbakkeløp kan være utfordrende under ulike værforhold. Her er noen tips for å håndtere de vanligste værutfordringene.

Løping i varmt vær

 • Hydrer godt: Drikk rikelig med vann før, under og etter løpeturen.
 • Bruk lette klær: Velg lette, pustende klær som holder deg kjølig.
 • Unngå de varmeste tidene: Løp tidlig på morgenen eller sent på kvelden når temperaturen er lavere.
 • Bruk solkrem: Beskytt huden din med solkrem med høy SPF.

Løping i kaldt vær

 • Lag på lag: Kle deg i flere lag som kan fjernes etter hvert som du blir varm.
 • Vindtett jakke: En lett, vindtett jakke kan beskytte mot kald vind.
 • Lue og hansker: Beskytt hender og hode mot kulden, da mye varme tapes herfra.
 • Hold deg tørr: Unngå bomull som holder på fuktighet, og velg teknisk bekledning som transporterer svette vekk fra kroppen.

Løping i regn

 • Vanntett jakke: En lett, vanntett jakke holder deg tørr uten å overopphete.
 • Synlige klær: Bruk klær med reflekser for å være synlig for andre trafikanter.
 • Vær forsiktig: Vær forsiktig med glatte overflater, spesielt på steiner og røtter.

Løping i fjellet

 • Forberedelse: Sjekk værmeldingen før du drar, og vær forberedt på raske værendringer.
 • Nødutstyr: Ha med nødutstyr som foliepose, ekstra klær og en enkel førstehjelpspakke.
 • Kjenn ruten: Ha god kjennskap til ruten du skal løpe, og informer noen om dine planer.

Restitusjon og egenpleie

Restitusjon er avgjørende for å opprettholde ytelsen og redusere risikoen for skader. Her er noen effektive restitusjonsstrategier.

Søvn

Søvn er en av de viktigste faktorene for restitusjon. Prøv å få minst 7-8 timers kvalitetssøvn per natt. God søvn fremmer muskelreparasjon og generell helbredelse.

Ernæring etter trening

Spis et balansert måltid innen to timer etter trening som inneholder proteiner, karbohydrater og sunne fettstoffer. Dette hjelper med å fylle opp energilagrene og støtte muskelreparasjon.

Massasje og foam rolling

Bruk en foam roller eller en massasjerull for å løsne opp stive muskler og fremme blodgjennomstrømning. Regelmessig massasje kan også hjelpe med å redusere muskelspenning og forbedre fleksibiliteten.

Aktive restitusjonsdager

På hviledager kan lett aktivitet som gåturer, yoga eller svømming hjelpe med å opprettholde blodgjennomstrømningen og redusere muskelstivhet uten å belaste kroppen for mye.

Hydrering og elektrolytter

Fortsett å drikke vann og innta elektrolytter etter treningen for å erstatte væske og mineraler tapt gjennom svette. Dette er spesielt viktig etter lange og intense økter.

Konkurranseforberedelser

Når du nærmer deg konkurransedagen, er det viktig å forberede seg både fysisk og mentalt. Her er noen tips for å sikre at du er i toppform på konkurransedagen.

Tapering

Reduser treningsvolumet i ukene før konkurransen for å gi kroppen tid til å hvile og reparere seg. Dette kalles tapering og kan bidra til at du føler deg frisk og energisk på konkurransedagen.

Mental forberedelse

Visualiser konkurranseløpet, inkludert utfordringene du kan møte og hvordan du vil overvinne dem. Positiv tenkning og mental forberedelse kan gi deg en ekstra edge på konkurransedagen.

Pakking av utstyr

Sørg for at alt utstyr er klart dagen før løpet. Dette inkluderer løpesko, klær, hydreringssystem, ernæring og eventuelle nødutstyr. Å ha alt klart kan redusere stress og sikre at du ikke glemmer noe viktig.

Strategi for konkurransedagen

Ha en klar strategi for hvordan du vil angripe løpet. Dette inkluderer tempo, ernæringsplan og hvordan du vil takle ulike deler av løpet, spesielt de bratteste stigningene.

Konklusjon

Trening til motbakkeløp krever dedikasjon, riktig teknikk og et godt planlagt treningsprogram. Ved å inkludere bakkeintervaller, variert utholdenhetstrening og styrketrening, samt fokusere på riktig ernæring og mental forberedelse, kan du forbedre dine motbakkeløp ferdigheter og oppnå nye høyder i prestasjonene dine. Husk å lytte til kroppen din, gi deg selv tid til å hvile og juster treningen etter behov for å unngå skader. Med riktig tilnærming kan du mestre motbakkeløp og oppnå dine mål på en trygg og effektiv måte. Lykke til med treningen!

Referanser

 1. Trail Runner Magazine. (n.d.). 8 workouts to improve uphill running. Retrieved June 10, 2024, from https://www.trailrunnermag.com/training/trail-tips-training/8-workouts-to-improve-uphill-running/

Om forfatteren

Legg inn kommentar