Trene til maraton på 6 måneder

Lær mer om hvordan du kan trene til maraton på seks måneder, gjennom et variert treningsprogram.

Kom i form til maraton på 6 måneder

Å trene til maraton bør være et langvarig prosjekt. Å løpe 42 kilometer er en påkjenning på kroppen uansett. For at du skal være best mulig forberedt, bør trene systematisk og variert over en lenger periode. Har du planer om å løpe maraton om et halvt år, bør 6 måneder være et minimum. Har du et begrenset treningsgrunnlag, bør du beregne ett år, eller kanskje enda mer dersom du er utrent.

Hvordan trene til maraton på 6 måneder

Du bør starte med en periode på 3 måneder der du gjennomfører basistrening for maraton. Denne perioden forbereder deg på den mer maratonspesifikke perioden, som varer i 3 måneder. Basistreningen kan bestå av mye trening med lav intensitet. Har du et begrenset treningsgrunnlag, bør det aller meste av treningen være med lav intensitet. Om ønskelig kan du legge inn noen økter med fartslek med moderat intensitet. Ukentlige langturer er obligatorisk både i perioden med basistrening og i den maratonspesifikke treningen. Ha som mål å ha en gradvis økning i treningsmengden gjennom hele treningsperioden, helt frem til nedtrapping 3 uker før maraton. I den maratonspesifikke treningsperioden blir det mer av intervalltrening, tempotrening, i tillegg til trening med lav intensitet. Målet i denne perioden er å trene opp hurtighet og evnen til å holde et høyere tempo over et lenger tidsrom. Dette er viktig trening for løpere som har ambisjoner om å løpe siste beste maraton. Fartstrening kan også være viktig for løpere som har som mål å fullføre distansen, men det er kanskje ikke nødvendig med like mye trening med høyere intensitet.

Trene til maraton på 6 måneder

Ha som mål å trene regelmessig for maraton på 6 måneder. Å trene med kontinuitet vil bidra til at du har jevn formutvikling gjennom hele perioden, og er også fornuftig med tanke på forebygging av skader. Jo-jo trening der du hele tiden må trene deg opp igjen, kan øke risikoen for skader. Planlegge når du skal restituere, på lik linje med treningen for maraton, og restituere ellers etter behov.

Relaterte artikler:

Kom i form til maraton

Trene til maraton på ett år

Om forfatteren

Legg inn kommentar