Trene til halvmaraton

Enten målet er å løpe på best mulig tid eller å fullføre halvmaraton, bør du følge et treningsprogram som lar deg trene variert. Lær mer om hvordan trene til halvmaraton.

Vellykket trening for et halvmaraton krever mer omtanke enn bare å registrere seg og løpe hver dag frem til arrangementet. Det er en god ide å følge et treningsprogram og gjøre livsstilsendringer som forberedelse til løpet, enten målet er å vinne eller fullføre halvmaraton.

Start å trene tidlig

Trening for et halvmaraton tar flere måneder, så velg et løp langt nok frem slik at du får tid til å forberede deg skikkelig.

  • Hvis du er nybegynner, trenger du minimum 20 uker før løpet.
  • Hvis har noe erfaring, gi deg selv minst 16 uker.
  • Hvis du er en erfaren løper, bør du trene i minimum 12 uker.

Meld deg på et løp

I det øyeblikket du faktisk betaler avgiften og registrerer deg offisielt for et løp, har du et mål. Merk datoen i kalenderen og forbered deg på måneder med spennende oppbygging og trening frem til løpsdagen.

Følg et treningsprogram

Å ha en plan på plass før du begynner å trene for et halvmaraton hjelper deg å holde deg på sporet med tanke på trening, og gir motivasjon til å fortsette. En plan hjelper deg med å spore fremgangen, og lar deg holde fokus på det endelige målet.

Hvis dette er ditt første løp, ikke press velg et treningsprogram som målsetter en bestemt tid på halvmaraton. Velg en plan designet for å hjelpe deg med å fullføre løpet, og neste gang kan du jobbe med å slå din personlige bestetid.
Når du begynner å trene for halvmaraton, må du holde oversikt over treningsøktene dine. Ta notater om hvordan hver enkelt treningsøkt gikk, og hva som må forbedres neste gang.

Trene variert

De fleste treningsplaner inkluderer en ukentlig tidsplan som viser nøyaktig hva du skal gjøre fra dag til dag.

  • Intervalltrening og tempotrening er trening du vanligvis gjennomfører 1-2 ganger i uken, avhengig av hva som er målet ditt med halvmaraton.
  • Lange løp foregår vanligvis en gang i uken, og øker i avstand i løpet av treningsprogrammet. Til sist vil den lengste langturen være selve løpet.
  • Alternativ trening som sykling eller svømming, kan være restitusjonstrening du gjennomfører som alternativ til løping.

Ikke overdrive treningen

Å overanstrenge seg selv under trening vil sette deg i fare for å få en skade som kan sette deg ut av spill. Pass på å velge et treningsprogram som er tilpasset ditt formnivå, og sørg for at du får tilstrekkelig med restitusjon.

  • Ikke prøv å kompensere for tapt trening. Kroppen din må gradvis bygge seg opp til lengre avstander og høyere intensitet på treningsøkter.
  • Hvis du overbelaster en muskel eller føler smerter i kroppen, ta en hviledag. Ikke risikere skade ved å presse deg til en treningsøkt, eller trene gjennom smerter.

Relaterte artikler:

Trening til halvmaraton

Løpe halvmaraton

Om forfatteren