Trene til halvmaraton på ett år

Lær mer om hvordan og hva du kan trene når du har ett år før du skal løpe halvmaraton.

Hvor lang tid på å trene til halvmaraton

Når du trener for de lengste distansene, som maraton og halvmaraton, vil det å ha god tid kunne gjøre deg enda bedre forberedt på å løpe på best mulig tid. Dersom du trener til halvmaraton på ett år, vil det være mulig for de aller fleste å fullføre og løpe på en god tid, også de som har lite løpetrening fra før av. Hvis du har som mål å konkurrere i et halvmaraton om høsten neste år, starter du opp treningen med basistrening, som kan vare helt frem til mai/juni. I den lange perioden med basistrening bygger du treningsvolum, og gjennomfører mye av treningen med lav intensitet, gjennom rolig løping og ukentlige langturer, med innslag av trening med høyere intensitet. Deretter kan du starte på den halvmaratonspesifikke treningsperioden som kan vare i 16 uker, med mer kvalitetstrening med høyere intensitet, i tillegg til treningen du gjennomfører med lavere intensitet.

Trene til halvmaraton på ett år med basistrening

Basistreningen vil utgjøre grunnmuren din i opptreningen frem mot halvmaraton. Med utgangspunkt i ditt nåværende formnivå har du en gradvis økning i treningsvolum der du øker treningsmengden fra uke til uke. Øke lengden på langturene og annen rolig trening du gjennomfører, og trene mye med lav intensitet. Er du nybegynner kan det godt hende at du bare skal trene løping med lav intensitet i perioden med basistrening, med innslag av fartslek, om ønskelig. Det er også mulig å kombinere fartslek med intervalltrening og tempotrening også perioden med basistrening. Du må være tålmodig i perioden med basistreningen, som vil gå gjennom hele vinteren. Det er ikke i denne perioden du skal toppe formen, men legge et godt treningsgrunnlag for den halvmaratonspesifikke delen av treningsprogrammet ditt.

Trene til halvmaraton med halvmaratonspesifikk trening

Når du trener til halvmaraton på ett år, kan du starte den halvmaratonspesifikke delen av treningsprogrammet når det gjenstår 16 uker til halvmaraton. Det kan være smart å periodisere disse ukene, ved at du først trener spesifikt for 5 km, deretter 10 km og til slutt halvmaraton. Da får kroppen en gradvis tilvenning til å løpe lenger med moderat til hard intensitet, og får trent variert og effektivt, slik at du blir sterkere, raskere og mer utholdende på halvmaraton. Trene variert i denne perioden med langturer, intervalltrening, fartslek og tempotrening, i tillegg til annen rolig trening du gjennomfører. I den halvmaratonspesifikke delen av treningsprogrammet ditt er målet å gjøre deg sterkere, raskere og mer utholdende for distansen, og spisse formen inn mot løpet de siste ukene. Det kan du gjøre ved å trappe ned på treningsmengden med 50-60 prosent de siste 2-3 ukene før halvmaraton. De siste ukene før halvmaraton skal du bygge opp overskudd og spisse formen inn mot halvmaraton. Trene som vanlig disse ukene, men med sterkt redusert treningsmengde.

Relaterte artikler:

Halvmaraton treningsprogram for å løpe under 2 timer

Hvordan løpe halvmaraton under 1.30

Om forfatteren

Legg inn kommentar