Trene seg opp til halvmaraton

Vi forstår hvorfor halvmaraton trening kan være en utfordring; Det er drøyt 21 km, og det kan ta timer å fullføre, men med riktig trening kan alle løpe et halvmaraton.

Faktisk er halvmaratondistansen så overkommelig at ditt aller første løp kan være et halvmaraton Ingen tidligere erfaring kreves, men forberedelse er nøkkelen.

Hvorfor du trenger et treningsprogram

De fleste kan løpe en 5 eller 10 km med lite eller ingen trening og likevel fullføre distansen. Ikke for en halvmaraton. De fleste blir overrasket over hvordan det å følge et strukturert treningsprogram forbedrer sjansene for å lykkes med halvmaraton.

Hvordan et halvmaraton treningsprogram kan se ut

Vær klar til å trene løping flere ganger i uken. I tillegg bør du også reservere et par dager for å hvile slik at kroppen din kan komme seg.

De fleste løpere bør løpe en ukentlig langtur, noen kortere løp (noen ganger hurtige treningsøkter), alternativ trening og restitusjonsdager i løpet av en treningsuke.

Hvis du ikke er vant til trening med høy intensitet, er det ikke det første du bør begynne med. Å trene med høy intensitet og lengre distanser hver uke kan være en oppskrift på skade eller overtrening for en nybegynner. Hvis du allerede har trene noe med høyere intensitet, kan du fortsette med det, én økt i uka.

Ideelt treningsoppsett for halvmaraton

Slik kan uken din se ut:

  • Ett langløp (vanligvis på lørdag eller søndag)
  • Tre mellomlange (5-10 km) løp (en av disse øktene kan være hurtighetstrening hvis du har mer erfaring)
  • En dag med alternativ trening (noe annet en løping, men du bør ha noe som gir deg økt utholdenhet)
  • To hviledager (den ene skal være dagen etter langturen)

Relaterte artikler:

Treningsprogram halvmaraton

Trening mot halvmaraton

Om forfatteren