Trene på tid med SpurtCoach

Trene på tid med SpurtCoach. Lær mer om hvorfor og hvordan du kan trene på tid med SpurtCoach.

Trene på tid

Å beregne hvor lang tid du bruker når du trener er enkelt når du bruker SpurtCoach, og kan være smart når du skal beregne en gitt tid på en distanse, basert på farten og hvor lang distanse du trener for. 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor og hvordan du kan beregne hvor lang tid kommer til å bruke på en treningsøkt, basert på distanse og fart. 

Hvorfor kalkulere tid på trening

Det kan være flere grunner til at du ønsker å beregne tid du bruker på en treningsøkt. Det kan være at du ønsker å gjennomføre trening innenfor et bestemt tidsrom, og ønsker å beregne hvor lang tid treningsøkta tar. Det kan være at du skal gjennomføre et testløp over en gitt distanse, og ønsker å beregne tid basert på fart og distanse. Løper du et testløp på 15 km i forkant av et halvmaraton, legger du distansen du skal tilbakelegge, og fart du har som mål å holde for distansen. Hvis målet ditt er å løpe 10 km med en hastighet tilsvarende 3:50 per km, beregner du det enkelt i SpurtCoach basert på dataene du legger inn, og du kan få en pekepinn på hvordan du ligger an med tanke på tid for løpet du skal gjennomføre. 

Kalkulere tid i SpurtCoach

Tid kalkulerer du i SpurtCoach, basert på distanse og fart. Legg inn ønsket distanse eller kilometer du ønsker tilbakelegge. Legg inn fart basert på ditt formnivå. Klikk «Beregne tid» for å kalkulere tiden. Dersom du skal gjennomføre et testløp på 5 km, og har som mål å holde en fart på 3:45 per km, blir tiden 18:45. 

Beregne tid i SpurtCoach

SpurtCoach

Riktig fart når du skal beregne tid

Dersom du ikke har noen formening om med hvilken fart du er i stand til å løpe, er det helt avgjørende at tester ut med hvilken fart du kan løpe over en bestemt distanse. For at tiden du skal beregne, basert på fart og distanse, skal være mest mulig riktig, må du ha en fart du ved du kan greie å holde over distansen du har som mål å gjennomføre. 

Fart og intensitet

Fart og intensitet er uløselig knyttet til hverandre. Trener du utelukkende etter fart, kan det føre til at du trener med for lav eller høy intensitet. Å løpe med for lav intensitet er sjelden et problem, fordi det mest av treningen du skal gjennomføre skal være med lav intensitet. Faren er at du trener for mye med moderat og hard intensitet når du trener etter fart, og ikke tar hensyn til med hvilken intensitet du trener. Dette er en vanlig problemstilling både blant nybegynner og mer erfarne løpere, men det er ekstra viktig at nybegynnere ikke trener med for hard intensitet, siden kroppen ikke er vant til belastningen den blir påført. For å kunne trene variert med lav, moderat og hard intensitet, bør alltid intensiteten styre farten, ikke omvendt. Farten vil komme etter hvert når du blir i bedre form. Derfor må du være tålmodig og ikke la deg friste av å løpe i en bestemt fart, en fart som kanskje ikke er i samsvar med ditt formnivå i det hele tatt. 

Trene på tid med SpurtCoach

Å trene på tid med SpurtCoach kan være smart når du skal kalkulere en sluttid på et løp du skal gjennomføre, eller for å beregne hvor lang tid en treningsøkt eller et testløp tar. Uansett hva som er formålet ditt med å beregne tid, må du være ærlig med deg selv med tanke på hvilken fart du skal bruke i beregningen. Farten bør som nevnt alltid være bestemt ut ifra hvilken intensitet du tenker ha når du trener eller gjennomfører et løp. 

relaterte artikler:

Trene etter distanse med SpurtCoach

Fartstrening med SpurtCoach

Om forfatteren

Legg inn kommentar