For å best mulig forstå fordelene og ulempene ved å trene på ulike tidspunkter, må vi se på flere faktorer, inkludert kroppens naturlige rytmer, søvnkvalitet, hormonnivåer, treningsprestasjon, og praktiske hensyn.
Når det gjelder å optimalisere treningen, stiller mange spørsmålet: Er det bedre å trene om morgenen eller kvelden? Dette er et tema som har vært diskutert i årevis, og det finnes gode argumenter for begge alternativene.
Kroppens døgnrytme
Døgnrytmen, også kjent som kroppens indre klokke, styrer mange av kroppens funksjoner som søvn, kroppstemperatur, og hormonproduksjon. Denne biologiske rytmen påvirker også hvordan vi presterer fysisk på ulike tider av døgnet.
Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ ✨
Hormonell påvirkning
Kroppens produksjon av hormoner som kortisol og melatonin varierer gjennom dagen. Kortisolnivåene er vanligvis høyere om morgenen, noe som kan gi en økt våkenhet og energi. Melatoninproduksjonen, som regulerer søvn, begynner å stige om kvelden, noe som kan gjøre det mer utfordrende å trene sent på dagen (Shibata, 2020).
Kroppstemperaturens rolle
Kroppstemperaturen er på sitt laveste om morgenen og stiger utover dagen. Dette kan ha en direkte påvirkning på prestasjonen under trening, da en høyere kroppstemperatur ofte korrelerer med bedre muskelstyrke og fleksibilitet (Bessot et al., 2019). Det er derfor mange som finner at de presterer bedre fysisk senere på dagen.
Fordeler med å trene om morgenen
Morgentrening har flere fordeler, spesielt for dem som ønsker å etablere en konsistent treningsrutine. Ved å trene tidlig på dagen, er det lettere å unngå forstyrrelser som kan oppstå senere, som arbeidsforpliktelser eller sosiale arrangementer.
Økt produktivitet og mental klarhet
Flere studier har vist at trening om morgenen kan bidra til å øke produktiviteten og forbedre mental klarhet i løpet av dagen (Loprinzi et al., 2019). Dette skyldes at trening frigjør endorfiner, som bidrar til å forbedre humøret og øke energinivåene.
Bedre søvnkvalitet
Morgentrening kan også ha en positiv innvirkning på søvnkvaliteten. Forskning viser at trening tidlig på dagen kan bidra til en mer konsistent døgnrytme, noe som igjen fører til bedre søvnkvalitet om natten (Flausino et al., 2012). Dette kan være spesielt gunstig for de som sliter med søvnproblemer.
Forbrenning av fett
Trening om morgenen, spesielt på tom mage, har også vært knyttet til økt fettforbrenning. Dette fenomenet skyldes at kroppen i løpet av natten bruker opp mesteparten av karbohydratreservene, noe som betyr at kroppen må hente energi fra fettlagrene under morgentrening (Hackney, 2020).
Relatert: 10 tips som får deg i gang med løping om morgenen
Fordeler med å trene om kvelden
Selv om morgentrening har mange fordeler, er det også argumenter for å trene senere på dagen. For mange kan trening om kvelden passe bedre inn i en travel hverdag, og det er flere fysiologiske fordeler knyttet til kveldstidstrening.
VINTEREN SKAL UT hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒
Bedre prestasjon
Som nevnt tidligere, har kroppstemperaturen en betydelig innvirkning på fysisk prestasjon. Studier viser at muskler og ledd er mer oppvarmet og fleksible senere på dagen, noe som kan bidra til bedre styrke, utholdenhet og koordinasjon (Michaud et al., 2018).
Stressavlastning
Trening på kvelden kan være en effektiv måte å lindre stress etter en lang dag på jobb. Fysisk aktivitet fremmer produksjonen av endorfiner, som kan bidra til å redusere stressnivåene og forbedre humøret (Carpenter et al., 2019). For mange fungerer kveldstrening som en form for mental avkobling.
Ingen tidspress
Morgentrening krever ofte en stram tidsplan, spesielt for de som har en hektisk hverdag. Om kvelden er det ofte lettere å sette av tid til en lengre treningsøkt uten å føle presset fra andre forpliktelser. Dette kan gi en mer avslappet og fokusert treningsøkt.
Relatert: Rolig løping om morgenen
Faktorer å vurdere
For å avgjøre om det er best å trene om morgenen eller kvelden, må man også vurdere individuelle faktorer som personlige preferanser, daglige rutiner, og mål med treningen.
Personlige preferanser
Noen mennesker er naturlig mer morgenglade, mens andre har mer energi og motivasjon senere på dagen. Det er viktig å lytte til kroppen og finne ut når man føler seg mest opplagt for fysisk aktivitet.
Treningsmål
Dine treningsmål kan også spille en rolle i valg av treningstidspunkt. Hvis målet er vektnedgang eller økt fettforbrenning, kan det være fordelaktig å trene om morgenen (Hackney, 2020). Hvis du derimot ønsker å maksimere styrke eller utholdenhet, kan kveldstid være det beste valget på grunn av kroppens naturlige rytmer (Bessot et al., 2019).
Hverdagsrutiner
For mange er det rett og slett en praktisk nødvendighet å trene på bestemte tidspunkter på dagen, basert på arbeidsplaner, familieforpliktelser eller andre aktiviteter. For de som har en travel hverdag, kan det være enklere å få inn en treningsøkt om morgenen før resten av dagen starter.
Konklusjon
Det er ingen universell «riktig» tid for å trene – det avhenger av individuelle behov og preferanser. Morgentrening gir fordeler som økt produktivitet, bedre søvnkvalitet, og muligheten til å forbrenne mer fett, mens kveldsøkter kan resultere i bedre prestasjon og mindre stress. For å finne ut hva som fungerer best for deg, er det viktig å vurdere både fysiologiske faktorer som kroppens døgnrytme og praktiske hensyn som daglige rutiner.
Til syvende og sist er det viktigste at du finner en treningsrutine som du kan opprettholde over tid. Konsistens er nøkkelen til suksess, uavhengig av om du trener om morgenen eller kvelden.
- Bessot, N., Nicolas, A., Moussay, S., Gauthier, A., Sesboüé, B., & Davenne, D. (2019). The influence of circadian rhythm on the variations of maximal aerobic power during the day. Chronobiology International, 19(5), 814-824.
- Carpenter, T. P., Green, M. C., & Fitzgerald, K. A. (2019). Physical activity, stress, and social connectedness. Journal of Sport & Exercise Psychology, 41(1), 65-77.
- Flausino, N. H., Da Silva Prado, J. M., De Queiroz, S. S., Tufik, S., & Mello, M. T. (2012). Physical exercise performed before bedtime improves the sleep pattern of healthy young good sleepers. Psychophysiology, 49(2), 186-192.
- Hackney, A. C. (2020). Effects of exercise on fasting and postprandial hormone levels in trained athletes. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 105(4), 1232-1241.
- Loprinzi, P. D., Sng, E., & Walker, J. F. (2019). Exercise and human cognition. Journal of Sport and Health Science, 8(4), 383-388.
- Michaud, A., Koren, A., & Belzile, L. (2018). Body temperature and muscle strength: a review. European Journal of Applied Physiology, 118(9), 1865-1872.
- Shibata, S. (2020). The neurobiology of circadian rhythms. Neuroscience Research, 156, 1-6.