Trene med høyt blodtrykk

I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan trene trygt og effektivt når du lever med høyt blodtrykk.

Og hvis blodtrykket ditt allerede er høyt, kan trening hjelpe deg med å kontrollere det. Tror ikke du må løpe maraton eller bli med på et treningsstudio. Start i stedet sakte og jobb mer fysisk aktivitet i din daglige rutine.

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, er en vanlig tilstand som kan påvirke helsen din på flere måter. Men betyr det at du må gi opp treningen? Absolutt ikke! Faktisk kan regelmessig fysisk aktivitet være svært gunstig for personer med høyt blodtrykk, så lenge det gjøres på riktig måte og under tilsyn av helsepersonell. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan du kan trene trygt og effektivt når du lever med høyt blodtrykk.

Forståelse av høyt blodtrykk

Før vi dykker inn i treningsaspektet, la oss først få en bedre forståelse av hva høyt blodtrykk egentlig er. Blodtrykket måles i millimeter kvikksølv (mmHg) og består av to tall: systolisk og diastolisk blodtrykk. Det systoliske trykket måler trykket i blodårene når hjertet slår, mens det diastoliske trykket måler trykket når hjertet hviler mellom slagene.

Ifølge American Heart Association (AHA) anses blodtrykket å være for høyt når det leses som 130/80 mmHg eller høyere over en periode. Høyt blodtrykk er en risikofaktor for alvorlige helseproblemer som hjerteinfarkt, slag og nyresykdom.

Trene med høyt blodtrykk

Hvordan kan trene være bra når du har høyt blodtrykk? Regelmessig fysisk aktivitet gjør hjertet ditt sterkere. Et sterkere hjerte kan pumpe mer blod med mindre krefter. Hvis hjertet ditt kan jobbe mindre for å pumpe, reduseres belastningen på arteriene og senker blodtrykket.

Å bli mer aktiv kan senke ditt systoliske blodtrykk – det øverste tallet i en blodtrykksavlesning – i gjennomsnitt med 4 til 9 millimeter kvikksølv (mm Hg). Det er like bra som noen blodtrykksmedisiner. For noen mennesker er det nok å trene for å redusere eller eliminere behovet for medisiner. Hvis blodtrykket ditt er på et ønsket nivå, mindre enn 120/80 mm Hg, kan trening bidra til å forhindre at blodtrykket stiger når du blir eldre. Regelmessig trening hjelper deg også med å opprettholde en sunn vekt, en annen viktig måte å kontrollere blodtrykket. Men for å holde blodtrykket ditt lavt, må du fortsette å trene regelmessig. Det tar omtrent en til tre måneder for regelmessig trening å påvirke blodtrykket ditt. Fordelene varer bare så lenge du fortsetter å trene.

Relatert: Trening og høyt blodtrykk

Hvor mye trening trenger du?

Aerob aktivitet kan være en effektiv måte å kontrollere høyt blodtrykk. Men fleksibilitet og styrkeøvelser som å løfte vekter er også viktige deler av et samlet treningsopplegg. Du trenger ikke å tilbringe timer i treningsstudioet hver dag for å dra nytte av aerob aktivitet. Bare å legge til moderate fysiske aktiviteter i din daglige rutine vil hjelpe.

All fysisk aktivitet som øker hjerte- og pustefrekvensene dine regnes som aerob aktivitet, inkludert:

 • Husarbeid, for eksempel å klippe plenen, rake løv, hage eller skrubbe gulvet
 • Basketball, fotball m.m.
 • Klatring trapp
 • Jogge
 • Sykle
 • Svømme
 • Danse

Det er anbefalt å få minst 150 minutter trening med moderat intensitet eller 75 minutter trening med høy intensitet i uken, eller en kombinasjon av moderat og kraftig aktivitet. Ha som mål minst 30 minutters aerob aktivitet de fleste ukedagene. Hvis du ikke kan sette av så mye tid på en gang, må du huske at korte treningsøkter eller aktivitet også teller. Du kan dele opp treningen i tre 10 minutters økter med aerob trening og få den samme fordelen som en 30 minutters økt.

Relatert: Farlig å trene med høyt blodtrykk

Fordeler med trening for personer med høyt blodtrykk

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å være en av de mest effektive måtene å senke blodtrykket på. Her er noen av fordelene:

1. Redusert systolisk og diastolisk blodtrykk

Studier har vist at både aerob og styrketrening kan føre til en reduksjon i både det systoliske og diastoliske blodtrykket.

KAMPANJER HOS MILRAB |

2. Bedre hjertehelse

Trening styrker hjertet og forbedrer dets evne til å pumpe blod effektivt, noe som kan bidra til å redusere belastningen på blodårene og dermed senke blodtrykket.

3. Vektkontroll

Trening bidrar til å opprettholde en sunn vekt eller redusere overflødig kroppsvekt, noe som også kan bidra til å senke blodtrykket.

4. Stressreduksjon

Regelmessig trening kan bidra til å redusere stressnivået, som igjen kan ha en positiv innvirkning på blodtrykket.

Trygge treningsformer for personer med høyt blodtrykk

Når du trener med høyt blodtrykk, er det viktig å velge aktiviteter som er trygge og som ikke vil sette deg i fare for å øke blodtrykket ytterligere. Her er noen anbefalte treningsformer:

1. Aerob trening

Aerob trening, som rask gange, svømming, sykling eller dansing, er flotte valg for personer med høyt blodtrykk. Disse aktivitetene bidrar til å styrke hjertet og forbedre oksygenopptaket, samtidig som de bidrar til å senke blodtrykket.

2. Lavintensitetsøvelser

Lavintensitetsøvelser som yoga eller tai chi kan være gunstige for personer med høyt blodtrykk. Disse aktivitetene fokuserer på pusteteknikker, avspenning og fleksibilitet, og kan bidra til å redusere stress og senke blodtrykket.

3. Styrketrening

Moderat styrketrening med lav vekt og høy repetisjon kan være trygt for personer med høyt blodtrykk. Unngå tunge løft og hold fokus på riktig form og pusteteknikker.

Forsiktighetsregler og tips

KAMPANJER HOS MILRAB |

Selv om trening kan være gunstig, er det viktig å ta visse forholdsregler når du trener med høyt blodtrykk. Her er noen tips:

1. Konsulter legen din

Før du starter et treningsprogram, sørg for å konsultere legen din, spesielt hvis du har andre helseproblemer i tillegg til høyt blodtrykk.

2. Start gradvis

Begynn med lavintensitetsøvelser og øk gradvis intensiteten og varigheten etter hvert som kroppen din tilpasser seg.

3. Lytt til kroppen

Vær oppmerksom på kroppens signaler under trening. Hvis du opplever svimmelhet, brystsmerter eller kortpustethet, må du stoppe øyeblikkelig og søke medisinsk hjelp om nødvendig.

4. Hold deg hydrert

Drikk rikelig med vann før, under og etter trening for å opprettholde hydreringen.

5. Unngå overdreven anstrengelse

Ikke press deg selv for hardt under trening. Lytt til kroppens begrensninger og vær forsiktig med å overanstrenge deg.

Relatert: Blodtrykk kalkulator

Vekttrening og høyt blodtrykk

Vekttrening kan føre til en midlertidig økning i blodtrykket under trening. Denne økningen kan være dramatisk, avhengig av hvor mye vekt du løfter.

Men vektløfting kan også ha langsiktige fordeler med blodtrykket som oppveier risikoen for en midlertidig topp for de fleste. Og det kan forbedre andre aspekter ved hjerte- og karsykdommer som kan bidra til å redusere den totale kardiovaskulære risikoen. Avdeling for helse og menneskelige tjenester anbefaler å innlemme styrketreningsøvelser av alle de store muskelgruppene i en treningsrutine minst to ganger i uken.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvis du har høyt blodtrykk og ønsker å inkludere vekttrening i ditt treningsprogram, husk:

 • Lær deg å bruke riktig teknikk. Å bruke riktig teknikk når du trener vekter reduserer risikoen for skader.
 • Ikke hold pusten. Å holde pusten under anstrengelse kan føre til farlige topper i blodtrykket. Pust i stedet pust jevnt under hver øvelse.
 • Løft lettere vekter med flere repetisjoner. Tyngre vekter krever mer belastning, noe som kan føre til en større økning i blodtrykket. Du kan utfordre musklene dine med lettere vekter ved å øke antall repetisjoner du gjør.
 • Lytt til kroppen. Stopp aktiviteten med en gang hvis du blir andpusten eller svimmel, eller hvis du opplever brystsmerter eller press.
 • Hvis du har høyt blodtrykk, må du konferere med legen din før du går i gang med vekttrening.

Relatert: Høyt blodtrykk og sliten

Vurderinger under trening med høyt blodtrykk

Selv om trening er generelt gunstig for personer med høyt blodtrykk, er det viktig å være oppmerksom på visse forhåndsregler og vurderinger for å sikre en trygg treningsopplevelse:

Overvåke blodtrykket ditt

Det er en god praksis å overvåke blodtrykket ditt før, under og etter trening. Dette kan gi deg verdifulle data om hvordan kroppen din reagerer på ulike typer trening og intensitetsnivåer. Hold en notatbok eller en app hvor du registrerer blodtrykksmålingene dine sammen med treningsøktene dine, slik at du kan identifisere mønstre over tid.

Varm opp og kjøle ned

Å varme opp før trening og kjøle ned etterpå er avgjørende for å forberede kroppen din og unngå skader. En god oppvarming kan inkludere lette aerobe øvelser som jogging på stedet eller dynamisk stretching for å øke blodsirkulasjonen og forberede musklene og leddene på aktivitet. På samme måte kan en nedkjøling inkludere rolige strekkøvelser og pusteøvelser for å hjelpe kroppen din med å roe ned og gjenopprette seg etter treningen.

Unngå overanstrengelse

Å trene for hardt kan føre til unødvendig stress på hjertet og øke risikoen for komplikasjoner, spesielt for personer med høyt blodtrykk. Lytt nøye til kroppen din og vær oppmerksom på tegn på overanstrengelse, for eksempel tungpustethet, svimmelhet eller brystsmerter. Hvis du opplever slike symptomer, må du avslutte treningen umiddelbart og søke medisinsk hjelp om nødvendig.

Hold styr på medisiner

Hvis du tar medisiner for å kontrollere blodtrykket ditt, må du huske å ta dem som foreskrevet av legen din, selv på treningsdager. Noen medisiner kan påvirke kroppens respons på trening, så det er viktig å være klar over eventuelle bivirkninger eller interaksjoner som kan oppstå. Snakk med legen din hvis du har spørsmål eller bekymringer om medisinering og trening.

Relatert: Hva skal blodtrykk ligge på

Tilpasning av trening til individuelle behov

Alle mennesker er unike, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen når det gjelder trening med høyt blodtrykk. Derfor er det viktig å tilpasse treningen til dine individuelle behov, fysiske evner og treningsmål. En personlig tilnærming kan innebære å jobbe med en kvalifisert trener eller fysioterapeut som kan utvikle et skreddersydd treningsprogram som tar hensyn til din helsetilstand og begrensninger.

Konklusjon

Å trene med høyt blodtrykk kan være en nøkkel til å forbedre hjertehelsen, senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Ved å følge riktige retningslinjer, inkludert konsultasjon med legen din, gradvis økning av intensitet, og overvåkning av kroppens respons, kan du trygt og effektivt inkorporere trening i livet ditt. Husk å lytte til kroppen din, tilpasse treningen etter behov og være tålmodig med din fremgang. Med en fornuftig tilnærming og dedikasjon kan du oppnå bedre helse og velvære til tross for høyt blodtrykk.

Om forfatteren

Legg inn kommentar