Trene med feber

I denne artikkelen vil vi utforske hva som skjer med kroppen når du trener med feber, om det er trygt å gjøre det, og hva du bør vurdere før du bestemmer deg for å trene når du er syk.

Trene med feber

Å trene med feber kan være en utfordrende opplevelse, men det er viktig å forstå hvordan kroppen reagerer på slike situasjoner. I denne artikkelen vil vi utforske hva som skjer med kroppen når du trener med feber, om det er trygt å gjøre det, og hva du bør vurdere før du bestemmer deg for å trene når du er syk. Vi vil også se på noen forskningsresultater som kan hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om trening under slike forhold.

Hva skjer i kroppen når du har feber?

Når du har feber, er kroppen din i en tilstand der den prøver å bekjempe en infeksjon eller sykdom. Dette innebærer en økning i kroppstemperaturen, som er en del av immunresponsen. Feber kan føre til flere fysiske endringer i kroppen din:

 1. Økt hjertefrekvens: Kroppen prøver å pumpe blod raskere for å bekjempe infeksjonen, noe som fører til en økning i hjertefrekvensen.
 2. Dehydrering: Feber kan føre til økt svetting, som kan føre til dehydrering. Det er viktig å drikke nok vann når du har feber for å unngå ytterligere helseproblemer.
 3. Muskelverk og tretthet: Feber kan forårsake muskelverk og tretthet, som kan gjøre det vanskelig å utføre fysisk aktivitet.
 4. Redusert immunfunksjon: Kroppens immunsystem er allerede svekket når du har feber. Intens trening kan ytterligere svekke immunforsvaret, noe som kan forsinke helingsprosessen.

Relatert: Trene med forkjølelse

Årsaker til feber

For å bedre forstå når det kan være hensiktsmessig å trene med feber, er det viktig å kjenne til de vanligste årsakene til feber. Feber er vanligvis en reaksjon på en infeksjon i kroppen. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

 1. Virusinfeksjoner: Forkjølelse og influensa er to av de mest vanlige årsakene til feber. Det er vanlig å føle seg svak og sliten under disse forholdene, og intens trening er generelt ikke anbefalt.
 2. Bakterielle infeksjoner: Bakterielle infeksjoner som streptokokker eller urinveisinfeksjoner kan også føre til feber. Disse tilstandene kan kreve antibiotikabehandling, og det er viktig å hvile og følge legens råd.
 3. Overoppheting: Intens trening i ekstrem varme kan føre til varmeutmattelse eller heteslag, som begge kan resultere i feber. Det er viktig å unngå overoppheting og hydrere deg ordentlig når du trener i varmt vær.
 4. Autoimmune lidelser: Noen autoimmune lidelser kan forårsake periodisk feber som en del av symptomene. Personer med slike tilstander må jobbe nøye med legen sin for å utvikle en treningsplan som passer for dem.

Dersom du har trent hardt over et lenger tidsrom, kan dette bidra til å svekke immunforsvaret, og kroppen er ikke like motstandsdyktig når du blir smittet av et virus eller en bakterie. Årsak til feber kan altså være en infeksjon med bakterier eller virus, og det kan være at du er forkjølet, har influensa eller halsbetennelse. Ved uklare symptomer bør du alltid konferere lege. Feber er en del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Den økte kroppstemperaturen bidrar til å hemme og drepe bakterier og virus. Det er likevel usikkert om feber alltid er hensiktsmessig.

Relatert: Hvordan trene etter forkjølelse

Er det trygt å trene med feber?

Det er ikke alltid en god idé å trene når du har feber. Å presse kroppen din til å trene når den allerede er svekket av infeksjon, kan føre til mer alvorlige helseproblemer. Her er noen faktorer å vurdere:

 1. Feberens alvorlighetsgrad: Hvor høy er feberen din? Hvis temperaturen er svært høy, bør du unngå trening helt til den normaliserer seg.
 2. Symptomer: Hvis du har andre symptomer som hoste, sår hals eller kroppssmerter i tillegg til feber, bør du unngå trening for å gi kroppen din tid til å komme seg.
 3. Intensitet og varighet: Selv om du velger å trene med mild feber, bør du redusere intensiteten og varigheten av treningsøkten. Lytt til kroppen din og avslutt treningen hvis du føler deg verre.
 4. Risiko for smitte: Hvis feberen skyldes en smittsom sykdom, bør du unngå trening på offentlige steder for å unngå å spre infeksjonen til andre.

Hva sier forskningen?

Det er begrenset forskning på effekten av trening med feber, men noen studier har kastet lys på dette emnet. En studie publisert i tidsskriftet “Medicine and Science in Sports and Exercise” fant at moderat trening kan ha en gunstig effekt på immunsystemet når du har en mild feber. Imidlertid viste samme studie at intens trening kan forverre tilstanden.

Et eksempel på en utøver som måtte ta tøffe beslutninger om trening med feber er den amerikanske svømmeren Michael Phelps. Under OL i 2012 utviklet han en feber dagen før en viktig konkurranse. Han bestemte seg for å konkurrere til tross for feberen, men resultatene var ikke så gode som forventet, og han endte opp med å ta sølv i stedet for gull. Dette viser at selv toppidrettsutøvere kan bli påvirket negativt av feber under trening og konkurranse.

Relatert: Trene med bihulebetennelse

Hva bør du vurdere før du trener med feber?

Hvis du vurderer å trene med feber, bør du ta følgende forholdsregler:

 1. Konsulter en lege: Det beste rådet får du fra legen din. Diskuter situasjonen med legen din og følg deres anbefalinger.
 2. Lytt til kroppen din: Hvis du føler deg altfor svak, sliten eller har andre alvorlige symptomer, bør du unngå trening.
 3. Reduser intensiteten: Hvis du bestemmer deg for å trene med mild feber, reduser intensiteten og varigheten av økten. Lytt nøye til kroppen din og stopp hvis du føler deg verre.
 4. Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering.
 5. Unngå offentlige steder: Hvis feberen skyldes en smittsom sykdom, bør du unngå trening på treningsstudioer eller offentlige steder for å hindre smittespredning.

Rolig trening når du har blitt frisk igjen

Det er viktig at du gjennomfører de første treningsøktene etter forkjølelse som restitusjonstrening med svært lav intensitet. Det kan være at du ikke har trent på en ukes tid når du har vært syk, og du bør la kroppen få en mest mulig myk overgang til trening igjen etter forkjølelsen. Det gjør du ved å gjennomføre et par rolige og korte treningsøkter. Avhengig av hvor godt trent du er, kan det være snakk om jogging i alt fra 10-30 minutter. Å starte opp treningen etter en forkjølelse med samme intensitet som før du var syk, kan være brutalt, og heller ikke særlig lurt med tanke på forebygging av skader. Å trene på denne måten etter en forkjølelse er heller ikke særlig motiverende.

Alternativer til trening med feber

Hvis du har feber, men likevel ønsker å holde deg aktiv, finnes det alternativer til intens trening som kan hjelpe deg å opprettholde din generelle helse og velvære:

 1. Lett fysisk aktivitet: I stedet for å trene hardt, kan du vurdere å ta rolige spaserturer, gjøre lett stretching, eller delta i milde yoga- eller pusteøvelser. Dette kan bidra til å opprettholde din fysiske bevegelighet uten å belaste kroppen for mye.
 2. Hvile og søvn: En av de viktigste aspektene ved å komme seg fra sykdom er å gi kroppen tilstrekkelig hvile og søvn. Dette gir immunsystemet muligheten til å bekjempe infeksjonen mer effektivt.
 3. Hydrering og riktig ernæring: Sørg for å drikke mye vann for å forhindre dehydrering. Spis også en balansert kosthold med sunn mat som kan hjelpe kroppen din med å komme seg raskere.
 4. Stressmestring: Feber og sykdom kan føre til økt stress. Bruk avslapningsteknikker som meditasjon eller mindfulness kan bidra til å redusere stressnivået og fremme helbredelse.

Relatert: Langvarig halsbetennelse uten feber

Hvordan forebygge sykdom under trening?

Selv om det er viktig å vite hvordan du skal håndtere feber når den oppstår, er det like viktig å forhindre sykdom mens du trener. Her er noen tips for å unngå å bli syk under trening:

 1. Hygieniske forholdsregler: Vask hendene grundig før og etter trening, og unngå å berøre ansiktet ditt med skitne hender. Bruk også rene treningsklær og håndklær.
 2. Riktig ernæring: Sørg for å spise et balansert kosthold som gir kroppen din de nødvendige næringsstoffene for å opprettholde et sterkt immunforsvar.
 3. Moderat trening: Unngå overtrening, da dette kan svekke immunsystemet. Balanser treningen din og sørg for å inkludere hviledager.
 4. Stressmestring: Høyt stressnivå kan svekke immunforsvaret. Implementer stressmestringsteknikker som avslapning og søvn for å holde deg frisk.

Konklusjon

Å trene med feber kan være risikabelt, og det er viktig å vurdere både feberens alvorlighetsgrad og dine egne symptomer før du tar en beslutning. Det er begrenset forskning på dette området, men generelt sett bør du unngå intens trening når du er syk. Hvis du velger å trene med mild feber, må du redusere intensiteten og lytte nøye til kroppen din.

Husk at hvile og riktig behandling er ofte det beste alternativet når du er syk. Konsulter alltid en lege hvis du er usikker på om du bør trene med feber. Din egen helse bør alltid være hovedprioriteten når det kommer til trening.

Lytt til kroppen og la den bestemme om du skal trene eller ikke. Når du har feber har du en infeksjon, og da skal du la kroppen få ro til å jobbe infeksjonen ut av kroppen. Å la være å trene når du har feber er derfor det eneste riktige for at du skal kunne komme deg raskest mulig ut for å trene når du er frisk igjen.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar