Trene løping når du er skadet

Trene løping når du er skadet. Lær mer om hvordan og om du bør trene løping når du har pådratt deg en løpeskade av forskjellig grad.

Løpetrening når du har en skade

Skader er alle løperes verste mareritt, og vil i varierende grad sette deg ut av spill med tanke på trening og konkurranse. Dersom du har eller har hatt en løpeskade, er du ikke alene. Undersøkelser har vist at mellom 60-80 prosent av løpere hvert får en eller annen form for skade som gjør at de ikke kan trene eller konkurrere optimalt. Så hva gjør du dersom du får en skade? Kutter ut løpetreningen helt eller gjennomfører tilpasset trening? Svaret er både ja og nei.

I denne artikkelen vil du lære om hvordan og om du bør trene løping når du er skadet.

Hvorfor løpere har langvarige skader

Den viktigste årsaken til at løpere har langvarige løpeskader, er at de fortsetter å løpe mens de er skadet uten å ta hensyn til skaden. Konsekvensen er ofte en forverring av skaden og i beste fall at skaden vedvarer så lenge løperne fortsetter å belaste skaden. Mange løpere pådrar seg dessverre kroniske løpeskader som en følge av at de ikke tar hensyn til skaden, men fortsetter å trene løping på samme måte. Tenk deg at du trener alternativt eller legger om løpetreningen i 3-6 måneder, og er deretter skadefri, sammenlignet med å fortsette å trene på samme måten, og kanskje ha skaden i flere år, og i verste fall utvikler en kronisk skade. Hva velger du?

Kartlegg hva som er årsaken til skaden

Dersom du kun trener løping, er det enkelt å fastslå at skaden har kommet som en følge av løpetrening, men du må gå enda mer i dybden for å finne hvorfor du har blitt skadet, slik at du kan gjennomføre tilpasset løpetrening eller annen trening som gjør at skaden leger.

Er skaden akutt eller har området du er skadet blitt gradvis vondere og vondere?  Dette er viktig å kartlegge fordi det kan si noe om hvor alvorlig skaden er. En akutt skade kan oppstå når du er ute og løper, og kan ofte være smertefullt. Likevel, akutte skader, som du får uten forvarsel kan være enklere å håndtere og bli helt restituert fra. Ofte er slike skader en følge av overbelastning, men vil gå over av seg selv med hvile og restitusjonstrening. Når du tar opp igjen treningen etter en periode med hvile, er det viktig at du prøver å tøye området du har en skade.

Mer skummelt kan det være med skader som har opparbeidet seg over tid, og blitt verre og verre. Dersom du i tillegg har fortsatt å trene, selv om du har hatt vondt, kan det ha bidratt til en forverring av skaden. Løpeskader kommer ofte snikende, og når det først begynner å gjøre skikkelig vondt, kan du ha en langt fremskreden løpeskade. Dersom du har smerter som vedvarer, og blir verre når du løper, bør du ta en pause fra løpingen. Kontakt spesialister på idrettsskader for å få kartlagt skaden.

Når du kan trene løping når du er skadet

Har du fått en akutt skade som gradvis blir bedre, kan du gjennomføre korte treningsøkter med restitusjonstrening, forutsatt at skaden ikke forverres når du løper. Hvis du derimot har en skade som blir verre når du løper, skal du avstå fra all løpetrening som gjør at skaden blir verre.

Hvordan du kan trene løping når du er skadet

Det er innlysende, men ikke selvsagt for mange løpere, at du stopper belastningen som har forårsaket skaden. Når du har kartlagt hva slags trening som kan være årsak til skaden, kan du prøve ut løpetrening som ikke belaster området du er skadet, hvis ikke bør du trene alternativt. Det kan være vanskelig å gjennomføre løpetrening som ikke belaster en skade som er forårsaket av løpetrening. Selv om du finner en måte å trene løping som ikke belaster på samme måte, for eksempel løping på skogsvei og sti, eller motbakketrening, kan du ikke vite med sikkerhet om dette på sikt forverrer eller gjør skaden bedre. Avhengig av hvor mye du trener, løper du en stor risiko for at skaden ikke blir borte. Det du kan gjøre er gå drastisk ned på hvor mye du trener løping, og kanskje trene 1-2 korte økter i uka med restitusjonstrening, men selv små treningsmengder kan forlenge perioden du er skadet.

Trene løping når du er skadet

Det er vanskelig for løpere å bli skadet, og bare tanken på at du ikke skal trene løping på et halvt år eller mer kan være uholdbart, men det kan ofte være det smarteste du gjør. Å trene løping når du er skadet kan være en risikosport, og kan i verste fall føre til kroniske skader. Du bør derfor utvise stor forsiktighet dersom du velger å trene løping når du er skadet. Alternativ trening kan være den beste utveien av en skade, og når du blir bedre kan du starte med små mengder med restitusjonstrening for å teste ut om skaden har blitt bedre.

Relaterte artikler:

Trene løping uten skader

Løpetrening som forebygger skader og holder deg skadefri

Om forfatteren

Legg inn kommentar