Trene løping i høyt tempo

Trene løping i høyt tempo. Lær hvordan og hvor mye trening du bør gjennomføre i høyt tempo for best mulig resultat.

Løpetrening med høy intensitet i høyt tempo

Å trene løping i høyt tempo med høy intensitet kan være effektiv og helt nødvendig trening for din fremgang som løper. Med høy intensitet vil belastningen på muskulatur, sener og ledd være større, og risikoen for overtrening og skader vil øke. Derfor er det viktig at du varierer hvordan du trener med høy intensitet, og balanserer denne treningen opp mot trening med lavere intensitet.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kan trene løping i høyt tempo med høy intensitet.

Hvor mye og hvor ofte løping i høyt tempo

Generelt kan vi si at løping og trening i høyt tempo med høy intensitet ikke bør utgjøre mer enn 20 prosent av den totale treningsmengden din i løpet av en uke. Denne treningen bør veksle mellom en intensitet som fra moderat til hard. Det er viktig at all denne treningen ikke er for hard, men blir gjennomført med en noe lavere intensitet. Hvor ofte du bør trene løping med høy intensitet vil variere, blant annet avhengig hvilket formnivå du er på, men etter hvert bør du ta sikte på å gjennomføre i hvert fall én treningsøkt hver uke med moderat til hard intensitet.

Trene løping i høyt tempo med variert løpetrening

For at du skal variere hvordan du belaster når du trener løping i høyt tempo, er det viktig at du variere hvordan du trener løping. Veksle mellom å trene intervall, tempotrening, fartslek og annen løpetrening med høyere intensitet. Ha som mål å gjennomføre all løpetrening med høy intensitet progressivt, ved at du øker fart og intensitet gradvis. Da får kroppen en mer naturlig tilvenning til økt belastning, noe som kan bidra til å redusere risikoen for overtrening og skader.

Løping i høyt tempo og trening med lav intensitet

Selv om løping i høyt tempo er viktig for å øke din aerobe kapasitet, bør hovedvekten av løpetreningen din bli gjennomført med lav intensitet.  Så mye som 80 prosent av den totale treningsmengden bør være med lav intensitet. Typisk trening med lav intensitet kan være rolig løpetrening du gjennomfører i etterkant av hardere treningsøkter, og også rolige langturer. Restitusjonstrening kan også inngå som en del av treningen med lav intensitet, som et alternativ til fullstendig hvile.

Restitusjon når du trener løping med høy intensitet

For at muskulatur, sener og ledd skal få tid til å lege, er det helt avgjørende at du har tilstrekkelig med restitusjon. Harde treningsøkter må bli etterfulgt av hvile eller rolig treningsøkter. Nybegynnere bør uansett ta en hviledag eller mer etter harde treningsøkter. Ellers er det viktig at du gjennomfører restitusjon etter hvordan du føler deg. Er du sliten, eller stiv og støl flere dager i strekk, bør du uansett hvile for hente deg inn igjen.

Trene løping i høyt tempo

Løping i høyt tempo må alltid ses i forhold til annen løpetrening du gjennomfører i løpe av en treningsuke, og utgjøre en mindre del av den totale treningsmengden. Hovedvekten av løpetreningen bør alltid være løping med lav intensitet. Når du trener løping i høyt tempo bør du veksle mellom å trene med moderat til hard intensitet, og det vil være lettere når du trener progressivt. Sørg for å variere hva du trener av løping med høy intensitet for å unngå eller redusere ensidig belastning.

Relaterte artikler:

Trene opp tempo til 10 km løp

Restitusjonstid når du trener løping med høy intensitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar