Trene løping hele året

Å løpe hele året vil være viktig for din formutvikling og motivasjon for løping. Lær mer om hvorfor du bør trene løping regelmessig, hele året, uansett årstid.

Trening hele året

For at du skal ha en best formutvikling når du trener løping, er du avhengig av å trene hele året, uansett årstid. Med en vinter som varer 5 måneder kan det være krevende, og for at du skal greie å trene løping hele året, må du legge til rette og trene på en måte som gjør treningen motiverende. Du må trene variert, med vekslende intensitet, og ellers tilpasse løpetreningen etter vær og føreforhold. Du kan også variere med å trene løping ute og inne, spesielt med tanke på løpetrening når det er vinter.

Trene løping om sommeren

Sommeren er en takknemlig årstid når du trener løping. Selv om det kan være varmt i perioder, er det behagelig å trene løping om sommeren. Du kan ha stor variasjon med hvor du trener løping. Du kan trene på bane, asfalt, grusvei, skogsvei og sti, og har du en terrengløper i deg, kan du også løpe utenom sti og skogsvei.

Trene løping om høsten

Høsten er også en fantastisk tid å trene løping på. Tidlig på høsten kan du trene som du gjør på sommeren, og senere på høsten er det bare litt ekstra klær i form av løpethights og ull som skal til. Du trenger heller ikke legge om løpetreningen nevneverdig om høsten, bortsett fra kanskje å gå noe ned på treningsmengden dersom du har gjennomført langløp på sensommeren. For en god del løpere kan likevel høsten være en noe tyngre årstid når det gjelder løpetrening. Det kan være at du har trent mye om sommeren, og være mer krevende å opprettholde denne treningen om høsten når det blir mørkere og kaldere ute. Det du bør gjøre da er å gå ned på treningsmengden. Husk at du har hele høsten og vinteren for å bygge opp treningsmengden igjen. Trene variert med tanke på hva du trener og med hvilken intensitet, men gå ned på treningsmengden.

Trene løping om vinteren

Vinteren kan være en krevende årstid å trene løping, spesielt dersom det er din første vinter du trener regelmessig med løping. Temperaturene kan komme helt ned i 20 minus eller kaldere. Det er mørkt og glatt ute, og det er begrenset hvor du kan trene løping på grunn av snø og is. Hvordan motivere seg for løping om vinteren?

Det første du bør gjøre er å sørge for at du har skikkelig bekledning. Ull er obligatorisk, gjerne to lag, når kvikksølvet går lavere en ti minus. Også på føttene er det viktig at du har ull. Du bør også ha ullhansker med et par vindtette hansker utenpå. En tykkere vindjakke er også viktig. Ullue eller Balaklava hvis det er skikkelig kaldt bør du også ha. Hva slags sko du skal bruke når du løper om vinteren, er ikke like enkelt å vite. For å ha best mulig feste, kan du velge å bruke piggsko eller terrengsko. Utfordringen med det kan være at det går utover støtdemping og komfort når du løper. Vår anbefaling er at du bruker vanlige joggesko så langt det er mulig, og pigger en vanlig løpesko som du kan bruke når du løper intervaller og lignende, for best mulig feste.

Synes du det er vanskelig å komme seg ut for å trene når det er iskaldt? Du er ikke alene om det. Alternativt kan du trene på tredemølle, enten på treningsstudio eller hjemme, hvis du er så heldig å ha en tredemølle i kjelleren hjemme. Tredemølle kommer virkelig til sin rett om vinteren. Pass bare på at du variere trening på tredemølle med løping ute, spesielt med tanke på å styrke leggmuskulaturen når du trener mye på tredemølle.

Løping om våren

Våren er bare kos med tanke på løping. Du vet at sommeren nærmer seg, og slaps og snø gjør liksom ingenting når våren endelig er her. Vinteren er endelig over, og du kan begynne å trene mer med høyere intensitet når du endelig er kvitt det glatte underlaget du har om vinteren. Våren kan ofte være den mest motiverende tiden å trene løping på, etter vinter der du kanskje ikke har fått trent så mye som du ville. Pass bare på at du har en gradvis økning i hvor mye du trener og at du ikke trener for hardt.

Relaterte artikler:

Trene løping om vinteren

Løpe om vinteren

Om forfatteren

Legg inn kommentar