Trene løpeteknikk for 5 km under 22 min

Trene løpeteknikk for 5 km under 22 min. Lær hvorfor og hvordan du kan forbedre løpeteknikken når du trener for å løpe 5 km under 22 min.

Trene opp løpeteknikk for å løpe en raskere 5 km

Å trene på løpeteknikk er noe alle løpere uansett nivå bør bruke tid på. Riktig løpeteknikk vil gi deg en bedre løpsøkonomi, og du kan løpe raskere uten å nødvendigvis bruke mer krefter. Riktig løpeteknikk kan også være en viktig faktor med tanke på forebygging av skader.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene opp løpeteknikk for å løpe 5 km under 22 minutter.

Hvorfor trene opp løpeteknikk

Med riktig løpeteknikk kan du løpe mer uanstrengt og raskere, uten at du nødvendigvis bruker mer krefter. Med riktig løpeteknikk vil kraften i løpesteget være rettet fremover, og du vil bruke all kraft i retningen du skal, ikke sideveis eller opp og ned. Riktig løpeteknikk vil også være et viktig skadeforebyggende tiltak. For hvert steg tar, lander du med foten på en måte som gjør at du får minst mulig belastning, og kortest mulig kontakt med bakken for hvert steg.

Bedre teknikk ved å øke frekvensen på løpesteget

Mange løpere har for lav stegfrekvens. Stegfrekvens måles i antall steg per minutt. Når du løper vil du bruke minst mulig tid på beina. Jo lenger tid du bruker på hvert steg, jo lenger tid er foten din i kontakt med underlaget, og desto mer energi må beina dine bruke på å holde kroppsvekten din for hvert steg du tar. Dette kan du gjøre noe med ved å øke frekvensen på stegene.

Løpehastighet er et resultat av steglengde multiplisert med frekvensen på steget. Under optimale forhold er det ideelle at du har omtrent 180 steg in minuttet. Den enkleste måten å måle stegfrekvensen din er å telle antall steg i 15 sekunder, og gange med 4.

I stedet for å telle antall steg du løper per minutt når du er ute og løper, kan du gjennomføre 2-3 økter per måned der du helt bevisst jobber med å øke frekvensen. Hurtighetstrening gjennom intervaller kan bidra til å øke frekvensen på steget, ved at du får mer fart i beina.

Løpeteknikk i motbakker

  • Løp lett fremoverlent, mest mulig likt som når du løper på flatmark
  • Løp på forfot
  • Hold hode og bryst oppe
  • Hold blikket festet rett fram
  • Hold skuldrene nede, avslappet
  • Vær avslappet, ikke knytt nevene

Løping i nedoverbakker

  • Vær rett i overkroppen
  • Hold blikket festet rett frem
  • Nesen rett over tærne
  • Prøv å løpe lett, ikke hamre føttene mot underlaget

God koordinasjon av øvre og nedre del av kroppen

Den generelle regelen er at øvre og nedre del av kroppen skal utføre like mye arbeid. For de fleste løpere vil denne 50/50 regelen tippe enten den eller andre veien. Når overkroppen og underkroppen jobber sammen, vil belastningen det er å løpe bli spredt, og avlaste for bestemte muskelgrupper. Det er likt prinsippet om at arbeidet blir best utført dersom ansvaret er fordelt på mange arbeidere.

Trene løpeteknikk for 5 km under 22 min

De aller fleste løpere på mosjonistnivå har noe å forbedre, når det gjelder løpeteknikk. Imidlertid kan det være krevende å endre på en innarbeidet løpeteknikk som du kanskje har hatt hele livet. Start med én ting, og ha fokus på dette området når du trener løping. Området du bør starte først med er frekvensen på løpesteget. Prøv å korte ned på løpesteget, og samtidig øke frekvensen. Det kan bidra til at foten treffer bakken mer riktig rett under hofta hvert steg du tar. Da vil kroppsvekten din være balansert rett over foten, og du vil få en mer riktig tyngdeoverføring for hvert steg du tar.

Relaterte artikler:

Treningsprogram 5 km under 22 min

Restitusjon for 5 km under 22 min

Om forfatteren

Legg inn kommentar