Trene langturer for Sentrumsløpet

Ukentlige langturer når du trener for Sentrumsløpet er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, øke fettforbrenningen og gjøre kroppen mer energieffektiv.

Hvorfor langturer er viktig når du skal løpe Sentrumsløpet

De rolige langturene når du trener for Sentrumsløpet er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, som betyr at du forbedrer muskulaturens evne til å ta opp oksygen. God aerob utholdenhet gjør at du kan løpe lenge uten at den aerobe kapasiteten overskrides, og du går over til anaerob forbrenning. Trener du anaerobt får ikke muskulaturen nok oksygen, og som resultat vil du få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Du vil bli tvunget til å sette ned tempoet, og blir det ille nok må du stoppe opp helt.

Langturer når du trener for Sentrumsløpet er viktig for at du skal øke fettforbrenningen og å gjøre kroppen din mer energieffektiv. Når du løper langturer, vil glykogenlagrene dine gradvis tømmes. Glykogen er kroppens drivstoff, og er lagret i leveren. Med mindre glykogen, vil kroppen bruke mer fett som drivstoff, og gjennom langturer venner du kroppen til å forbrenne fett. Optimal effekt får du dersom du løper langturer med en varighet på 90 minutter eller mer. At kroppen din også kan bruke fett som drivstoff, vil være viktig når du glykogenlagrene dine er lave på slutten av Sentrumsløpet. De rolige langturene er med på å bygge både din fysiske og mentale kapasitet. Å løpe langt utfordrer din fysiske kapasitet ved belastningen det er for beina å løpe i flere timer. Denne treningen er en tilvenning for muskulaturen, slik at den gradvis tåler mer og mer.

Hvordan trene langturer for Sentrumsløpet

Start med å ta utgangspunkt i hvor langt du løper langturer nå, og gjennomføre ukentlige langturer for Sentrumsløpet. Ha en gradvis økning i hvor langt du løper fra uke til uke. Lytt til kroppen og la den bestemme hvor mye økning du tåler. Trene langturer i kupert terreng. Det vil du dra nytte av siden Sentrumsløpet har en variert løype med mye opp og ned. Intensiteten på langturene skal hovedregel være lav, men du kan avslutte de siste 5-10 minuttene av langturene med hard intensitet, men ikke oftere en hver fjerde langtur. Langturer kan være krevende, så en hviledag eller restitusjonstrening kan være ønskelig dagen etter en langtur.

Viktige langturer for Sentrumsløpet

10 km er langt nok når du løper i et høyt tempo. Belastningen på beina er stor, og langturene kan bidra til at du tåler denne belastningen enda bedre. Selv om tempoet er mye lavere på langturene enn når du løper Sentrumsløpet, vil belastningen likevel være stor når du løper i flere timer. Det å gjøre kroppen mer energieffektiv er også viktige egenskaper du vil dra nytte av når du skal løpe Sentrumsløpet.

Relaterte artikler:

Løype Sentrumsløpet 2020

Trening for å løpe Sentrumsløpet

Om forfatteren

Legg inn kommentar