Trene hardt to dager på rad

Denne artikkelen gir en omfattende analyse av fordelene og ulempene ved å trene hardt to dager på rad, og hvordan man kan balansere intens trening med skadeforebygging.

Trening er en essensiell del av en sunn livsstil, men hvordan kan man optimalt strukturere treningsdagene for å oppnå best mulig resultat? Mange treningsentusiaster lurer på om det er fordelaktig å trene hardt to dager på rad, eller om dette kan føre til overbelastning og skader.

Hard trening to dager på rad

Har du en viss erfaring med trening fra før av, har du kanskje prøvd det, å trene hardt to dager på rad. Avhengig av hvor hardt du trente, har du sannsynligvis merket hvor tøft det var på kroppen, og kanskje hadde du behov for lenger restitusjonstid i etterkant. Å gjennomføre en hard treningsøkt er en tøff belastning på kroppen, selv med tilstrekkelig restitusjon i etterkant. Å trene hardt to dager etter hverandre kan være å tøye strikken for langt, og utsette deg selv for unødvendig skaderisiko, lenger restitusjonstid og en kanskje dårligere formutvikling.

Fordeler med å trene hardt to dager på rad

Økt muskelmasse og styrke

En av de mest åpenbare fordelene ved å trene hardt to dager på rad er den potensielle økningen i muskelmasse og styrke. Når man utfører høyintensiv trening, utsettes musklene for mikroskopiske skader som kroppen deretter reparerer, noe som fører til økt muskelstørrelse og styrke. Ved å trene to dager på rad kan man øke denne stimuli, noe som kan akselerere prosessen med muskelvekst (Schoenfeld, 2010).

Forbedret utholdenhet

Trening påfølgende dager kan også bidra til å forbedre utholdenheten. Kroppen tilpasser seg ved å øke sin kapasitet til å håndtere fysisk stress, noe som kan forbedre den generelle utholdenheten og prestasjonen i andre idretter og aktiviteter (Hickson, 1980).

Rutine og konsistens

For mange mennesker er en fast treningsrutine avgjørende for å opprettholde motivasjonen og konsistensen. Ved å trene to dager på rad kan man lettere etablere en fast treningsplan, noe som kan bidra til langsiktig suksess i treningsmålene (Bauman, Sallis, Dzewaltowski, & Owen, 2002).

Ulemper og risikoer ved å trene hardt to dager på rad

Overtrening og skader

En av de største risikoene ved å trene hardt to dager på rad er overtrening. Overtrening kan føre til en rekke negative konsekvenser, inkludert muskeltretthet, redusert ytelse, og økt risiko for skader. Dette skjer fordi kroppen ikke får tilstrekkelig tid til å komme seg mellom øktene (Meeusen et al., 2013).

Manglende restitusjon

Restitusjon er en kritisk del av treningsprosessen. Uten tilstrekkelig hvile kan kroppen ikke reparere og styrke musklene, noe som kan føre til redusert muskelvekst og økt risiko for skader. Muskelrestitusjon tar tid, og uten tilstrekkelig hvile kan dette føre til kronisk tretthet og overbelastningsskader (Kreher & Schwartz, 2012).

Hormonelle ubalanser

Hormonene spiller en stor rolle i trening og restitusjon. Hard trening to dager på rad uten tilstrekkelig hvile kan forstyrre hormonbalansen, inkludert testosteron og kortisolnivåer. Dette kan føre til redusert muskelvekst, økt stress, og til og med påvirke immunsystemet negativt (Fry et al., 1991).

Relatert: Restitusjon etter hard trening

Hvorfor du ikke bør trene hardt to dager på rad

Når du gjennomfører en hard treningsøkt dagen etter hard trening, har ikke kroppen hatt tid nok til å restituere. Muskulatur, sener, ledd og leddbånd er fremdeles preget av treningen foregående dag. Når du gjennomfører nok en hard treningsøkt, påfører du kroppen din ytterligere belastning og stress, noe som gjør at du trenger enda lenger tid på å restituere. Hvis du ikke forlenger restitusjonstiden, går du på nok en treningsøkt uten at du er ferdig restituert, og overbelastningen på kroppen din akkumuleres ytterligere. Som du kan se, kan det å gjennomføre harde treningsøkter etter hverandre føre til et akkumulert behov for restitusjon som over tid ikke lar seg dekke inn, hvis du fortsetter å trene som vanlig. På sikt vil det garantert føre til stagnasjon og en dårligere formutvikling, og du øker risikoen dramatisk for at du skal pådra deg skader.

Hvorfor enkelte velger å trene hardt to dager på rad kan være en feiloppfatning om at all hard trening er bra trening. Faktum er at 80 prosent eller mer av treningen din bør være med lav intensitet. Dette er et prinsipp som også eliteutøvere følger i sitt treningsregime. Hvis du synes det er fristende å gjennomføre to harde treningsøkter to dager på rad, skal du tenke på at du på sikt ikke vil bli i bedre form av det, tvert i mot. Underskudd på restitusjon og skader kan bli en uønsket konsekvens av å trene på denne måten. Tenk heller at du blir i bedre form av å restituere, og at du kanskje heller bør gjennomføre restitusjonstrening eller hvile dagen etter en hard treningsøkt. Det er når du restituerer at du blir sterkere, raskere og mer utholdende, hvis du driver med idrett som trener opp disse egenskapene. Bygg heller videre på overskuddet du har i stedet for å brenne av alt kruttet ved å trene hardt to dager på rad.

Optimalisering av trening og restitusjon

Planlegg treningsøktene nøye

For å dra nytte av fordelene ved å trene to dager på rad samtidig som du minimerer risikoen for skader, er det viktig å planlegge treningsøktene nøye. Varier intensiteten og fokuset på øktene. For eksempel kan du fokusere på styrketrening en dag og kondisjonstrening neste dag. Dette gir ulike muskelgrupper tid til å komme seg, samtidig som du opprettholder treningsfrekvensen (Bompa & Buzzichelli, 2015).

Inkluder restitusjonsøkter

Restitusjonsøkter kan være lavintensive aktiviteter som yoga, lett svømming, eller gåturer. Disse aktivitetene øker blodstrømmen til musklene uten å påføre dem ytterligere stress, noe som kan hjelpe med å fremskynde restitusjonsprosessen (Zainuddin, Newton, Sacco, & Nosaka, 2005).

Lytt til kroppen din

En av de viktigste faktorene i å unngå skader er å lytte til kroppen din. Hvis du føler deg unormalt sliten eller opplever smerter, kan det være et tegn på at du trenger mer hvile. Å ignorere disse signalene kan føre til alvorlige skader og langvarige problemer (Mayo Clinic, 2020).

Relatert: Hvordan trene hardt

Kosthold og hydrering

Viktigheten av næring

Riktig ernæring er essensiell for å støtte både trening og restitusjon. Etter en hard treningsøkt er det viktig å fylle på med næringsstoffer som proteiner og karbohydrater for å hjelpe med muskelreparasjon og energipåfylling. Proteinrike matvarer som kylling, fisk, og belgfrukter, samt karbohydratrike matvarer som fullkorn, frukt, og grønnsaker, bør være en del av kostholdet (Phillips, 2014).

Hydrering

Hydrering spiller også en viktig rolle i restitusjonen. Vann er nødvendig for nesten alle kroppens funksjoner, inkludert muskelreparasjon og transport av næringsstoffer. Under og etter trening er det viktig å drikke tilstrekkelig med vann for å erstatte væsketap gjennom svette (Sawka et al., 2007).

Eksempler på treningsprogrammer

Program 1: Styrke og utholdenhet

Dag 1: Styrketrening

  • Knebøy: 4 sett x 8-10 reps
  • Markløft: 4 sett x 8-10 reps
  • Benkpress: 4 sett x 8-10 reps
  • Roing med stang: 4 sett x 8-10 reps
  • Skulderpress: 3 sett x 10-12 reps

Dag 2: Utholdenhetstrening

  • Løping: 30-45 minutter i moderat tempo
  • Intervaller: 10 x 1 minutt sprint med 1 minutt hvile mellom hver
  • Sykkel: 20 minutter i moderat tempo

Program 2: Helkropp og mobilitet

Dag 1: Helkroppsøkt

  • Knebøy: 3 sett x 12-15 reps
  • Pull-ups: 3 sett x maks reps
  • Push-ups: 3 sett x 15-20 reps
  • Utfall: 3 sett x 12 reps per ben
  • Planke: 3 sett x 1 minutt

Dag 2: Mobilitet og kjerne

  • Yoga: 30 minutter med fokus på strekk og pust
  • Kjerneøvelser: 3 sett x 15 reps (Russian twists, leg raises, mountain climbers)
  • Skumrulling: 10-15 minutter for hele kroppen

Konklusjon

Å trene hardt to dager på rad kan ha både fordeler og ulemper, avhengig av hvordan du strukturerer treningsøktene og hvordan du tar hensyn til kroppens behov for restitusjon. Ved å planlegge nøye, variere treningsintensiteten, inkludere restitusjonsøkter, og sikre tilstrekkelig næring og hydrering, kan du minimere risikoen for skader og maksimere fordelene av din treningsinnsats.

Husk at det er viktig å lytte til kroppen din og justere treningsrutinen basert på dine egne behov og mål. Med riktig tilnærming kan du oppnå imponerende resultater samtidig som du forebygger skader og opprettholder en sunn og balansert treningslivsstil.

Referanser

  1. Bauman, A. E., Sallis, J. F., Dzewaltowski, D. A., & Owen, N. (2002). Toward a better understanding of the influences on physical activity: the role of determinants, correlates, causal variables, mediators, moderators, and confounders. American Journal of Preventive Medicine, 23(2), 5-14.
  2. Bompa, T. O., & Buzzichelli, C. A. (2015). Periodization Training for Sports. Human Kinetics.
  3. Fry, A. C., Kraemer, W. J., Van Borselen, F., Lynch, J. M., Marsit, J. L., Roy, E. P., … & Knuttgen, H. G. (1991). Performance decrements with high-intensity resistance exercise overtraining. Medicine and Science in Sports and Exercise, 23(6), 677-683.
  4. Hickson, R. C. (1980). Interference of strength development by simultaneously training for strength and endurance. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 45(2-3), 255-263.
  5. Kreher, J. B., & Schwartz, J. B. (2012). Overtraining syndrome: a practical guide. Sports Health, 4(2), 128-138.
  6. Mayo Clinic. (2020). Overtraining: Signs and symptoms to look out for. Retrieved from Mayo Clinic
  7. Meeusen, R., Duclos, M., Foster, C., Fry, A., Gleeson, M., Nieman, D., … & Urhausen, A. (2013). Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: Joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. Medicine and Science in Sports and Exercise, 45(1), 186-205.
  8. Phillips, S. M. (2014). A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Medicine, 44(S1), 71-77.
  9. Sawka, M. N., Cheuvront, S. N., & Carter, R. (2007). Human water needs. Nutrition Reviews, 65(S1), 30-39.
  10. Schoenfeld, B. J. (2010). The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training. Journal of Strength and Conditioning Research, 24(10), 2857-2872.
  11. Zainuddin, Z., Newton, M., Sacco, P., & Nosaka, K. (2005). Effects of massage on delayed-onset muscle soreness, swelling, and recovery of muscle function. Journal of Athletic Training, 40(3), 174-180.

Om forfatteren

Legg inn kommentar