Trene gerilja kardio for effektiv forbrenning

Gerilja kardio kan være intervaller der du trener med høy intensitet for å øke forbrenningen din. Lær mer om hvordan du kan trene gerilja kardio for å komme i form!

Hva er gerilja kardio?

Gerilja kardio kan være en kombinasjon av utholdenhetstrening og styrketrening, der du gjennomfører korte, intensive intervaller som bare varer noen sekunder. Dette er trening som minner mye om HIIT trening. En gerilja økt kan bestå av intervaller som varer i 20 sekunder, med maksimalt 10 repetisjoner. Pausene kan være på 10 sekunder. Det er viktig at du varmer opp skikkelig i forkant når du skal trene gerilja kardio, gjerne 25-20 minutter, der du avslutter med 2-3 raske stigningsløp. I følge enkelte studier skal gerilja kardio gi deg en økt fettforbrenning som er mange ganger høyere enn hvis du hadde løpt 1 time på tredemølle med moderat intensitet. Formålet med korte, eksplosive intervaller gjennom kardio trening er å øke kondisjon og styrke. Høyere oksygenopptak varer i følge forskning lenger etter høyintensitiv trening enn annen trening.

Hvordan trene gerilja kardio

Selv om løping er den beste måten å trene geriljakardio, er det også mulig å gjennomføre kardio trening med svømming, roiing og spinning. Jo mer du klarer å presse deg, jo bedre kan det maksimale oksygenopptaket bli, og kroppen blir bedre til å ta opp oksygen og bygge muskler og gi økt forbrenning. Trener du tett opp mot makspuls når du trener gerilja kardio, vil øke din utholdenhet.

Gerilja kardio med makspuls

Ha en rolig oppvarming i 15-20 minutter, som du avslutter med 2-3 stigningsløp. Løp så raskt du kan i 15-30 sekunder, men ikke over anaerob terskel. Restituere 2 minutter i etterkant av intervallet. Gjenta i et passende antall repetisjoner, som er i samsvar med ditt formnivå. Ha aktiv hvile ved at du går eller jogger i pausen. Jogge ned 10 minutter avslutningsvis. En annen variant kan være at du gjennomfører intervaller på 20 sekunder med 10 sekunder pause mellom hvert intervall.

Hvor ofte du bør trene geriljaintervaller

Selv om intensiteten er veldig høy, vil belastningen være moderat når du trener gerilja kardio. Årsaken til det er at belastningen varer over et relativt kort tidsrom. Hvis du ikke gjennomfører annen trening, kan du gjennomføre geriljaintervaller 2-3 ganger i uka. Fordele disse øktene utover i uka for å ha tilstrekkelig med restitusjon. Det er viktig at du fyller opp glykogenlagrene i etterkant av treningsøktene, og har et sunt og balansert kosthold som bygger opp igjen og gir næring til muskler som bygges opp igjen i etterkant av kardiotreningen.

Gerilja kardio kan være krevende

Det krever god motivasjon for å gjennomføre gerilja kardio, og det kan være en fordel om du har et visst treningsgrunnlag fra før av. Det kan derfor være lurt for nybegynnere å starte opp med intervalltrening som har en noe lavere intensitet.

Relaterte artikler:

Null stress med HIIT trening

HIIT trening og restitusjon

Om forfatteren

Legg inn kommentar