Lær mer om hvordan du kan legge en strategi og trene for Sentrumsløpet i Oslo, med tanke på løypeprofilen til løpet.
Beskrivelse av løypa i Sentrumsløpet

Løypa i sentrumsløpet starter i Karl Johans gate og stiger opp mot slottet i en relativt tøff stigning. Derfra stiger løypa videre opp til Frognerparken. Løypa går videre rundt Frognerparken i lett kupert terreng, før det bærer ned igjen til Bygdøy Allé. Fra Bygdøy Allé er det en liten stigning opp til Frogner kirke. Derfra går det nedover, og etter 5,5 km er det en drikkestasjon. Derfra går løypa ned og forbi Oslo rådhus. Langs Akershus festning er det flatt, før noen krappe svinger og kneiker før du løper inn i Karl Johans gate igjen. De siste 500 meterne går i motbakke, før det er 150 meter ned mot mål.
Sentrumsløpet kilometer for kilometer
Den første kilometeren bør du ta det roligere, både fordi du ikke har rukket å komme skikkelig i gang ennå, og fordi bakken opp til slottet kan være tøff. Andre kilometer er lettere, der det går svakt oppover. Også her bør du spare på kreftene og ikke gi alt du har. Rundt Frognerparken den tredje kilometeren er et lett parti, men det kan være lurt å spare på kreftene også i denne fasen av løpet. Ned fra Frognerparken er det bare å gi på, og her kan du ta igjen mye av det du “tapte” de første kilometerne. Når du løper opp Bygdøy Allé, er du halvveis. Vær forsiktig så du ikke brenner av alt kneika opp til Frogner kirke, mellom 5 og 6 km. Videre er det bare å gi full gass nedover mellom 6 og 7 km, og videre flatt forbi Rådhuset, der du passerer 7 km. Du får en svak stigning forbi Akershus festning. Pass på at du ikke løper deg stokk stiv her! Den nest siste kilometeren er lettløpt. Den siste kilometeren er det en bakke opp Karl Johan, og 150 meter nedover mot mål.
Trening for sentrumsløpet
Sentrumsløpet kan være et utfordrende løp, og vil kreve at du trener variert løping med lav, moderat og hard intensitet. Siden 10 km ofte gjennomføres i høyt tempo, vil det kreve at du gjennomfører både intervalltrening og tempotrening, i tillegg til at du løper langturer for å trene opp beina til belastningen det er å holde et høyt tempo over et såpass langt tidsrom. De mange motbakkene og nedoverbakkene vil kreve at du gjennomfører variert motbakketrening, og også trener på å løpe raskt i nedoverbakker.
Relaterte artikler: