Trene for mye i starten

Trene for mye i starten. Å trene for mye i starten er vanlig blant nybegynnere. Lær hvordan og hvor mye du skal trene når du starter opp med trening.

Å trene for mye i starten

Når motivasjonen og iveren etter å komme i gang med trening er på topp, er det fort gjort å trene for mye og for hardt. Å trene for mye i starten kan både gå på motivasjonen løs, og i verste fall føre til overbelastning og skader.

I denne artikkelen vil du lære hvordan og hvor mye du bør trene i starten, når du først har kommet i gang med trening.

Hodet vil som oftest mer enn kroppen

Når du først har bestemt deg for å begynne å trene har du gjerne en oppfatning om hvordan og hvor mye du skal trene. I iveren etter å begynne å trene er det fort gjort at du overvurderer hvor mye du faktisk er i stand til å trene, i stedet for å ta utgangspunkt i ditt nåværende formnivå. Det betyr ikke at du ikke skal sette deg ambisiøse mål med treningen, men at du alltid skal ta utgangspunkt i eget formnivå når du starter å trene. Gjør du det, kan du unngå å trene for mye starten, og kroppen får en gradvis tilvenning til økt treningsbelastning som gjør at du får en god formutvikling og reduserer risikoen for skader.

Trene hyppige, men korte treningsøkter

For at du skal ha en følelse av kontinuitet i treningen, kan du gjennomføre hyppige, men korte treningsøkter, gjerne så korte som 10 minutter. Når du trener ofte vil du få utløp for lysten til å trene, og når treningsøktene er såpass korte, vil det bidra til at du ikke trener for mye i starten. Når treningsøktene er så korte, kan du også tillate deg å legge inn trening ett minutt eller to med høyere intensitet. Prøv å variere med tanke på hvordan og med hvilken intensitet du trener.

Restituere nok mellom treningsøktene

Restitusjon er spesielt viktig når kroppen din ikke er vant med belastningen den blir påført, og du vil normalt trenge mer restitusjon som nybegynner. Du bør ha som mål å ha minst én dag restitusjon mellom hver treningsøkt, og ellers når du føler at du trenger hvile.

Lytt til kroppen og vær tålmodig

Det vil nødvendigvis ta noe tid før du kommer i form, så du må være tålmodig. Kroppen trenger tid på å venne seg til økt treningsbelastning, og du må gi den tiden den trenger. Den gode nyheten er at du som nybegynner vil ha en bratt stigning på formkurven, sammenlignet med de som har trent lenger, og så lenge du trener i takt med hva kroppen klarer å tilegne seg av trening, vil du mest sannsynlig ha en kontinuerlig formstigning.

Trene for mye i starten

Å trene for mye starten kan være forskjellen på om du fortsetter å trene eller ikke. Det kan også føre til at du ikke får formutviklingen du ønsker deg, og i verste fall overbelastning og skader. Ikke trene for mye i begynnelsen og ha en treningsmengde og intensitet som er i samsvar med ditt formnivå.

Relaterte artikler:

Første dag med trening

Hvordan like å trene

Om forfatteren

Legg inn kommentar