Trene før frokost for økt fettforbrenning

I denne artikkelen vil vi gå i dybden på temaet, se på relevant forskning, diskutere fordeler, ulemper og nyanser, samt gi praktisk kunnskap som kan hjelpe leseren til å ta informerte valg.

Å trene før frokost har gjennom årene blitt et populært tema både blant mosjonister og idrettsutøvere. Mange hevder at fysisk aktivitet på tom mage kan gi økt fettforbrenning, bedre metabolsk tilpasning og potensielt gi en forbedret kroppssammensetning. Samtidig finnes det motstridende meninger om hvorvidt dette faktisk er en mer effektiv strategi enn å trene etter et måltid, og hva slags langsiktige effekter det eventuelt kan gi på helsen. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på temaet, se på relevant forskning, diskutere fordeler, ulemper og nyanser, samt gi praktisk kunnskap som kan hjelpe leseren til å ta informerte valg. Hovedmålet er ikke bare å presentere teorier og studier, men å belyse ulike perspektiver og dermed bidra til en bredere forståelse av hva det innebærer å trene før frokost for økt fettforbrenning.

Hvorfor er timing av trening og måltider viktig?

Det har lenge vært klart at det ikke bare er hva vi spiser og hvordan vi trener som spiller en rolle for helsen og prestasjonen vår, men også når vi gjør disse tingene. Idrettsforskningen har over tiår fokusert på optimale inntak av næringsstoffer før, under og etter trening for å maksimere ytelse, restitusjon og kroppen respons på trening (Burke, Hawley, Wong & Jeukendrup, 2011). Samtidig er timing av treningsøkter i forhold til måltider blitt et økende fagfelt, hvor spørsmålet om hvorvidt trening før frokost kan øke fettforbrenningen har stått sentralt.

Nøkkelideen bak å trene før første måltid på dagen er at kroppen etter en natts faste har lavere insulinnivå, tommere glykogenlagre i leveren og muligens også redusert tilgjengelighet av glukose i blodet. I teorien kan dette føre til at kroppen henter mer energi fra fettlagrene, noe som på sikt kan påvirke kroppssammensetningen i ønsket retning. Men er dette faktisk tilfelle, og i så fall, hvilke praktiske implikasjoner har det for ulike typer utøvere og mosjonister?

ROMJULSSALG! Spar stort på gaver hos MILRAB – Hundrevis av tilbud venter! KJØP NÅ 🎁✨

Kroppens metabolske tilstand i fastet tilstand

Hormonell regulering og insulin

Når vi våkner etter flere timers søvn, befinner kroppen seg i en fastet tilstand. Dette betyr blant annet at insulin, hormonet som senker blodsukkeret og fremmer lagring av energi, er lavere enn etter et måltid. I fravær av nylig tilført karbohydrat vil kroppen skru opp fettfrigjøringen fra fettvev (lipolyse) og øke fettsyreoksidasjonen i musklene. Samtidig vil glukagon, som har en motvirkende effekt til insulin, være høyere, noe som bidrar til å mobilisere energi fra kroppens lagre (González, Veasey, Rumbold & Stevenson, 2013).

Teorien går da som følger: Når glykogenlagrene er delvis tømte og insulinnivået er lavt, er kroppen mer villig til å forbrenne fett. Dette innebærer at den første energien kroppen henter under trening i en fastet tilstand i større grad kan komme fra fettsyrer lagret i kroppsfett. Dermed blir spørsmålet: Gir trening før frokost en langsiktig økning i fettforbrenning og kroppsfett-tap, sammenlignet med å trene etter en frokost?

Glykogennivåer og fettforbrenning

Glykogen er en lagringsform av karbohydrat som finnes i muskler og lever, og er en viktig energikilde under trening. Jo høyere intensitet under treningsøkten, jo mer vil kroppen lene seg på karbohydrater for å møte det raske energibehovet. I en fastet tilstand, med noe reduserte glykogenlagre, vil kroppen tilpasse seg ved å øke bruken av fett som brensel (Stannard & Thompson, 2008). Denne metabolske tilstanden kan være gunstig for å øke kroppens evne til å forbrenne fett, i hvert fall på kort sikt.

Imidlertid er det viktig å skille mellom akutt og kronisk tilpasning. At en enkelt treningsøkt før frokost øker fettsyreoksidasjonen der og da, betyr ikke nødvendigvis at den totale fettmassen reduseres mer over tid sammenlignet med trening etter et måltid. For å vurdere langtidseffekter, må man se på treningsopplegg over flere uker eller måneder. Forskning som har sammenlignet langtidseffekter, antyder at fastende trening kan gi visse metabolske fordeler, blant annet økt insulinfølsomhet og bedre glykemisk kontroll når treningen vedlikeholdes over tid (Van Proeyen, Szlufcik, Nielens & Hespel, 2010).

Forskning på fasted cardio og fettforbrenning

Kortvarige effekter av fastende trening

Mye av forskningen som har blitt gjort på trening før frokost, såkalt “fasted cardio”, har fokusert på akutte effekter. Blant annet har studier vist at forbrenningen av fett er høyere under selve treningsøkten når den gjennomføres på tom mage sammenlignet med etter et måltid (González et al., 2013). Dette skyldes i stor grad den metabolske situasjonen beskrevet ovenfor, med lave insulinnivåer og begrenset tilgang på glukose.

Men når det gjelder nettobalansen av energi og fett over hele døgnet, er bildet mer komplisert. Selv om større andel av energien forbrent under selve treningsøkten kommer fra fett, må man se dette i sammenheng med hva som spises resten av dagen. En del av litteraturen antyder at forskjellene mellom å trene fastende og fedet (dvs. etter et måltid) utjevner seg når man ser på det totale energiregnskapet over 24 timer (Schoenfeld & Aragon, 2017). Med andre ord: En høyere fettforbrenning under selve treningen vil ikke nødvendigvis oversette til større fett-tap over tid, dersom resten av dagens energiinntak og -forbruk forblir uendret.

Langtidseffekter og metabolske tilpasninger

For å identifisere eventuelle fordeler på lengre sikt har forskere sett på effekten av fastet trening over uker og måneder. Enkelte studier indikerer at det kan være en adaptiv gevinst ved å regelmessig gjennomføre trening i en fastet tilstand. For eksempel kan kroppen bli bedre til å utnytte fett som energikilde, noe som på sikt kan gi en mer effektiv metabolisme og potensielt bedre evne til å opprettholde en stabil vekt (Paoli et al., 2011; Van Proeyen et al., 2010).

En annen potensielt viktig langsiktige effekt er bedre glukosetoleranse og insulinfølsomhet. Dette er spesielt relevant for personer som er i risikogruppen for metabolsk syndrom, type 2-diabetes eller vektøkning. Å trene på tom mage kan stimulere til gunstige endringer i kroppens evne til å håndtere blodsukkeret, og dermed virke forebyggende på livsstilssykdommer over tid (Van Proeyen et al., 2010).

Det skal imidlertid understrekes at effektene er relativt små og at forskning på området ikke er entydig. Individuelle variasjoner, treningshistorie, kostholdssammensetning og ikke minst total energibalanse spiller en betydelig rolle i hvorvidt fastet trening gir langvarige fordeler på kroppssammensetning eller metabolsk helse.

Innvirkning på utholdenhet og prestasjon

ROMJULSSALG hos MILRAB – Hundrevis av gaver på tilbud! Kjøp før det er for sent! KJØP NÅ 🎁🛒

Ytelse og treningskvalitet

En viktig faktor som ofte overses i debatten om trening før frokost, er treningskvalitet og prestasjon. Dersom målet med treningen er å forbedre utholdenhet og øke intensiteten på øktene, kan tom mage-trening by på utfordringer. Lavt blodsukker og reduserte glykogenlagre kan påvirke både mental skarphet og fysisk yteevne, noe som igjen kan føre til mindre effektive økter. For at treningen skal gi optimal stimuli til muskulaturen og hjerte- og karsystemet, er det ofte nødvendig med tilstrekkelig tilgang på rask energi i form av karbohydrater (Burke et al., 2011).

Ved høyintensiv intervalltrening eller styrketrening kan mangel på energi fra karbohydrater bety at man ikke klarer å oppnå ønsket intensitet, løfte like tungt eller gjennomføre like mange repetisjoner som når man har spist en balansert frokost. Over tid kan dette undergrave eventuelle gevinster man håpet å oppnå gjennom økt fettforbrenning, fordi den totale treningsbelastningen og kvalitetsforbedringen i muskler og kardiovaskulært system blir redusert.

For utholdenhetsutøvere kan det derimot være en strategisk tilnærming å trene i en lett fastet tilstand i noen av de roligere øktene for å fremme bedre fettoksidasjon. Noen toppidrettsutøvere benytter periodisering i næringsinntaket, der visse økter gjennomføres med lavt glykogeninnhold for å øke den metabolske fleksibiliteten. Dette er imidlertid avanserte strategier som krever nøye oppfølging og kunnskap, og er neppe nødvendig for mosjonister som bare ønsker å gå ned noen kilo i fettvekt.

Restitusjon og muskelproteinsyntese

Et annet aspekt som må tas i betraktning, er restitusjon. Etter treningsøkter, spesielt styrketrening, er det viktig med tilstrekkelig tilførsel av proteiner og karbohydrater for å stimulere muskelproteinsyntesen og gjenoppbygge glykogenlagre. Hvis man konsekvent trener før frokost og venter lenge med å spise etter økten, kan det teoretisk ha negative konsekvenser for muskelvekst og restitusjon over tid.

Det er ikke dermed sagt at man ikke kan trene fastende og samtidig restituere godt. Man kan for eksempel spise et måltid rett etter økten, bestående av proteiner og kvalitetskarbohydrater, for å sikre at muskelreparasjon og gjenoppbygging av energilagre kan skje optimalt. På den måten kan man kanskje forene fordelene ved fastende trening med tilstrekkelig restitusjon.

Relatert: 10 tips som får deg i gang med løping om morgenen

Praktiske hensyn og hvem det passer for

Mosjonister vs. toppidrettsutøvere

For mosjonister som ønsker å forbedre kondisjon eller gå ned i vekt, kan trening før frokost være et praktisk verktøy for å øke det relative fettforbruket under selve økten. Det kan også være tidsbesparende, for eksempel ved å trene om morgenen før jobb. Men man bør ikke forvente mirakuløse resultater utelukkende ved å trene på tom mage. Total energibalanse, kostholdsmønster gjennom resten av dagen og treningsvolum spiller fremdeles hovedrollen i langsiktig fettreduksjon og helsemessige forbedringer.

For toppidrettsutøvere og ambisiøse mosjonister som allerede har optimalisert store deler av treningshverdagen, kan fastet trening være et nyttig verktøy i periodisering av treningen. Ved bevisst å trene noen økter med lave glykogenlagre kan man stimulere kroppen til metabolske tilpasninger som kan komme til nytte under langvarige konkurranser. Men dette er avansert praksis og bør helst gjøres i samarbeid med ernæringsfysiologer og trenere.

Personlig preferanse og toleranse

Ikke alle føler seg komfortable med å trene på tom mage. Noen opplever svimmelhet, lav energi, redusert motivasjon og konsentrasjon. For andre kan det føles lett og naturlig å trene før frokost. Individuelle forskjeller bør vektlegges høyt: Hvis fastende trening fører til dårlige prestasjoner og mistrivsel, vil trolig det negative veie opp for de teoretiske fordelene.

Det er også viktig å vurdere målsettingene: Er målet primært vektnedgang, kan fastende trening være ett av mange verktøy. Er målet å bli raskere, sterkere og generelt bedre til å prestere på høyt nivå, må man sørge for at treningsøktene har høy kvalitet, og da er tilstrekkelig næring før økten i mange tilfeller nødvendig.

Myter og misforståelser rundt fastende trening

“Fasted cardio” som en magisk løsning

En vanlig misforståelse er at trening før frokost automatisk gir et dramatisk økt fettap. Som nevnt viser litteraturen at selv om andelen fett forbrent under selve økten kan være høyere, er ikke den totale fettbalansen over tid nødvendigvis bedre sammenlignet med om man trener etter et måltid (Schoenfeld & Aragon, 2017). Fettreduksjon krever kaloriunderskudd over tid, og dette oppnås som regel best gjennom en kombinasjon av balansert kosthold, regelmessig fysisk aktivitet og tålmodighet.

Mangel på energi og proteinnedbrytning

En annen myte er at trening på tom mage fører til betydelig nedbrytning av muskler. Selv om det er sant at fastende trening kan øke proteinnedbrytningen i noen tilfeller, spesielt ved svært lange og intense økter uten påfyll av næringsstoffer, er effekten ofte minimal hvis treningsøkten er moderat og følges opp av et næringsrikt måltid. Kroppen er tilpasningsdyktig, og noen undersøkelser tyder på at regelmessig fastende trening kan øke musklenes evne til å bruke fett som brensel uten å ofre store mengder muskelprotein (Paoli et al., 2011).

Det er imidlertid en balansegang: For de som driver mye med styrketrening og ønsker maksimal muskelvekst, kan det være mer hensiktsmessig å sørge for tilførsel av proteiner og karbohydrater før og etter trening for å optimalisere muskelproteinsyntesen. Dette avhenger av prioriteringene til den enkelte utøver.

Relatert: Er spinning bra fettforbrenning

Energibalansen og helheten i kostholdet

Fastende trening og kaloriinntak

Uavhengig av om man trener før eller etter frokost, vil ikke fettmassen endre seg vesentlig hvis man fortsatt inntar flere kalorier enn man forbruker i løpet av dagen. For de aller fleste er det det totale energiinntaket og forholdet mellom makronæringsstoffer (karbohydrater, fett og proteiner) over tid som avgjør om man går opp eller ned i vekt. Trening kan påvirke sultregulering og metabolisme, men uten bevisst regulering av matinntaket er det begrenset hva slags effekt et endret måltidsmønster har på langsiktig vektendring.

For eksempel, om en person trener fastende om morgenen, men deretter spiser en ekstra stor frokost eller øker kaloriinntaket senere på dagen, vil den eventuelle fordelen i form av akutt økt fettoxidasjon under treningen kunne gå tapt. I så måte må fastende trening sees i sammenheng med resten av kostholdet og treningsregimet.

Kvalitet på kostholdet

Kvaliteten på kostholdet spiller en stor rolle i hvordan kroppen responderer på ulike treningsstrategier. Et balansert kosthold rikt på grønnsaker, fullkornsprodukter, magre proteinkilder og sunt fett vil legge et godt grunnlag for både helse og prestasjon. Å trene før frokost i kombinasjon med et sunt kosthold kan gi mer varige helseeffekter enn å trene før frokost i kombinasjon med et lite næringsrikt, energitett kosthold.

Samtidig kan sammensetningen av kveldsmåltidet spille inn på hvor godt man tolererer fastende morgenøkter. Hvis man spiser et større måltid rik på karbohydrater og proteiner kvelden før, vil man ha mer glykogen i musklene og mindre risiko for å føle seg tom om morgenen. Dette kan gjøre fastende trening mer levelig og bidra til at prestasjonen ikke reduseres like mye.

Få de beste julegavene til knallpriser hos MILRAB! ROMULSSALGET i gang – KJØP NÅ >> 🎄🔥

Helserelaterte effekter ut over kroppssammensetning

Insulinfølsomhet og metabolsk helse

Det har blitt hevdet at fastende trening kan påvirke metabolsk helse utover bare fettforbrenning. Å øke insulinfølsomheten og forbedre kroppens evne til å regulere blodsukkeret kan være gunstig for helsen på lang sikt, spesielt hos dem som er i risikogruppen for insulinresistens og type 2-diabetes. Enkelte studier har vist at trening i fastet tilstand kan fremme en bedre glykemisk kontroll når dette praktiseres regelmessig (Van Proeyen et al., 2010).

Selv om dette er et felt som trenger mer forskning, antyder funnene at fastende trening kan ha en helsegevinst utover kalori- og fettforbrenning per se. Det er imidlertid viktig å huske at forbedret insulinfølsomhet også kan oppnås ved regelmessig fysisk aktivitet i seg selv, uavhengig av om den skjer før eller etter frokost.

Appetittregulering

Noen rapporterer at det å trene før frokost kan påvirke appetitten. Enkelte opplever redusert sultfølelse etter en morgenøkt på tom mage, mens andre blir veldig sultne og risikerer å overspise senere på dagen. Dette er individuelt og kan avhenge av både fysiologiske og psykologiske faktorer.

For dem som opplever at fastende trening bidrar til bedre appetittregulering og enklere kalorikontroll, kan dette være et nyttig verktøy. For andre kan det være stikk motsatt. Her kreves det selvinnsikt og eventuell veiledning fra kostholdseksperter for å finne den beste tilnærmingen.

Relatert: Dobbel effekt med intervaller før frokost

Individuelle faktorer, genetikk og livsstil

Genetikk og predisposisjoner

Det er viktig å anerkjenne at individuelle variasjoner i responsen på fastende trening sannsynligvis skyldes komplekse samspill mellom gener, miljø og livsstil. Noen individer kan ha en genetisk disposisjon som gjør at de tolererer og responderer bedre på trening i en fastet tilstand, mens andre ikke vil ha den samme fordelen.

Genetikk kan påvirke både hvordan kroppen lagrer fett, hvor lett den mobiliserer fettlagerne, og hvor sensitiv man er for insulin. Ulike genetiske profiler kan derfor påvirke hvorvidt fastende trening gir en merkbar effekt på fettforbrenning eller metabolsk helse. Dette feltet er imidlertid fortsatt under utvikling, og per i dag er det lite praktisk anvendbar kunnskap om hvordan man kan skreddersy treningsrutiner basert på gentester.

Livsstil og søvn

Livsstilsfaktorer som søvnkvalitet, stressnivå og generell helsetilstand kan også spille inn på effekten av fastende trening. Søvn er for eksempel avgjørende for kroppens hormonnivåer, restitusjon og energimetabolisme. Å trene tidlig om morgenen uten frokost kan være utfordrende dersom søvnkvaliteten er dårlig, fordi man allerede er sliten og potensielt har lavt blodsukker ved oppvåkning.

For å få mest mulig ut av en fastende treningsstrategi, bør man sørge for god søvn, et generelt sunt kosthold og moderat stressnivå. Summen av disse faktorene kan påvirke om kroppen faktisk drar nytte av å trene i en fastet tilstand.

Spesifikke treningsformer og intensitetsnivåer

Ikke gå glipp av ROMJULSSALGET! Hundrevis av gaver til knallpris hos MILRAB! SIKRE DEG DINE NÅ >> 🎄💥

Rolig kondisjonstrening

Trening før frokost synes å være mest hensiktsmessig i forbindelse med lav- til moderatintensiv utholdenhetstrening. For eksempel kan en rolig løpetur eller en moderat sykkeltur utført tidlig på dagen bidra til økt fettforbrenning under økten og potensielt bedre metabolske tilpasninger over tid. Fordi intensiteten er lavere, vil kroppen i større grad kunne hente energi fra fett uten at prestasjonen lider nevneverdig.

Samtidig vil kvaliteten på økten forbli relativt høy, da lavintensiv utholdenhet ikke krever samme raskt tilgjengelige energi fra karbohydrater som høyintensive intervaller eller tung styrketrening. Dermed kan denne typen trening gi de mest positive effektene med minst ulempe.

Høyintensiv intervalltrening (HIIT) og styrketrening

Når det kommer til mer krevende økter, som intervaller, sprinttrening eller tung styrketrening, er det mer usikkert hvor gunstig det er å trene på tom mage. Høy intensitet krever rask energi, og uten tilstrekkelig glykogen kan ytelsen og kvaliteten på økten bli betydelig svekket. Over tid kan dette hemme treningsfremgang.

Dersom hovedmålet er å bygge muskelmasse eller forbedre maksimal styrke, er det ofte mer hensiktsmessig å sørge for næringstilførsel før trening. Dette kan sikre en mer optimal hormonrespons, bedre evne til å løfte tungt og større stimuli for muskelproteinsyntesen. Likevel er det ikke noe i veien for å eksperimentere, så lenge man er oppmerksom på egne prestasjoner og at man tar et næringsrikt måltid etter økten for å sikre restitusjon.

Praktiske råd til den som vil prøve

  1. Start forsiktig: Hvis du er uvant med å trene før frokost, start med korte og rolige økter. Kjenn etter hvordan kroppen reagerer og hvordan energi- og sultnivå påvirkes i etterkant.
  2. Test ulike intensiteter: Prøv både lavintensiv kondisjonstrening og moderat styrketrening for å se hvor prestasjonen er mest stabil. Finn en balanse der du ikke føler deg svekket og energiløs.
  3. Optimaliser kostholdet ellers i døgnet: Pass på å ha et balansert kosthold rikt på næringsstoffer. Spis et tilfredsstillende kveldsmåltid for å sikre tilstrekkelige glykogenlagre neste morgen. Etter morgentreningen bør du innta et fullverdig måltid med proteiner og karbohydrater for å fremme restitusjon.
  4. Vær tålmodig: Ikke forvent umiddelbare resultater i form av økt fettforbrenning og vektnedgang. Se heller på fastende trening som en liten puslespillbrikke i en større livsstilsstrategi. Følg med på langsiktige trender i treningskapasitet, kroppssammensetning og generell helse.
  5. Lytt til kroppen: Hvis du merker at du alltid er slapp, mister motivasjon eller opplever svimmelhet og kvalme, kan det være at fastet trening ikke passer deg. Ikke tving deg gjennom dårlige opplevelser for en antatt fordel. Juster strategien ut fra egne behov.

Et nyansert perspektiv

Å trene før frokost for økt fettforbrenning er et komplekst tema. På den ene siden finner vi teorier og studier som peker på potensielt høyere fettforbrenning og gunstige metabolske tilpasninger når kroppen utsettes for trening i en fastet tilstand. På den andre siden viser mye av forskningen at differansen i langsiktig fettap mellom fastende og ikke-fastende trening kan være marginal, og at faktorer som total energiinntak, kostholdskvalitet og treningsvolum er viktigere for resultatene.

For mange vil det viktigste være hva som er praktisk gjennomførbart og hva som opprettholder motivasjonen. Noen vil oppleve at fastende morgentrening passer godt inn i en travel hverdag og gir en følelse av «å komme i gang» på en god måte. Andre vil ha mer igjen av en lett frokost før treningsøkten for å yte bedre, og dermed få mer ut av treningen på sikt.

Det er ingen fasit som passer for alle. Individuelle preferanser, målsetninger og fysiologisk respons vil avgjøre hvorvidt trening før frokost er et hensiktsmessig verktøy. Det kan være en del av en helhetlig strategipakke for å oppnå bedre metabolsk helse, stabil vekt og en aktiv livsstil, men det bør sjelden settes opp som den eneste eller viktigste faktoren.

Konklusjon

Trening før frokost kan i mange tilfeller øke andelen fett som forbrukes under selve treningsøkten, og for noen kan det gi visse metabolske fordeler over tid. Samtidig er den langsiktige effekten på kroppsfett-tap og vektkontroll begrenset dersom man ikke tar hensyn til det totale energiinntaket og øvrige kostholdsvaner. Fastende trening kan bidra til bedre insulinfølsomhet og metabolsk fleksibilitet, men det er ingen garanti for mer effektivt fettap enn å trene etter frokost.

For dem som ønsker å benytte seg av fasted trening som en strategisk tilnærming, kan det være hensiktsmessig å gjøre dette på lavintensive økter, kombinere det med et næringsrikt kosthold, samt være oppmerksom på kroppens respons og eget energinivå. De som har prestasjonsrettede mål og ønsker maksimal effekt av tunge eller høyintensive økter, vil ofte trenge næring før trening for å yte sitt beste. Ved å forstå nyansene, skille mellom teoretisk potensiale og praktiske realiteter, og tilpasse tilnærmingen til egne forutsetninger, kan man finne en balanse som fremmer både helse og treningsglede.

Referanser

  1. Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H. S., & Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29(sup1), S17–S27.
  2. González, J. T., Veasey, R. C., Rumbold, P. L. S., & Stevenson, E. J. (2013). Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. British Journal of Nutrition, 110(4), 721–732.
  3. Paoli, A., Marcolin, G., Zonin, F., Neri, M., Sivieri, A., & Pacelli, Q. F. (2011). Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 8(1), 3.
  4. Schoenfeld, B. J., & Aragon, A. A. (2017). Fasted cardio for fat loss: The mythical unicorn. Strength and Conditioning Journal, 39(2), 35–37.
  5. Stannard, S. R., & Thompson, M. W. (2008). The effect of fasting on metabolism and performance. British Journal of Sports Medicine, 42(7), 562–568.
  6. Van Proeyen, K., Szlufcik, K., Nielens, H., & Hespel, P. (2010). Training in the fasted state improves glucose tolerance during fat-rich diet. The Journal of Physiology, 588(Pt 21), 4289–4302.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

LUKK