ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Trene for å få en lavere hvilepuls

Det er dokumentert at for høy hvilepuls øker risikoen for hjertesykdommer og død. Lær hvordan du kan trene for å få en lavere hvilepuls og bedre hjertehelse.

Hvilepuls tabell etter alder

Nedenfor har du en hvilepuls tabell som definere hva som er en fordelaktig hvilepuls eller ikke. Hvilepulsdiagrammet (pulsdiagram) under viser normalområdet for en hvilepuls i henhold til alder eller fysisk tilstand. Husk at mange ting kan forårsake endringer i din normale hjertefrekvens inkludert din alder, aktivitetsnivå og tidspunkt på døgnet.

Hvilepuls tabell basert på alder
Hvilepuls tabell basert på alder

Av tabellen kan vil lese at hvilepuls fra drøyt 80 og oppover har fått indikatoren dårlig i diagrammet. Har du en vedvarende hvilepuls over 100, bør du kontakte lege for å få sjekket ut helsetilstanden. Har du en hvilepuls som er på 55 pulsslag eller bedre i minuttet, er du sannsynligvis godt trent. Vanlig eller gjennomsnittlig hvilepuls kan være mellom 65-70 hjerteslag per minutt.

Trening for å få en lavere hvilepuls

Hele poenget med trening for å få en lavere hvilepuls, er å øke aerob utholdenhet og styrken på hjertet, slik at hjertet må jobbe med lavere intensitet når hviler, men likevel greier å forsyne cellene i kroppen med nok oksygen. Du bør trene variert og med vekslende intensitet for å ha best mulig effekt på din aerobe kapasitet. Utholdenhetsidretter som løping, sykling og langrenn kan være effektiv trening for å få en lavere puls. Trene variert med lav, moderat og hard intensitet, med en hovedvekt av trening med lavere intensitet. Når du trener regelmessig over en lenger periode, vil du etter hvert merke at du orker mer ved en gitt intensitet. Du vil også merke at hvilepulsen blir merkbart lavere. Hjertet trenger ikke lenger jobbe så hardt for å pumpe oksygenrikt blod rundt i kroppen.

Andre faktorer som kan forårsake høy hvilepuls

Faktorer som kan påvirke hjertefrekvensen din kan være

  • Aktivitetsnivå (sove, hvile, trene)
  • Treningsnivå
  • Lufttemperatur
  • Kroppsstilling (stående eller liggende)
  • Følelser og stressnivå
  • Kroppsstørrelse
  • Medisiner
  • Mat og drikke
  • Sykdom

Selv om det er mange andre faktorer som kan innvirkning på din hvilepuls, er likevel aktivitetsnivå det enkleste og viktigste du kan gjøre noe med for å få en lavere hvilepuls. Å trene for å få en lavere hvilepuls er derfor et helt avgjørende tiltak du bør iverksette med en gang. I tillegg har du en rekke andre positive helseeffekter når du trener, som mer overskudd og lavere risiko for en rekke sykdommer.

Relaterte artikler:

Hvilepuls tabell basert på alder

10 tips for å få en lavere hvilepuls

Om forfatteren

Legg inn kommentar