HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Trene etter mat

Du har sikkert hørt advarselen mot å hoppe i bassenget rett etter å ha spist. Men hvor lenge bør man egentlig vente med å trene etter mat?

Her er råd og anbefalinger for hvor lenge du bør vente med å trene etter et måltid, og hva du bør spise for å få riktig drivstoff for treningen din.

Du bør ikke trene rett etter å ha spist et stort måltid

Det er viktig å spise før en treningsøkt for å prestere ditt beste. Men hva du spiser, vil avhenge av typen trening og størrelsen på måltidet. Det er noen vanlige tommelfingerregler du bør følge. I utgangspunktet, jo større måltid, jo mer tid bør du vente på å trene. Å spise et tungt måltid rett før en treningsøkt kan forårsake gastrointestinalt ubehag – som oppblåsthet og kramper – og vil ikke gi optimal ytelse på grunn av konkurrerende krav mellom musklene og fordøyelsessystemet.

I stedet er det anbefalt å spise et lite måltid med lavt fiberinnhold omtrent 30 til 45 minutter før du deltar i korte, intense øvelser som intervalltrening med høy intensitet eller vektløfting. Disse lett fordøyelige karbohydratene brytes raskt ned for å gi drivstoff: bananer, peanøttsmør på toast, yoghurt og granola eller energibarer.

For aktiviteter med høye krav til utholdenhet, som løping eller svømming, må du lagre mer energi lenger før treningen. Da er det anbefalt en blanding av karbohydrater og protein to til tre timer før trening, for eksempel en bagel med peanøttsmør eller yoghurt med frukt.

Hvor lenge bør man vente før krevende utholdenhetstrening

Langdistanseløpere vil også ønske å spise måltider med høyt karbohydratinnhold i god tid før et maratonløp. Noen anbefaler karbolading to til tre dager før et løp med pasta, ris og poteter.

Med fysisk krevende aktivitet over lange perioder, bruker kroppen lagrede karbohydrater og fett til energiforbruk, og det er viktig å ha tilstrekkelig med energi for å holde hele distansen ut. Når det ikke er noen karbohydrater som er lett tilgjengelige i blodet, er kroppen avhengig av energilagre som kalles glykogen, som kan tømmes under en intens eller lang treningsøkt og hindrer ytelsen din. Bare vær nøye på at du ikke møter opp til løpet sulten – en granola-bar eller banan 30 minutter til en time før du står på startstreken, bør gjøre susen. Og du bør sannsynligvis holde deg borte fra mat med mye fett rett før løpet.

Gjør det som fungerer for deg

Til syvende og sist er det opp til deg å ta hensyn til hvordan forskjellige matvarer påvirker treningsytelsen, og du bør ta hensyn til hvordan du føler deg med varierende tid mellom når du spiser og trener. Alle er forskjellige med tanke på hva kroppen tåler. Det beste er å prøve forskjellige kombinasjoner av måltider eller snacks for å se hva som får deg til å føle deg best, slik at du kan holde deg sterk og ha en optimal treningsøkt.

Relaterte artikler:

Hva skal man spise etter trening

Spise før eller etter trening

Om forfatteren

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

Av Spurt

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!