Trene dyp kjernemuskulatur

Den tverrgående abdominalen er en av seks magemuskler som, når de er sterke og fleksible, bidrar til korsryggstabilisering, bedre kroppsbevegelse og smertelindring.

Du kan ta en rask aktiveringsøvelse av kjernemuskulatur, som bare tar 5 minutter å utføre.

Hvordan aktivering av dyp kjernemuskulatur kan lindre ryggsmerter

Den tverrgående magemuskelen brytes rundt den nedre delen av magen. Dette betyr at fibrene føres mot midten av kroppen din under arbeid (dvs. muskelsammentrekning). Når det skjer, strammer alle strukturene de tverrgående effektene – bekkenbein, bukinnhold og mer, inn mot hverandre og blir mer balansert i forhold til tyngdepunktet ditt. (Et resultat av dette er en tilstand av leddene som kalles kongruens.) Når det oppnås ved hjelp av muskelstyrke kombinert med god kroppsjustering, kan kongruens bidra til å avlaste trykket på ryggraden, noe som igjen kan føre til smertelindring.

Tverrgående muskler ligger nær ryggsøylen, dypt inne i magen. Nærheten til ryggraden gjør at den kan spille en stor rolle i rygghelsen.

Hva du kan gjøre for å avlaste ryggen

Du kan kjenne den tverrgående magemuskelen jobber når du hoster, nyser eller ler. Følgende øvelse kan gi deg en annen måte å føle virkningen av denne viktige ryggstabiliserende muskelen.

  • Ligg på ryggen i krokete stilling. Også kalt konstruktiv hvilestilling, hvor du ligger på ryggen med knærne bøyd og føttene flatt på gulvet. For denne øvelsen, legg hendene forsiktig – og spesielt fingertuppene (du trenger dem der) – på underlivet.
  • Pust helt inn. Prøv å føle at membranen beveger seg helt ned i magen. Den nedadgående bevegelsen av membranmuskelen gjør at lungene dine kan ta inn mer luft, noe som sannsynligvis vil gjøre det lettere for deg å føle den dype kjernemuskelen din under utpust.
  • Pust naturlig ut. Ikke bruk fancy pusteteknikker. Snarere er det bare å gjøre det som føles naturlig. Hvis du puster ut riktig, vil det sannsynligvis være en rolig og mild opplevelse.
  • Når du kommer til det punktet hvor det føles som om all – eller i det minste det meste – av luften din er pustet ut, skyver du all gjenværende luft ut. Når du gjør det, vær oppmerksom på følelsen under fingrene. Mest sannsynlig vil du føle at den tverrgående magemuskelen trekker seg sammen.

Pust inn, slipp opp spenningen og ta en pause. Gjenta denne øvelsen omtrent 10 ganger, 1-3 ganger per dag. Husk at det er veldig viktig å ikke tvinge ut pusten, bortsett fra helt på slutten når du faktisk prøver å trekke på tverrgående muskler.

Relaterte artikler:

Trening av kjernemuskulatur

Hvordan trene kjernemuskulatur

Om forfatteren