Tredemølle uten motor

I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på fordelene og ulempene med en tredemølle uten motor, slik at du kan ta et informert valg om hvilken type tredemølle som passer best for deg.

Treningen din vil være forskjellig avhengig av ditt valg. Du må satse mer på en trening på en tredemølle tredemølle uten motor, og de fleste motoriserte tredemøller har bedre funksjoner og konstruksjon. Det manuelle tredemøllen med buet belte er en nyere underkategori. De konkurrerer med de beste motoriserte tredemøllene i solid design så vel som med en høy prislapp. Du kan se dem på ditt lokale treningsstudio.

Har du vurdert å bytte ut den tradisjonelle tredemøllen med en variant uten motor? En tredemølle uten motor, også kalt en manuell tredemølle eller airrunner, gir en unik treningsopplevelse som skiller seg fra den motoriserte varianten på flere måter. I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på fordelene og ulempene med en tredemølle uten motor, slik at du kan ta et informert valg om hvilken type tredemølle som passer best for deg.

Relatert: Intervaller på tredemølle

Tredemøller uten motor

På en tredemølle uten motor beveger føttene dine seg mot beltet. Beltet beveger seg bare hvis du beveger det. Både løpere og turgåere bruker mer krefter på en tredemølle uten motor enn på en motorisert tredemølle. Dette har kondisjonsfordeler ettersom brukere kan få pulsen opp i en høyere intensitet med lavere hastighet. En studie fant at forsøkspersoner brukte 30 prosent mer energi med samme hastighet. Men avveiningen var at de foretrakk å løpe eller gå i en lavere hastighet for å holde anstrengelsen konstant.

En annen studie sammenlignet tredemøllen uten motor med en motorisert tredemølle og trening i motbakker. Løperne hadde mye høyere hjerterytme med samme hastighet når de var på en tredemølle uten motor – mer enn 20 slag per minutt i gjennomsnitt. Løperne som var lettere i vekt, måtte jobbe hardere for å få bukt med motstanden på løpebåndet.

Løpere vil finne de fleste tredemøller med flatbelte og uten motor å være uegnet på grunn av deres mindre robuste konstruksjon, og bør bare vurdere modeller med buet belte. Turgåere kan være fornøyde med en modell med flatbelte eller buet belte, og kunne få en mer intens trening med lavere hastighet.

Fordeler med tredemøller uten motor

 • Muskeldrevet: Det er sannsynlig at du vil bruke flere kalorier per kilometer. Du kontrollerer hastigheten ved å legge inn mer krefter i stedet for å prøve å holde tritt med et bevegelig belte.
 • Ingen strøm nødvendig: Du kan bruke et manuelt tredemølle hvor som helst og er ikke avhengig av å plassere tredemøllen i nærheten av en stikkontakt.
 • Sikkerhet: En ikke-motorisert tredemølle stopper når du stopper. Du trenger ikke å bruke en sikkerhetsledning for å stoppe den hvis du sklir og faller, som du burde med en motorisert tredemølle. Dette gjør det også litt tryggere for barn og kjæledyr.
 • Manuelle tredemøller med flatt belte er rimeligere. De foretrukne løpebåndene med buet belte er imidlertid dyre.
 • Treningsøkter med høy intensitet: Trening med buet belte bør være en del av treningsøkter som veksler høy og moderat intensitet.

Ulemper med tredemøller uten motor

 • Belastende: Det kan være vanskelig å få løpebåndbeltet til å bevege seg i utgangspunktet, spesielt med modeller med flatt belte. Det kan også stresse leddene dine. Hvis du har leddgikt i kne eller hofte, kan dette være et problem.
 • Mangel på funksjoner: Du vil ikke ha innebygde treningsøkter, apper og andre funksjoner. Du må bruke andre ressurser som apper og treningsplaner for å variere treningen. De fleste har et enkelt batteridrevet display som kan vise treningsdetaljer som for eksempel tid, avstand, forbrente kalorier, hastighet og en pulssensor.
 • Mindre solid: Tredemøller med flatt belte har generelt en mindre robust konstruksjon, som du kan se av brukervektgrensene. De ser også ut til å ha flere mangler som belteutglidning og støy. Sjekk brukervektgrensen for alle modeller, for å bestemme hvor solid den kan være. Manuelle tredemøller med buet belte har mer robust konstruksjon og høyere kvalitet.
 • Gå, ikke løp: På grunn av den mindre robuste konstruksjonen, er manuelle tredemøller med flate belter best egnet til å gå enn å løpe. De har også kortere belter, noe som vanskeliggjør et skikkelig steg når du løper.

Hvem passer en tredemølle uten motor for?

En tredemølle uten motor er et godt alternativ for deg som:

 • Ønsker en mer realistisk og utfordrende løpeopplevelse
 • Vil trene med høy intensitet for å forbedre kondisjon og kaloriforbrenning
 • Ønsker en tredemølle som krever minimalt med vedlikehold
 • Er opptatt av miljøet

Hvilken type tredemølle uten motor bør du velge?

Det finnes flere forskjellige typer tredemøller uten motor på markedet. Her er noen ting du bør ta i betraktning når du velger:

 • Budsjett: Manuelle tredemøller kan variere i pris fra noen få tusen kroner til over 20 000 kroner.
 • Bruksområde: Tenk på hvordan du skal bruke tredemøllen. Skal du bruke den til å gå, jogge eller løpe?
 • Størrelse og vekt: Manuelle tredemøller kan være ganske store og tunge, så det er viktig å velge en modell som passer til plassen du har tilgjengelig.
 • Funksjoner: Noen manuelle tredemøller har ekstra funksjoner som pulsmåler og display.

Treningstips for tredemølle uten motor

Her er noen tips for å få mest mulig ut av treningen på en tredemølle uten motor:

 • Start sakte: Begynn med å gå eller jogge i et moderat tempo for å bli vant til bevegelsen på tredemøllen.
 • Øk intensiteten gradvis: Etter hvert som du blir sterkere, kan du øke intensiteten på treningen ved å løpe raskere eller lenger.
 • Varier treningen: For å unngå kjedsomhet og for å trene hele kroppen, kan du variere treningen din med forskjellige intervaller, bakker og øvelser.
 • Hold deg hydrert: Det er viktig å drikke rikelig med vann under treningen, especially on a manual treadmill where you will be exerting more effort.
 • Lytt til kroppen din: Stopp hvis du føler smerte eller ubehag.

Relatert: Motbakkeintervall på tredemølle

Eksempler på treningsøkter

Her er noen eksempler på treningsøkter du kan prøve på en tredemølle uten motor:

 • Intervalltrening: Veksle mellom korte perioder med høy intensitet og perioder med moderat intensitet. For eksempel kan du løpe i 30 sekunder og jogge i 30 sekunder, og gjenta dette i 10 minutter.
 • Bakketrening: Løp på en incline for å øke utfordringen. Du kan enten bruke en manuell tredemølle med innebygd incline, eller du kan plassere klosser under fronten av tredemøllen for å heve den.
 • Sprinttrening: Gjør korte spurter med maksimal intensitet. For eksempel kan du sprinte i 10 sekunder og hvile i 10 sekunder, og gjenta dette 10 ganger.

Sikkerhetstips

Her er noen sikkerhetstips for å bruke en tredemølle uten motor:

 • Bruk riktig fottøy: Bruk komfortable joggesko med god støtte for å unngå skader.
 • Varm opp før du starter: Gjør noen enkle oppvarmingsøvelser for å forberede kroppen din på treningen.
 • Hold deg fast i rekkverket: Hold deg fast i rekkverket for å holde balansen, especially when starting or stopping the treadmill.
 • Vær oppmerksom på omgivelsene dine: Sørg for at du har god plass rundt deg når du bruker tredemøllen.

Konklusjon

En tredemølle uten motor kan være et flott verktøy for å forbedre kondisjon, styrke og kaloriforbrenning. Ved å følge disse tipsene kan du få mest mulig ut av treningen din og unngå skader.

Om forfatteren