Tips for vinterløping

Med riktig forberedelse og utstyr kan du få en fantastisk løpeopplevelse selv i de kaldeste månedene. I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips og råd for å gjøre vinterløpingen til en trygg og givende aktivitet.

Tips for vinterløping

Vinteren er her, og for mange løpere betyr det en utfordrende tid å holde seg aktiv. Men selv om kulden og snøen kan virke avskrekkende, er vinterløping faktisk en flott måte å holde seg i form og nyte den friske, kalde luften. Med riktig forberedelse og utstyr kan du få en fantastisk løpeopplevelse selv i de kaldeste månedene. I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips og råd for å gjøre vinterløpingen til en trygg og givende aktivitet.

Trening ute om vinteren

Å gjennomføre løpetrening ute om vinteren da kvikksølvet kryper godt under null, kan gjøre noe med motivasjonen til alle løpere, også de mest hardbarka. Å løpe ute uansett vær, enten det sludder, regner, snø eller er bitende kulde krever at du er godt mentalt forberedt. Hvilke klær du bruker når du jogger ute er viktig for at du skal ha en best mulig løpsopplevelse. Løping i kaldt vær på grunn av dårlige klær skal i hvert fall ikke hindre deg fra å løpe ute. Varme løpeklær er derfor alfa og omega, men ikke for varme! Å jogge på snøføre kan være fantastisk, vel og merke hvis du har feste. Å løpe på snøføre gir deg ikke så mange andre muligheter enn å pigge de vanlige løpeskoene, i hvert fall ikke når temperaturen er rundt null grader.

Relatert: Effektiv vintertrening for løpere

Hvorfor vinterløping?

Før vi går inn i tipsene, la oss se på hvorfor du bør vurdere vinterløping som en del av treningsrutinen din. Her er noen gode grunner:

 1. Friske luften: Vinteren bringer med seg frisk, kald luft som kan være revitaliserende og forbedre ditt generelle velvære.
 2. Mindre overoppheting: Du trenger ikke bekymre deg for overoppheting på samme måte som om sommeren, noe som kan føre til bedre prestasjon og komfort.
 3. Færre mennesker: De fleste løpere velger å holde seg inne i de kalde månedene, noe som betyr at du kan ha løpestiene nesten for deg selv.
 4. Mental styrke: Vinterløping kan hjelpe deg med å bygge mental styrke og utholdenhet, da det krever ekstra motivasjon og disiplin.

Nå som vi har sett på hvorfor vinterløping kan være flott, la oss dykke inn i tipsene for å få mest mulig ut av denne aktiviteten.

Tips for vinterløping

1. Kle deg riktig

Å ha riktig bekledning er alfa og omega ved løping i kaldt vær. Å fryse seg gjennom treningsøkta inviterer ikke akkurat til gjentakelse. Det er viktig at du ikke kler deg for varmt. Å løpe med for varme klær er nesten like ubehagelig som å fryse. Derfor bør du kle deg så du fryser litt med en gang når du kommer ut av døra, og kan løpe deg varm på 1-2 km. Løping når det er vinter og kaldt ute krever ull. Ha alltid et ullag innerst både på overkroppen og underkroppen. Er det 10-15 minusgrader bør du vurdere å ha to ulllag, eventuelt fleecelag over ulla. Vindtett jakke og vinterløpetights er også påkrevd. Områdene du fryser mest er gjerne ører, hender og håndledd. Sørg derfor for å ha en ullue som går godt nedover ørene, og hansker med innerlag av ull, og som er vindtette. Trekk jakka godt over hanskene, slik at du ikke fryser på håndleddene. Ullsokker i joggeskoene er påkrevd, og det holder gjerne ned mot 10-15 minusgrader. Blir det enda kaldere, kan det være at du må ha tykke ullsokker for å holde varmen.

Det aller viktigste når det kommer til vinterløping er riktig klesvalg. Du må kle deg for å beskytte deg mot kulde, vind og fuktighet. Her er noen nøkkeltips:

 • Lag-på-lag: Bruk lag-på-lag-prinsippet for å regulere kroppstemperaturen. Start med et fukttransporterende lag innerst, deretter et isolerende lag og til slutt et vind- og vanntett ytterlag.
 • Vindtett og vanntett: Sørg for at ytterlaget ditt er både vindtett og vanntett for å beskytte deg mot elementene.
 • Hode, hender og føtter: Bruk en lue som dekker ørene, hansker som holder hendene varme, og løpesko med god isolasjon for å holde føttene komfortable.
 • **Refleks: **Da dagene er kortere om vinteren, er det viktig å være synlig for andre trafikanter. Bruk refleks eller lys for å øke synligheten din.

2. Velg riktig skotøy

Skotøyet ditt spiller en avgjørende rolle når du løper i kaldt vær. Her er noen tips for å velge riktige løpesko:

 • Isolasjon: Velg løpesko med god isolasjon for å holde føttene varme. Noen modeller har til og med innebygde pigger for bedre grep på isete underlag.
 • Vanntett: Skoene bør være vanntette for å holde føttene tørre i slush og snø.
 • Passform: Sørg for at skoene har riktig passform med litt ekstra rom for tykkere sokker.

3. Vinterløping med kortere treningsøkter

Gjennomføre kortere treningsøkter når du trener løping om vinteren. Ha heller flere kortere treningsøkter, enn færre lengre treningsøkter. Vinterløping med kortere og mer effektive treningsøkter, kan gjøre treningen mer motiverende og du vil ha tilnærmet like gode treningsøkt. Vinteren er uansett utenom sesong, og hovedvekten av treningen skal være med lav intensitet. I stedet for å kave med lange, tunge treningsøkter, kan du heller bygge treningsvolumet sakte, men sikkert med kortere treningsøkter.

4. Vinterløping med lav intensitet

Vinterløping er tiden for basistrening. Dette er en periode der du bør ha fokus på å bygge opp treningsmengde. Hovedvekten av treningen bør være med lav intensitet. Vinteren er ikke tiden for å sette nye fartsrekorder på trening! Trene med lav intensitet i variert terreng, i den grad det lar seg gjøre.

Relatert: Effektiv løpetrening ute om vinteren

5. Tilpass løpeturen

Når du løper om vinteren, er det lurt å tilpasse ruten din for å sikre en trygg opplevelse. Her er noen tips:

 • Velg godt opplyste ruter: Da det blir tidlig mørkt om vinteren, bør du velge ruter som er godt opplyste eller løpe med hodelykt for å se og bli sett.
 • Unngå glatte steder: Prøv å unngå isete eller glatte områder. Løp heller på snødekte stier eller veier som er godt saltet.
 • Hold deg nær hjemmet: I tilfelle været blir ekstremt, er det lurt å holde deg i nærheten av hjemmet ditt.

6. Oppvarming og nedkjøling

Vinterløping kan være ekstra krevende for kroppen din, så det er viktig å gi den en god oppvarming og nedkjøling. Start løpeturen din innendørs med noen dynamiske øvelser for å varme opp musklene, og avslutt med noen statiske strekk for å forhindre stivhet.

7. Vær forsiktig med tempoet

Det er viktig å justere tempoet ditt når du løper om vinteren. Under kaldt vær kan det være vanskeligere for kroppen å opprettholde samme hastighet som om sommeren. Vær tålmodig og fokuser på å opprettholde konsistens i stedet for å slå personlige rekorder.

8. Hydrering og ernæring

Selv om du ikke svetter like mye som om sommeren, er det viktig å holde deg hydrert når du løper i kaldt vær. Drikk vann eller sportsdrikke etter behov. Når det gjelder ernæring, kan du velge energibarer eller geléer som ikke stivner i kulden.

9. Hold motivasjonen oppe

Vinterløping kan være utfordrende, men å holde motivasjonen oppe er nøkkelen til suksess. Finn en løpepartner eller bli med i en løpegruppe for å holde deg ansvarlig. Sett deg små mål og belønn deg selv når du når dem.

Relatert: Utholdenhetstrening om vinteren

8. Vær oppmerksom på været

Værprognoser kan være veldig uforutsigbare om vinteren, så det er viktig å være oppmerksom på været før du drar ut på en løpetur. Hold deg oppdatert på temperatur, vindforhold og eventuelle varsler om snø eller is. Hvis forholdene blir ekstreme, bør du vurdere å utsette løpeturen eller finne en alternativ aktivitet innendørs.

9. Investere i riktig utstyr

Riktig utstyr kan gjøre en stor forskjell når du løper om vinteren. Her er noen ekstra tips for utstyr:

 • Gamasjer: Gamasjer er gode for å hindre snø og slaps fra å komme inn i løpeskoene og holde føttene tørre.
 • Brodder: Hvis du løper på isete veier eller stier, kan brodder være en livredder for å forhindre fall.
 • Løpetights: Investér i spesielle løpetights som er isolerte og varme, spesielt om du er ute på de kaldeste dagene.
 • Pustemaske: Noen løpere foretrekker å bruke en pustemaske for å forvarme den kalde luften før den kommer inn i lungene. Dette kan være spesielt nyttig om du har sensitivt luftveissystem.

10. Restitusjon

Etter en vinterløpetur er det viktig å gi kroppen din riktig omsorg. Her er noen tips for etterbehandling og restitusjon:

 • Dusj raskt: Kom deg ut av de kalde, våte klærne og ta en varm dusj så snart du er tilbake. Dette hjelper til med å gjenopprette kroppstemperaturen din og forhindrer kuldeskader.
 • Stretching: Gjør noen gode utstrammingsøvelser for å forhindre stivhet og muskelspenninger.
 • Næring: Spis en balansert måltid eller en proteinrik snack innen en time etter løpeturen for å hjelpe med muskelgjenoppretting.
 • Hydrering: Fortsett å drikke vann for å erstatte eventuell væske du har mistet under løpeturen.

11. Planlegg for variasjon

For å unngå kjedsomhet og stagnasjon er det lurt å planlegge forskjellige løyper og varierende lengder på vinterløpeturene dine. Utforsk nye områder, prøv ulike terreng, og inkluder bakker og nedoverbakker for å holde treningen interessant. Å legge til variasjon kan også hjelpe deg med å utfordre forskjellige muskelgrupper og forbedre din løpeytelse.

12. Lytt til kroppen

Til slutt, vær alltid oppmerksom på kroppen din når du løper om vinteren. Hvis du føler deg ukomfortabel, veldig kald, eller opplever smerte, bør du stoppe løpeturen og komme deg til et trygt og varmt sted. Det er viktig å kjenne grensene dine og ikke utsette deg for fare i ekstreme værforhold.

Relatert: Treningsprogram for løping om vinteren

Konklusjon

Vinterløping kan være en givende opplevelse hvis du er godt forberedt. Med riktig utstyr, tilpasninger og råd, kan du fortsette å nyte løpingen gjennom hele vinteren. Husk alltid å lytte til kroppen din og tilpasse løpeturene etter forholdene. Med litt tålmodighet og dedikasjon kan du holde deg aktiv og sunn gjennom den kalde årstiden. Så kle deg godt, knyt løpeskoene og nyt den vakre vinteren mens du holder deg i form!

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar