Tidlige tegn på graviditet

Hvis du har en vanlig månedlig menstruasjonssyklus, er det tidligste og mest pålitelige tegn på graviditet en menstruasjon som uteblir. Lær mer om flere tegn på tidlig graviditet.

I de første ukene av svangerskapet kan du ha en blødning som ligner på en veldig lett menstruasjon, med noen flekker eller bare miste litt blod. Dette kalles implantasjonsblødning. Hver graviditet er annerledes, og ikke alle vil legge merke til alle disse symptomene.

Føler meg syk under graviditet

Du kan føle deg syk eller være syk. Dette er kjent som morgenkvalme, men det kan skje når som helst på dagen eller natten. Disse symptomene starter vanligvis når du er rundt 4-6 uker gravid. Hvis du er syk hele tiden og ikke kan holde noe nede, oppsøkt fastlege. Du kan ha hyperemesis gravidarum, en alvorlig tilstand under graviditet som forårsaker alvorlig oppkast og trenger behandling.

Trøtthet er vanlig i svangerskapet

Det er vanlig å føle seg sliten, eller til og med utmattet, under graviditeten, spesielt de første 12 ukene eller så. Hormonelle endringer i kroppen din på dette tidspunktet kan få deg til å føle deg sliten, syk, følelsesmessig og opprørt.

Ømme bryster tidlig i svangerskapet

Brystene dine kan bli større og føles ømme, akkurat som de kan gjøre før mensen. De kan også krible. Venene kan være mer synlige, og brystvortene kan bli mørkere og skille seg ut.

Å tisse oftere tyder på graviditet

Du kan føle behov for å tisse oftere enn vanlig, inkludert om natten. Andre tegn på graviditet du kan legge merke til er:

  • forstoppelse
  • mer vaginal utslipp (uten smerter eller irritasjon)
  • merkelig smak, lukt og sug

I begynnelsen av svangerskapet kan det hende du ikke lenger liker mat eller drikke du pleide å nyte.

Du vil kanskje legge merke til:

  • en merkelig smak i munnen din, som noen beskriver som metallisk
  • du har lyst på ny mat
  • du mister interessen for visse matvarer eller drikker du pleide å nyte, for eksempel te, kaffe eller fet mat
  • du mister interessen for røyking
  • du har en mer sensitiv luktesans enn vanlig – for eksempel lukten av mat eller matlaging

Hvis du er bekymret for symptomer du har, snakk med fastlegen eller jordmoren din.

Hvis graviditetstesten din er negativ

Et positivt testresultat er nesten helt sikkert riktig, så lenge du har fulgt instruksjonene riktig. Et negativt resultat er mindre pålitelig. Hvis du får et negativt resultat og fortsatt tror at du kan være gravid, må du vente en uke og prøve igjen.

Relaterte artikler:

Gravid uke 17

Hvordan trene når man er gravid

Om forfatteren