Test GARMIN fenix 5X Plus Sapphire klokke

0
369
GARMIN fenix 5X Plus Sapphire klokke
Foto: Milrab.no
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Garmin Fenix ​​5x Plus Sapphire er kongen av GPS-klokker når det kommer til funksjoner og navigasjonsevner. Les mer om GARMIN fenix 5X Plus Sapphire!

Garmin Fenix ​​5x Plus Sapphire kan hjelpe deg med å unngå overtrening, forbedre teknikk, informere deg om at du må gå ned på grunn av fysiologiske forandringer når du er i høy høyde, og til og med hjelpe deg med å lykkes på golfbanen. Klokken har så mange funksjoner at den kan støtte trening i stort sett alle idretter du ønsker.

Funksjoner

Denne klokken er blant de mest kjente klokkene som finnes på markedet i dag. Faktisk er det så mange funksjoner som tilbys på Garmin Fenix ​​5x Plus at hver gang vi hadde den på, overrasket den oss med en eller annen ny dynamikk eller metrikk. Funksjoner som GarminPay, bakgrunnsnavigasjonskartlegging og musikklagring i klokker er det som gjør at denne klokken virkelig skiller seg ut blant konkurrentene.

Høydemåler og barometer

Stort sett alle high-end GPS-klokker tilbyr høydemåler, barometer og kompass, men Garmin Fenix ​​5x Plus har også en stormalarm som kan advare deg når det barometriske trykket synker, noe som indikerer at det kommer en storm. Vi fant dette spesielt nyttig når vi var på fjellturer, da vi da kunne forberede oss mer effektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!


Garmin-appen og Garmin Connect-nettplattformen

Når du vurderer en klokkes funksjoner, må du selvfølgelig også vurdere den tilhørende appen og nettplattformfunksjonene. Vi oppfordrer alle som kjøper en ny GPS-klokke til å først laste ned appene og gå igjennom dem før de tar en beslutning om å kjøpe. Garmin-appen og nettplattformen (Garmin Connect) er sannsynligvis den mest bygde av alle merkene som vi testet. Funksjonslisten på Garmin-programvaren er omfattende og inkluderer elementer som noen konkurrenter ikke tilbyr.

En spesiell funksjon som vi bruker mye, spesielt for triatlontrening, er muligheten til å lage tilpassede treningsøkter som du deretter kan synkronisere med Fenix ​​5x Plus. Dette gjør at klokken kan fortelle oss, for eksempel hva vår neste drill i bassenget er, inkludert avstanden. Eller hvis du vil kjøre fartlek eller HIIT, vibrerer klokken eller lager en lyd som indikerer at det er på tide å sprinte, eller når det er på tide å ta det roligere. Vi brukte denne funksjonen nesten hver dag.

Hvis vi hadde trent sone 2-trening for ultramaraton, ville vi programmert treningen og synkronisert den med Garmin Fenix ​​5x Plus. Når pulsen falt for lavt, eller overskred den spesifiserte pulssonen, pep eller vibrerte klokken, og lot oss vite at når vi trengte å justere. Denne funksjonen holdt oss i hjertefrekvenssonen vi planla å trene, mens vi frigjør oss fra å stadig se på klokken.

De fleste Garmin-klokker fra midten til høy rekkevidde får tilgang til dette treningsverktøyet via Garmin Connect. Fordi Garmin er ledende innen smartwatchmarkedet, er det tusenvis av apper og widgets laget av Garmin og tredjepartsutviklere tilgjengelig for deg å laste ned. Dette og det faktum at Garmin Fenix ​​5x Plus Sapphire har intern lagring, betyr at du kan tilpasse funksjonene, ansiktsvisningen og sporingsalternativene på en tilsynelatende uendelig måte.

Fitness Tracker og Running Dynamics i Garmin Fenix 5x Plus

Garmin Fenix ​​5x Plus ser ut til å tilby et ubegrenset utvalg av idretter å velge mellom når du tilpasser listen over aktiviteter du vil spore. Hvis du bare sporer løpene dine, vil den ikke skuffe deg. Klokken gir det du kan forvente av en high-end GPS-klokke som timing, avstand, hjertefrekvens og tempo. Og hvis du kombinerer den med HRM‍-‍Run Garmin brystbelte, kan du også få tråkkfrekvens, vertikal svingning, bakkekontakttid, sammen med tid, skrittlengde og vertikalt forhold. Det er mye data!

Naturlig, eller uten hjelp av en app, kan klokken også gi deg anbefalte restitusjonstider, forutsi løpstider, utføre en stresstest for hjerterytme, finne din funksjonelle terskelkraft eller laktatterskel. Listen fortsetter. Med tanke på korrekte ytelsesestimater, VO2 maks, forbedrings- og gjenopprettingsnivåer, tilbyr ingen andre klokker deg en så omfattende pakke.

GPS

Denne klokken kan bruke GPS, GLONASS og Galileo satellitter. På grunn av denne mangefasetterte tilnærmingen, er dens nøyaktighet langt overlegen i forhold til modeller som bare bruker GPS. Standardinnstillingen utenfor boksen får bare tilgang til GPS-satellittene. Du må velge de andre satellittsystemene manuelt. Vær imidlertid oppmerksom på at dette kan redusere batteriets levetid.

USA kjører GPS, russerne kjører GLONASS, og europeerne kjører Galileo. Galileo skal visstnok være den mest nøyaktige av de tre, men uttaler at det ikke fullfører bildet. Du må også vurdere plasseringen av antennen i klokken, dekningen på din plassering, hvor satellittene er plassert, hvor mange satellitter som er der oppe, etc. Å prioritere ett satellittnettverk fremfor et annet basert på påstått systemnøyaktighet har ganske enkelt for mange variabler. Teoretisk sett, selvfølgelig, jo mer satellittsystemer som en klokke kan bruke, jo mer nøyaktig bør det være.

En annen viktig funksjon i Garmin Fenix ​​5x Plus Sapphire som ingen andre klokker i testen har, er bakgrunnsnavigasjonskartet. De fleste GPS-klokker viser bare en brødsmulelinje på tom bakgrunn, men i likhet med Google Maps eller bilnavigasjonsenheten har Fenix ​​5x en kartvisning.

Denne funksjonen kan være ekstra nyttig når du kommer til et veiskille med fire retningsvalg, eller hvis du trenger å se et gatenavn. Husk, selv om denne klokken har en stor monitor, er den ikke så stor som telefonen din, så den virker litt overfylt når du bruker navigasjonen. Vi fant ut at i Europa hjalp kartet virkelig når du navigerte på de små og svingete veiene gjennom byer og landsbyer.

Pulsoksymeter

En unik funksjon som Garmin Fenix ​​5x Plus tilbyr er en pulsoksymeter. Dette tilbys bare i ett annet ur i Garmin’s kolleksjon, og ingen andre klokker i vår anmeldelse har et pulsoksymeter. Denne funksjonen måler nivået av oksygenmetning i blodet.

Hvorfor trenger du dette? Hvis du prøver å akklimatisere deg til høye høyder, hjelper denne informasjonen med å avgjøre om det er trygt for deg å fortsette å stige opp eller ikke. Hvis oksygenmetningen din er for lav, betyr det at du ikke har akklimatisert deg til høyden. Hvis det er tilfelle, må du vurdere å gå ned eller stoppe for å forhindre forskjellige høydesykdommer.

Andre funksjoner:

  • Garmin Pay – legg til kredittkortinformasjonen din i Garmin Connect-appen og betal med klokken
  • Live tracking – send en lenke til dine venner og familie slik at de kan se hvor du er i sanntid
  • Last ned golfbaner
  • Søvnovervåking
  • Finn klokken min eller finn telefonen min
  • 500 sanger
  • Garmin Move IQ – kan omtrent spore aktiviteter mens du ikke er i aktivitetsmodus, for eksempel under en kort sykkeltur
  • Telefonvarsler

Enkel å sette opp

For antall funksjoner den har, tar ikke Garmin Fenix ​​5x Plus mye tid å konfigurere. Det eneste som tar lengre tid er å oppdatere navigasjonskartene, som tok omtrent en time for oss. Dette er ganske raskt sammenlignet med en kartoppdatering på GPS-håndholdte enheter eller autoenheter. Fordelene med å ha bakgrunnskartene oppveier langt den ekstra timen med ventetid under oppsettet.

Brukervennlighet

Denne klokken har et enormt antall funksjoner og de vanlige fem knappene som mange Garmins har. Hvis du allerede er vant til en Garmin-klokke, bør overgangen være rask. Hvis du er ny på Garmin eller smartwatch-verdenen, kan det ta litt tid å lære å navigere til funksjonene. Når det er sagt, hvis du er en idrettsutøver som bruker denne klokken daglig, bør det ikke ta lang tid i det hele tatt å få følelsen av det.

Fordi Garmin Connect-appen og nettplattformen også tilbyr en rekke muligheter, foreslår vi at du starter læringskurven i appen og deretter går videre til nettet hvis du vil.

Batteritid til Garmin 5x Plus

Fenix ​​5x Plus har så mange funksjoner at det ikke er overraskende at batterilevetiden ikke er fantastisk for normal bruk (daglig smartwatch og trening i løpet av uken). Klokker med svarte og hvite skjermer eller veldig få funksjoner varer mye lenger.

Ved regelmessig bruk vil batteriet vare 1 til 1,5 uker. Fordi vi hadde den koblet til mobiltelefonen og gjorde kortere treningsøkter for å høre på musikk, fikk vi vanligvis omtrent en uke ut av det før vi måtte lade. Vær oppmerksom på at vår erfaring viser at det å spille musikk som er lagret i enheten, trekker betydelig ned på batteritiden.

Hvor Garmin Fenix ​​5x Plus skinner, er batterilevetid under en aktivitet. Ultraløpere og ultrasyklister kan feire – vi løp den til 27 timer og 25 minutter, og hadde fortsatt 20% batterilevetid. Det er lenge når du tenker på at klokken kjørte med GPS og registrerte alle disse datafunksjonene som den utmerker seg med!

Nøyaktighet

Vi målte nøyaktigheten til pulsmåleren og kartleggings- og avstandssporingsfunksjonene. Som en av de dyreste klokkene i testen vår, forventet vi at Garmin Fenix ​​5x Plus skulle være på plass, og det var ganske nært. Pulsdataene korresponderte for det meste med vår test for kontroll av brystbelte.

Vi sammenlignet klokkens avstandsberegning mot samme rute i Google maps og mot de andre klokkene. Vi testet det mot Suunto Baro 9. Begge rapporterte samme avstand, som var 0,01 av fra Google maps, så vi følte at det var veldig nøyaktig. Suunto Baro 9 var kanskje 1-2 meter mer konsistent når du gikk rundt hjørnene, ble liggende på kanten av veien osv. Dette påvirket ikke avstandsmålingen. At Suunto Baro 9 kartsporingslinje gjennomgående var bedre enn Garmin Fenix ​​5x Plus, ga oss ytterligere bevis på at satellittsystemene som en klokke bruker, bare er en faktor i dens nøyaktighet. Dette er fordi Baro 9 ikke bruker det svært nøyaktige satellittsystemet Galileo.

Design på Garmin Fenix 5x Plus

Armbåndet passet alle testerne våre godt. Den holdt denne enorme klokken sikkert nok til at vi ikke merket problemer med pulsmålingene, glidingen eller ubehaget uavhengig av testernes håndleddstørrelse. Når det er sagt, er denne klokken svær. Det er ikke bare den tyngste av alle klokkene vi testet, men også den største.

Garmin Fenix ​​5x Plus passet ikke under mange testers løpejakker, og vekten merkes. Garmin lager lettere og mindre utgaver av Fenix ​​5. Dette er Fenix 5S Plus Sapphire og Fenix 5 Plus Sapphire, men begge har MYE mindre batterilevetid under aktiviteter og har ikke pulsøksfunksjonen. Hvis du har mindre håndledd eller liker å bruke strammere jakker mens du løper, anbefaler vi at du prøver denne klokken på før du kjøper den og sammenligner den med en annen klokke på det andre håndleddet.

Verdi

Hvis du er en hardcore-løper som ønsker å øke spillet ditt, kan denne klokken hjelpe deg, men du må ha råd til den høye prislappen. Hvis du vil ha en klokke designet som et treningsverktøy i verdensklasse, er dette klokken for deg.

Relaterte artikler:

Trene løping i maratonfart

Den beste måten å trene løping

Annonse fra X-LIFE