Terskeltrening på tredemølle

Lær alt du trenger å vite om terskeltrening på tredemølle! Denne artikkelen gir deg en grundig innføring i hvordan du kan gjennomføre terskeltrening på tredemølle.

Terskeltrening er en effektiv treningsmetode for å øke kondisjon og utholdenhet. Ved å trene på terskelfarten din, pusher du deg til å løpe raskere og lenger uten å akkumulere for mye melkesyre. I denne artikkelen skal vi se nærmere på terskeltrening på tredemølle, inkludert fordeler, utførelse og tips for å få mest mulig ut av treningen.

Hva er terskelfart?

Terskelfarten din er den hastigheten du kan løpe i en lengre periode uten at melkesyreproduksjonen overstiger kroppens evne til å fjerne den. Dette kalles også anaerob terskel. Når du løper over terskelfarten, vil du raskt begynne å føle deg sliten og melkesyre vil hope seg opp i musklene.

Relatert: Trene effektivt på tredemølle

Fordeler med terskeltrening

Terskeltrening har en rekke fordeler for både mosjonister og profesjonelle løpere:

 • Øker kondisjon og utholdenhet: Ved å trene på terskelfarten din, øker du din aerobe kapasitet, noe som gjør at du kan løpe raskere og lenger.
 • Forbedrer løpsøkonomien: Terskeltrening kan hjelpe deg å løpe mer effektivt, noe som betyr at du bruker mindre energi for å løpe i samme tempo.
 • Gjør deg mer mentalt robust: Terskeltrening er mentalt krevende, men kan gjøre deg mer robust og bedre rustet til å håndtere hardt løp under konkurranser.
 • Forbereder deg til løpskonkurranser: Terskeltrening er en viktig del av treningen for å forbedre løpstiden din på distanser fra 5 km til maraton.

Hvordan utføre terskeltrening på tredemølle?

Før du starter med terskeltrening, er det viktig å finne din terskelfart. Dette kan du gjøre ved å ta en terskeltest på tredemølle eller ved å bruke en pulsklokke med laktatmåler.

Når du vet din terskelfart, kan du begynne med terskeltrening. Her er et eksempel på en enkel terskeltrening:

 • Oppvarming: 10-15 minutter med lett jogging og dynamisk oppvarming.
 • Terskelintervall: Løp i 20-30 minutter på terskelfarten din.
 • Pause: 2-3 minutter med lett gange eller jogging.
 • Gjenta: Gjenta terskelintervallet 1-2 ganger.
 • Nedjogg: 10-15 minutter med lett jogging og statisk uttøying.

For å øke vanskelighetsgraden gradvis, kan du øke lengden på terskelintervallene, antall repetisjoner eller terskelfarten din.

Relatert: Tredemølle hjemme

Tips for å få mest mulig ut av terskeltrening

 • Varm opp godt: En god oppvarming er viktig for å forberede kroppen på hardt løp.
 • Hold et jevnt tempo: Det er viktig å holde et jevnt tempo under terskelintervallet.
 • Lytt til kroppen din: Stopp hvis du føler deg uvel eller har smerter.
 • Varier treningen: Kombiner terskeltrening med andre typer løpetrening for å unngå overtrening.
 • Ha det gøy: Terskeltrening kan være hardt, men det skal også være gøy!

Aerob kapasitet og trening

Aerob trening er når muskulaturen får nok oksygenrikt blod tilført fra hjertet og lungene som gjør at du kan løpe lenger og raskere. Du greier å løpe lenge uten at muskulaturen blir stiv. Det er oksygentilførselen som avgjør om treningen er aerob eller anaerob. Å trene aerobt er nyttig for løpere og andre utøvere som driver med utholdenhetsidretter. Aerob kapasitet vil si evnen til å løpe over lenger tid med høyere intensitet. Hvor god kapasitet avhenger av hvor effektiv kroppen er til å transportere oksygenrikt blod til muskelcellene. Dette omfatter kapasitet i luftveiene, lungenes evne til gassveksling av oksygen og karbondioksyd mellom luft og blod, blodets evne til å bære oksygen, og om blodåresystemet har nok blodkar til å sirkulere blodet ut i muskulaturen. Når du trener på grensen for hva blodet greier å forsyne cellene med av oksygenrikt, kan vi si at du trener på terskel. Terskeltrening kan være effektiv trening for å øke denne kapasiteten, slik at du kan løpe raskere med samme intensitet.

Relatert: Kombinere løping på tredemølle med løping ute

Terskeltrening på mølle med en gradvis økning i intensitet

Det er viktig at du øker intensiteten gradvis når du skal gjennomføre terskeltrening på tredemølle, slik at kroppen får en gradvis tilvenning til økt intensitet. Dette er viktig både med tanke at du skal ha best mulig effekt ut av terskeltreningen og for å redusere risikoen for skader. Å starte med full intensitet rett etter oppvarming kan være for krevende både fysisk og mentalt.

Hvordan trene terskel på tredemølle

Tredemølle er perfekt for å gjennomføre terskeltrening, mye på grunn av at det er enkelt å stille inn farten slik du løper på terskel. For at du skal komme opp på terskel, bør du ha en gradvis økning i intensitet, der du øker farten gradvis, inntil du når ønsket intensitet. Ønsker du å komme raskere opp på terskel, kan du gjøre det ved legge inn 2-6 prosent helning på tredemølla. Etter en rolig oppvarming på 10 minutter, kan du øke farten på tredemølla gradvis. Øk farten i intervaller på 5 minutter, inntil du når din terskel.

Relatert: Trening på tredemølle

Terskeltrening på tredemølle

Terskeltrening på tredemølle kan være effektiv trening med tanke på å øke din aerobe kapasitet. Det er enkelt å tilpasse farten for din terskel, og løpe jevnt på terskel over en kortere eller lenger periode. Det er viktig at du øker intensiteten gradvis for at terskeltreningen ikke skal bli for hard, og for å forebygge skader.

Konklusjon

Terskeltrening på tredemølle er en effektiv måte å øke kondisjon, utholdenhet og løpsøkonomi. Ved å følge tipsene i denne artikkelen, kan du få mest mulig ut av terskeltreningen din og forbedre løpsresultatene dine.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar